Dvd-speler met netwerkaansluiting en ingebouwde harde-schijfrecorder

16
72

Van tv opnemen
Van dvd-recorders zijn we gewend dat die tussen vijf en meer dan dertig seconden nodig hebben om tv-beeld en -geluid te tonen als je ze vanuit standby inschakelt, maar bij de DP-558 is dat echt onmiddellijk. Helaas schakelt de DP-558 ook de antenneversterker uit als je het apparaat volledig uitzet via de aan-/uitknop en dan zie je dus erg veel ruis op je tv: als je gewoon wil tv-kijken, moet je de DP-558 dus via de afstandsbediening in standby schakelen en de aan-/uitknop dus aan laten staan.

KISSdp558_9.jpg

De menu’s in verband met het opnemen en weergeven van tv-programma’s zijn niet bepaald kristalhelder en daarom vinden we de meegeleverde gebruikershandleiding veel te beknopt. Die gedrukte handleiding toont slechts de hoofdschermen van de menu’s, maar geeft geen enkele uitleg over de detailinstellingen. Als je via de in de DP-558 ingebouwde tv-tuner tv kijkt, kun je gebruik maken van een timeshift-faciliteit: je drukt gewoon de pauzetoets op je afstandsbediening in en de DP-558 toont onmiddellijk een bevroren tv-beeld terwijl de rest van het programma meteen op de harde schijf opgenomen wordt. Zo kun je tijdens een voetbalwedstrijd of zo even naar het toilet gaan zonder dat je iets mist. Als je weer gaat zitten, kun je gewoon op de play-toets drukken en je tv-programma loopt verder vanaf het pauzemoment.

KISSdp558_2.jpg

Je kunt een tv-programma ook op voorhand voor opname programmeren. Hiertoe moet je in de menu’s van de DP-558 kiezen voor een opname definiëren en dan opgeven op welke datum en tijd je welk programmahoelang en in welke kwaliteit wil doen opnemen. Dat er specifiek een datum opgegeven moet worden is vervelend, want zo kun je geen periodieke (dagelijkse of wekelijkse) programma’s laten opnemen. Voor het in uitgesteld relay bekijken van je favoriete soapserie moet je dus elke dag opnieuw de opname programmeren en dat wordt al heel vlug erg irritant. Voor het ingeven van het stationnummer bij zo’n opnameprogrammatie krijg je geen enkele hulp: de DP-558 laat geen stationnamen zien en dan moet je dus al precies weten welk stationnummer bij welk tv-station hoort. Vooral in het begin en zeker als je de automatische kanaalaftasting gebruikt hebt kan dat een probleem zijn. Je maakt dus best net zoals wij een lijstje aan van de stationnummers en bijbehorende tv-zenders. We ontdekten ook, dat het navigatiesysteem van de DP-558 niet altijd consequent is: om naar een vorig scherm terug te gaan moet je meestal de ‘return’-toets gebruiken, maar af en toe ook de pijl naar links, de stoptoets of nog een andere. Dat zou nog niet zo’n ramp zijn als dat dan netjes aangegeven staat, maar vaak is dat niet het geval.

