Dvd-speler met netwerkaansluiting en ingebouwde harde-schijfrecorder

16
72

Bediening
Zodra het toestel opgesteld is en aangesloten op je netwerk (of rechtstreeks op het internet via een router), moet je het eerst configureren. Dat is niet zo moeilijk, behalve voor het netwerkgedeelte. Om een of andere ons onduidelijke reden heeft Kiss besloten geen webserver in te bouwen in het toestel, terwijl dat nochtans een Linux-pc is en de meeste Linux-distributies standaard een Apache webserver aan boord hebben. Je moet dus op een Windows pc een applicatie genaamd PC-Link installeren en die vormt dan de eigenlijke verbinding tussen de DP-558 en de rest van het netwerk. Vanaf die applicatie kun je de DP-558 een ip-adres geven (al kan hij het ook automatisch toegekend krijgen via dhcp) en video- en audiobestanden klaarzetten voor afspelen.
De webradioverbinding en alle tv-tunerinstellingen stel je dan weer in op de DP-558 zelf. De speler heeft KISSdp558_3.jpgeen snelinstellingswizard die gewoon de belangrijkste instellingen afgaat en zelf ook op zoek gaat naar alle tv-kanalen die beschikbaar zijn op je teledistributiekabel, maar je kunt alle instellingen naderhand ook nog opzoeken en wijzigen in het systeemmenu van de speler. Het kost in elk geval niet zo heel veel moeite om de speler werkklaar te krijgen. De meegeleverde afstandsbediening is logisch ingedeeld met bovenaan cijfertoetsen, in het midden navigatie en onderaan alle functietoetsen.

Testindrukken
De beeldweergave bij het tv-kijken en het afspelen van dvd-video’s is storingsvrij, maar we vonden wel een fout in RGB-weergave via de SCART-connector: alle beelden die afgetakt werden via SCART hadden een lelijk groengeel waas over zich heen. De geboden geluidskwaliteit blijkt die van een doorsnee dvd-speler te zijn en je krijgt dus een veel beter geluid door dat zoveel mogelijk digitaal af te takken en je versterker al het werk te laten doen. Het goede nieuws hierbij is, dat de DP-558 ook het tv-geluid digitaal naar buiten kan sturen als Dolby Digital 2.0. Kies alleen voor een analoge geluidsaansluiting als je versterker geen digitaal signaal kan accepteren.
Voor alle internetaansluitingen heeft de DP-558 rechtstreeks contact nodig met het internet. Als je zoals wij een goed beveiligde firewall gebruikt die alle contact met het internet verplicht via een proxyserver laat verlopen, kan de DP-558 daar niet mee overweg. Er is immers geen voorziening om een proxyserver te configureren in de instellingen van de DP-558. Bijgevolg moesten we uitzonderingsregels in onze firewall programmeren om de DP-558 rechtstreeks contact met internet toe te laten. Daarmee kon het toestel webradiostations vinden, tonen en weergeven. Helaas eist de DP-558 hier dat je de analoge audio-aansluitingen gebruikt: de weergave via de digitale aansluiting bleef gewoon stil als we een webradiostation kozen.
KISSdp558_8.jpgInformatie over tv-programma’s haalt de DP-558 ook van het internet, via de ‘Kiss TV Guide’. Dat blijkt echter allesbehalve gebruiksvriendelijk. Er moet immers een koppeling plaatsvinden tussen de tv-gidskanalen en de kanalen van de tv-tuner in de DP-558 en die moet je manueel uitvoeren. Alleen geeft de speler daar geen enkele hulp bij. Het eerste gebruik van de tv-gids is ook niet bepaald intuïtief. Je krijgt vooral foutmeldingen dat hij geen favoriete stations of programma’s gekozen hebt, in plaats van dat het toestel begint met je een overzicht te tonen van wat er beschikbaar is zolang er geen favorieten gedefinieerd zijn. Eenmaal de favorieten vastgelegd, kun je er nog geen gebruik van maken omdat al die kanalen eerst gekoppeld moeten worden aan die van de tv-tuner. Dat is een behoorlijk frustrerende bedoening en noch de speler, noch de handleiding geeft er enige hulp bij. Kiss zou een voorbeeld moeten nemen aan het GuidePlus+ systeem dat Philips in zijn dvd/hdd-recorders toepast.
We vinden het daarnaast ook niet zo goed dat we iedere keer een Windows-pc moeten gebruiken om audio- en videobestanden op de DP-558 te kunnen krijgen. Dat had gemakkelijk volledig vanuit de speler gekund, onder meer via een SAMBA-client onder Linux. Op zijn minst vinden we dat PC-Link applicatie vervangen moet worden door een webinterface, dan kun je dit toestel ook met andere pc-besturingssystemen gebruiken en hoef je geen speciale software onder Windows te installeren. We probeerden videoweergave via het netwerk uit en dat verliep verrassend vloeiend. Als test gebruikten we een ruim drie kwartier durende aflevering van "Starship Exeter" die we van het internet gehaald hadden: de webpagina heeft aparte videofilms van iedere akte van de aflevering staan, maar wij hadden met wat zoeken een in vcd-formaat gecodeerde MPEG-film gevonden waar alles in één bestand zat. We konden deze aflevering in ‘full screen’ op onze tv bekijken zonder enige storing in het beeld of in het geluid.Zo moet het!

