Welk internetabonnement is voor jou het meest geschikt?

14
81

Onderstaand schema bevat een beslissingsdiagram waarmee je op eenvoudige wijze kunt bepalen welk internetabonnement voor jouw het meest geschikt is.

Omwille van plaatsbesparing is het diagram hier klein weergegeven. Door erop te klikken, opent het in een apart venster en kun je het naast het artikel bekijken. Details over de verschillende keuzes vind je terug in de tekst hieronder en in de bijbehorende tabellen waarnaar in de tekst wordt verwezen.

Belissingsdiagram internetabonnement: klik om het te openen in een apart venster
Beslissingsdiagram internetabonnement: klik om het diagram in een apart venster te openen en te bekijken

Via telefoonlijn

Smalband
Als je kijkt naar de kosten van het abonnement- en/of telefoonverkeer en ook rekening houdt met de beschikbaarheid van breedband in Vlaanderen, dan is het volgens ons zinloos om nog voor een modemverbinding te kiezen. We verwachten trouwens dat het aanbod van analoge en ISDN-modems uit de winkels zal verdwijnen. We gaan hier dan ook niet verder op in.

Breedband: ADSL
Overal beschikbaar? Hier moet je aan Belgacom vragen om je telefoonlijn uit te breiden met ADSL-functionaliteit (je gekozen provider kan dat voor jou doen). De klassieke analoge spraaklijn blijft behouden. Dit kan echter alleen als je niet verder dan zo’n 5 à 6 km van een telefooncentrale woont. De werksnelheden bedragen nu minstens enkele honderdduizenden tot vaak meerdere miljoenen bytes per seconde.
Welke modem? Een specifieke ADSL-modem is vereist. Je koopt of huurt die bij de provider van jouw keuze. De prijzen schommelen van gratis (inbegrepen in het abonnement) over zo’n 30 à 40 euro voor een ADSL-modem met USB-aansluiting tot ruim 100 euro voor een complete ADSL-router.

Via de kabel

Breedband
Overal beschikbaar? Geen enkel kabelprovider is actief in heel België. Telenet is over heel Vlaanderen verkrijgbaar, exclusief Brussel en de Brusselse rand. Overigens is Telenet sinds de overname van CodeNet wel voor bedrijven internetleverancier in het Brusselse gewest, maar dus (nog) niet voor particulieren. Brutélé beperkt zich tot Brussel en zijn omliggende gemeenten (én Charleroi). Coditel is alleen in Brussel verkrijgbaar en in Anderlecht, Drogenbos, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Watermaal-Bosvoorde en Wemmel. Chello beperkt zich dan weer tot Sint-Agatha-Berchem, Jette, Ganshoren, Koekelberg, Vorst, Etterbeek, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Leuven, Heverlee en Kessel-Lo.
Welke modem? Ook nu heb je een specifieke modem nodig: een kabelmodem. Bij Telenet en Coditel zit de huurprijs voor de kabelmodem begrepen in het internetabonnement. Bij de andere kabelproviders moet je hem ofwel aankopen (om en bij de 100 euro) ofwel huren. Je vindt dat bedrag dan expliciet vermeld op de factuur.

Welk abonnement? Breedbandabonnementen, en dat geldt zowel voor een aansluiting via ADSL-telefoonlijn als via de kabel, bestaan tegenwoordig in een ‘light’, een normale en een ‘plus’-versie.
– Light-abonnementen zijn bedoeld voor gebruikers die weinig surfen en downloaden, maar het internet veeleer gebruiken om te mailen. De werksnelheid is meestal erg beperkt (enkele honderden KB/s) en er is een strikte limiet op hoeveel je maandelijks mag downloaden (meestal enkele honderden MB). Maar ze zijn dan ook goedkoop: een gemiddelde abonnementsprijs van 20 tot 25 euro per maand. De details vind je in onderstaande tabellen (ze openen in een nieuw venster):

1
2
3
4
Vorig artikelNetwerkopslag met printersharing en snelle data-organisatie
Volgend artikelWachtwoorden, een kwelling