KISSdp558_10.jpg

Je moet voor de naamgeving van opnames of bestanden soms een tekst kunnen intikken en Kiss heeft, omdat je afstandsbediening immers alleen maar cijfers heeft, het Amerikaanse systeem van namen ingeven via een telefoontoestel overgenomen. Helaas is ook dat weer niet consequent: meestal zijn de cijfer-naar-lettervertalingen 1 voor ABC, 2 voor DEF enzovoorts, maar af en toe is het 1 voor spatie en andere leestekens, 2 voor ABC, 3 voor DEF enzovoorts. Dat zorgt ervoor dat je op die manier niet blindelings leert werken en dus voortdurend moet kijken welke toetsen je nu ook alweer moet gebruiken. Er zijn geen editeerfuncties om bijvoorbeeld de reclame uit opgeslagen tv-programma’s te verwijderen, je kunt een opname dus alleen maar bekijken en naderhand weer wissen. Om een opname te wissen moet je ze overigens eerst markeren (ook als je er maar één wil wissen): dat staat nergens vermeld.
Voor de opnamekwaliteit kun je kiezen uit zes niveau’s: SHQ (super high quality of superhoge kwaliteit), HQ (hoge kwaliteit), SP (standaardkwaliteit), EP (extended play of lagere kwaliteit), LP (long play of lage kwaliteit) en SLP (super long play of allerlaagste kwaliteit). Vanaf LP krijg je altijd een betere opnamekwaliteit dan bij een VHS-videorecorder, maar SLP toont een slechter beeld (kennelijk vanwege een te hoge compressiegraad) dan we gewend zijn van gewone videorecorders. Ook nuttig om te weten: de DP-558 ondersteunt geen PDC/VPS en kan zich dus niet aanpassen aan veranderde uitzenduren van tv-programma’s voor het opnemen. Bovendien haalt hij ook geen tijdinformatie van teletekst zoals gewone videorecorders: hij wil per se een tijdserver op internet raadplegen, maar je kunt nergens zelf instellen welke. Overigens laat de DP-558 helemaal geen teletekst zien.

Conclusie
De Kiss DP-558 biedt veel functionaliteit, waaronder een ware weelde van geluids- en videoformaten die hij kan afspelen. Voor de gevraagde prijs hadden we toch graag een dvd-brander erbij gehad. Er zitten wel een paar storende bugs in en het is dus zaak van in de smiezen te houden dat Kiss vlug genoeg updates downloadbaar zet. Nog beter is natuurlijk, dat het Deense merk zijn firmware behoorlijk test alvorens die in een toestel uit te leveren. Voor de gevraagde prijs vind je een betere recorder bij de dvd-recorders met ingebouwde harde schijf, maar dan verlies je natuurlijk wel de andere netwerk- en internetafspeelmogelijkheden van de DP-558.
Adviesprijs
569 euro
1
2
3
Vorig artikelMini-geheugenkaartjes
Volgend artikel5 megapixel camera met volledige handmatige instelling

16 REACTIES

  1. vob files etc, het probleem met de meeste spelers is dat ze wel overweg kunnen met mpeg maar niet met en vob files.

  2. Eigenlijk heb ik maar 1 ding die ik me afvraag.
    Alvorens het apparaat aan te schaffen.
    Kunnen er DVD bestanden afgespeelt worden vanaf de HDD???

  3. Ik heb hem nu een week staan en ik moet zeggen dat ik er heel erg tevreden mee ben. Inderdaad, de handleiding laat te wensen over en er zal nog wel een firmwareupdate nodig zijn voordat alles echt vlekkeloos verloopt (als je bijvoorbeeld handmatig meerdere bestanden tegelijk via ftp overzet (mput voor de liefhebbers) dan raakt hij halverwege de kluts kwijt, en nog een paar van dat soort kleine dingetjes). Een webinterface zou prettig zijn en als linux freak zou ik ook graag shell-access willen, maar ach, je moet iets te wensen overhouden.. 🙂
    Al met al vind ik het een fantastisch apparaat dat ik iedereen kan aanraden.

  4. wat zijn de ervaringen met dit apparaat als jukebox? kan er vlekkeloos WMA9 bestanden afgespeeld worden bv via een playlist of randomplay.
    Kan er een wireless connectie tot stand gebracht worden?
    Wat zijn de ervaringen met de VR 558?

  5. Ook ik heb sinds een paar weken een KiSS DP-558/200GB. Mooi apparaat. Met name spelen van op PC/server opgeslagen foto\’s en filmpjes. FTPen gaat niet altijd goed. (advies: bij FTP van KiSS naar PC alle online zaken deactiveren). Zal in komende fw opgelost zijn!?.

    Er zijn andere oplossingen à la de KiSS maar die zijn zeker duurder. Gewoon leuk mee spelen. Open source dingetjes in de gaten houden (gemodificeerde firmwares e.d.).