KISSdp558_1.jpg

Vrijwel alle formaten die we uitprobeerden, kon de DP-558 afspelen. Helaas kan de DP-558 niet multitasken: als je bezig bent gigabytes aan video- en audiobestanden te kopiëren vanaf je netwerk naar de harde schijf van de speler, kun je niets anders doen. Dat is wel jammer, want het zou leuk geweest zijn om wat muziek te spelen terwijl dat kopiëren gebeurt. Via de internetaansluiting kun je ook het weerbericht opvragen en dat werkt prima maar alleen in het Engels. Je kunt wel allerlei leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een satellietbeeld opvragen. Er is een hoofstuk in de menu’s over spelletjes en dat zijn internetversies van Klondike (patience), Minesweeper, Reversi en Checkers (dammen). Wel positief is de grafische interface van het systeemmenu van de DP-558: dit is een van de mooiste die we de laatste tijd onder ogen gekregen hebben.

1
2
3
Vorig artikelMini-geheugenkaartjes
Volgend artikel5 megapixel camera met volledige handmatige instelling

16 REACTIES

  1. vob files etc, het probleem met de meeste spelers is dat ze wel overweg kunnen met mpeg maar niet met en vob files.

  2. Eigenlijk heb ik maar 1 ding die ik me afvraag.
    Alvorens het apparaat aan te schaffen.
    Kunnen er DVD bestanden afgespeelt worden vanaf de HDD???

  3. Ik heb hem nu een week staan en ik moet zeggen dat ik er heel erg tevreden mee ben. Inderdaad, de handleiding laat te wensen over en er zal nog wel een firmwareupdate nodig zijn voordat alles echt vlekkeloos verloopt (als je bijvoorbeeld handmatig meerdere bestanden tegelijk via ftp overzet (mput voor de liefhebbers) dan raakt hij halverwege de kluts kwijt, en nog een paar van dat soort kleine dingetjes). Een webinterface zou prettig zijn en als linux freak zou ik ook graag shell-access willen, maar ach, je moet iets te wensen overhouden.. 🙂
    Al met al vind ik het een fantastisch apparaat dat ik iedereen kan aanraden.

  4. wat zijn de ervaringen met dit apparaat als jukebox? kan er vlekkeloos WMA9 bestanden afgespeeld worden bv via een playlist of randomplay.
    Kan er een wireless connectie tot stand gebracht worden?
    Wat zijn de ervaringen met de VR 558?

  5. Ook ik heb sinds een paar weken een KiSS DP-558/200GB. Mooi apparaat. Met name spelen van op PC/server opgeslagen foto\’s en filmpjes. FTPen gaat niet altijd goed. (advies: bij FTP van KiSS naar PC alle online zaken deactiveren). Zal in komende fw opgelost zijn!?.

    Er zijn andere oplossingen à la de KiSS maar die zijn zeker duurder. Gewoon leuk mee spelen. Open source dingetjes in de gaten houden (gemodificeerde firmwares e.d.).

  6. Heb er een sinds 3 dagen, firmware upgrade gedaan, draait als een zonnetje. 200Gb hdd, alle mp3\’s er op gepompt (via total commander, perfecte ftp client voor wie norton commander nog kent)
    video opnemen, EPG, weer,stock quotes werkt prima. Alleen jammer dat ie niet multitasking is, muziek afspelen terwijl je aan het ftpen bent en of opnemen kan je vergeten. Inderdaad pclink mag er wel af en een fatsoenlijke webserver er op voor de bediening maakt het af.

  7. Een regelrechte ramp dit apparaat. Ik weet wel het een en ander van PC\’s en netwerk e.a. maar dit apparaat is zo slecht ontwikkeld.
    Zij die twijfelen over de aankoop van dit apparaat DON\’T DO IT !!
    Ik heb vastlopers gehad de DVD speler die niks kon lezen, slechte
    FTP verbinding e.a. alles wat je kan krijgen aan zo\’n ding heb ik gehad, en dat na slechts 1 dag in huis. En hoe vaker je het probeert
    des te slechter gaat ie het doen. Manko manko manko NEVER BUY THIS !!

  8. Wij hebben hem net aangeschaft en als spreekbuis voor \’moeder de vrouw\’ kan ik bevestigen dat het gebruik van dit toestel geen enkel probleem vormt 😉
    Van een gebruiksvriendelijke handleiding is niet echt sprake maar eens \’de man\’ de verbinding met het netwerk tot stand heeft gebracht, vind je vanzelf wel je weg doorheen het systeem.

  9. Ik denk er ook sterk aan om zo\’n apparaat aan te schaffen. Maar ik ben niet geheel gerust over de berichten hier. Kan moeders de vrouw ook een beetje met dit apparaat overweg?
    Kent iemand nog andere merken met een ethernet aansluiting?

  10. Cedric, wat bedoel je nou? Is ie goed of net niet? Ik sta op het punt me er een aan te schaffen. Het lijkt me het ideale toestel met die netwerkkaart.

  11. Nou ik heb ook zo\’n ding aan, bepaalde dingen werken super handig maar je moet wel snappen wat je moet doen. Daarnaast heb je ook nog geregeld vastlopers. En de DVD-functie werkt al helemaal niet handig

    Tip, als je hem koopt koop er dan ook een DVD-speler bij

  12. Wat een onzin van H Visser
    Het apparaat had wel wat kinderziektes, maar is nu perfect (met de nieuwe firmware) en ftp via DOS? nooit van wsftp of cute ftp gehoord zeker?
    Het enige nadeeel vind ik dat je nogal moet richten met de remotecontrol, maar verder! een vette aanrader!!!

  13. Nou ik heb er ook een, maar ik ben het niet met de vorige spreker eens, ik heb hem nu sinds december maar ben heel erg tevreden, hij speelt echt alles af, opnames zijn van zeer goede kwaliteit, bestanden erop of eraf halen gaat gewoon heel simpel met internet explorer (dus niet onder DOS!) ik haal snelheden van 4 MB, en na de laatste firmware weinig problemen meer, voor via het internet je programma\’s programmeren is echt ideaal ! Waar je ook bent, als je een internet verbinding hebt, kun je programma\’s programmeren.
    Zeker door de firmware updates, blijft het een modern apparaat, nieuwe optie\’s komen gewoon van het internet, Ik vind het een topper !

  14. Heb er een, dit is geen aanrader! Dit apparaat zit vol met kinderziektes, zoals sync problemen. De 10/100MB netwerkkaart haalt 1,5 MB als je geluk hebt. Stel kritische vragen hierover bij Divxplayer.nl en je krijgt een lulverhaal, dat kant nog wal raakt.. De aankondigingen van updates staan een maand over tijd nog steeds op de site?? Het overhalen van films naar je PC moet met FTP onder DOS: erg gebruikersvriendelijk voor leken. NIET AAN BEGINNEN.

Reacties zijn gesloten.