  6. Heb er een sinds 3 dagen, firmware upgrade gedaan, draait als een zonnetje. 200Gb hdd, alle mp3\’s er op gepompt (via total commander, perfecte ftp client voor wie norton commander nog kent)
    video opnemen, EPG, weer,stock quotes werkt prima. Alleen jammer dat ie niet multitasking is, muziek afspelen terwijl je aan het ftpen bent en of opnemen kan je vergeten. Inderdaad pclink mag er wel af en een fatsoenlijke webserver er op voor de bediening maakt het af.

  7. Een regelrechte ramp dit apparaat. Ik weet wel het een en ander van PC\’s en netwerk e.a. maar dit apparaat is zo slecht ontwikkeld.
    Zij die twijfelen over de aankoop van dit apparaat DON\’T DO IT !!
    Ik heb vastlopers gehad de DVD speler die niks kon lezen, slechte
    FTP verbinding e.a. alles wat je kan krijgen aan zo\’n ding heb ik gehad, en dat na slechts 1 dag in huis. En hoe vaker je het probeert
    des te slechter gaat ie het doen. Manko manko manko NEVER BUY THIS !!

  8. Wij hebben hem net aangeschaft en als spreekbuis voor \’moeder de vrouw\’ kan ik bevestigen dat het gebruik van dit toestel geen enkel probleem vormt 😉
    Van een gebruiksvriendelijke handleiding is niet echt sprake maar eens \’de man\’ de verbinding met het netwerk tot stand heeft gebracht, vind je vanzelf wel je weg doorheen het systeem.

  9. Ik denk er ook sterk aan om zo\’n apparaat aan te schaffen. Maar ik ben niet geheel gerust over de berichten hier. Kan moeders de vrouw ook een beetje met dit apparaat overweg?
    Kent iemand nog andere merken met een ethernet aansluiting?

  10. Cedric, wat bedoel je nou? Is ie goed of net niet? Ik sta op het punt me er een aan te schaffen. Het lijkt me het ideale toestel met die netwerkkaart.

  11. Nou ik heb ook zo\’n ding aan, bepaalde dingen werken super handig maar je moet wel snappen wat je moet doen. Daarnaast heb je ook nog geregeld vastlopers. En de DVD-functie werkt al helemaal niet handig

    Tip, als je hem koopt koop er dan ook een DVD-speler bij

  12. Wat een onzin van H Visser
    Het apparaat had wel wat kinderziektes, maar is nu perfect (met de nieuwe firmware) en ftp via DOS? nooit van wsftp of cute ftp gehoord zeker?
    Het enige nadeeel vind ik dat je nogal moet richten met de remotecontrol, maar verder! een vette aanrader!!!

  13. Nou ik heb er ook een, maar ik ben het niet met de vorige spreker eens, ik heb hem nu sinds december maar ben heel erg tevreden, hij speelt echt alles af, opnames zijn van zeer goede kwaliteit, bestanden erop of eraf halen gaat gewoon heel simpel met internet explorer (dus niet onder DOS!) ik haal snelheden van 4 MB, en na de laatste firmware weinig problemen meer, voor via het internet je programma\’s programmeren is echt ideaal ! Waar je ook bent, als je een internet verbinding hebt, kun je programma\’s programmeren.
    Zeker door de firmware updates, blijft het een modern apparaat, nieuwe optie\’s komen gewoon van het internet, Ik vind het een topper !

  14. Heb er een, dit is geen aanrader! Dit apparaat zit vol met kinderziektes, zoals sync problemen. De 10/100MB netwerkkaart haalt 1,5 MB als je geluk hebt. Stel kritische vragen hierover bij Divxplayer.nl en je krijgt een lulverhaal, dat kant nog wal raakt.. De aankondigingen van updates staan een maand over tijd nog steeds op de site?? Het overhalen van films naar je PC moet met FTP onder DOS: erg gebruikersvriendelijk voor leken. NIET AAN BEGINNEN.

Reacties zijn gesloten.