14 REACTIES

  1. Als ik met mijn auto van 140 km/h s wil gaan crossen op het circuit van zolder kan ik dan niet mee met die van 240 km/h, er zijn niet alleen mensen die alleen op het internet surfen maar ook mensen die met 2 pc\’s surfen/ on-line gamen en een film van Telenet PCTV aan het bekijken zijn. En geloof van mij die UPLOAD snelheid heb je nodig en met die van Telenet van 128 kbit/sec was je niet veel, nu is ze 512 kbit/s en kan ik alles doen zonder vertraging. Dus vergelijk de snelheid maar, en de prijs die telenet ervoor vraagt vind ik beter dan wat belgacom je verplicht om een telefoonlijn te nemen!! 1 Ding zou ik willen toevoegen, vergelijk ook eens de klantenservice, want daar ben ik niet over te spreken van Telenet!!!

  2. De tabel bevat nog enkele fouten zoals bijvoorbeeld de uploadsnelheid van de Chello abonnementen.
    De chello classic heeft een upload van 512kbps, chello plus 768kbps.

  3. SUS001: zoveel verbruikt dat niet hoor, dat zijn telkens voedingen van enkele Watts (tussen 5 en 15 W).
    dablacky: Je hebt gelijk. Toen ik het artikel maakte in september 2004 heb ik dat nochtans zitten nakijken op de site van Telenet. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat firma\’s de specificaties van hun producten aanpassen nadat een test op deze site verschenen is, daar kunnen we verder niets aan doen…

  4. * Versatel is niet de goedkoopste omdat het Belgacom abonement er bijgeteld moet worden. (Scarlet ONE= ADSL+Tel+GSM voor 50€/maand en geen Belgacom abonement meer!)
    * Voor de gebruikers van P2P software: vergelijk zeker ook de uploadsnelheid van de providers alvorens te kiezen.
    * Telenet is inderdaad de snelste maar ook de duurste (zie reactie van be037446@pi.be)

  5. Er staat een foutje in de grafiek van normale en perfomante breedbandoplossingen.

    Telenet Expressnet geeft 4 mailboxen ipv 2. en Telenet Expressnet Plus heeft er 8 ipv 2.

  6. @guyvankerckhoven
    Guy, ik heb je opmerkingen ook op het forum gezet onder Internet / Algemeen/ Hoe is de service van uw internetprovider? (Reageer!)

  7. @guyvankerckhoven
    Guy, ik heb je opmerkingen ook op het forum gezet onder Internet / Algemeen/ Hoe is de service van uw internetprovider? (Reageer!)

  8. versatel light voor 20euro met een upload van 250MB? dit betekent al vlug de maximumprijs van 30euro! Laat mij maar mijn eulite van 1GB upload! of is dit nog niet gekend?

  9. Heb problemen met mijn internetverbinding en bel naar mijn provider (Tiscali) waar ik een nieuw nummer voor de helpdesk krijg aan…1,12 Euro per minuut ! Als dat geen schande is.
    Tel daarbij op dat je gewoonlijk eerst tien minuten moet wachten tot je iemand aan de lijn krijgt die er dan minstens een kwartier over doet om ….het probleem niet te kunnen oplossen maar het probleem ergens anders legt (de telefoonlijn, uw computer).
    Wie vertelt mij eens wat positieve ervaringen met een internetprovider?

  10. Bij telenet hangt uw muur vol bakjes (geen schoon zicht) en ik heb ook horen zeggen dat die noodvoeding en de modem die altijd opstaan per jaar een aanzienlijke stroomopname heeft.
    Is dat waar dan moet die stroomopname eigenlijk ook mee spelen in het berekenen van de kosten.
    Als iemand weet wat dat per jaar kost laat het me dan aub eens weten.

  11. > Die volledige versie is welgeteld 270.999.272 bytes groot, dat is het equivalent van meer dan negentig A4-pagina\’s boordevol tekst.

    kan niet , he, of je moet zeer zeer zeer klein schrijven 🙂

  12. De wekelijkse en maandelijkse grafieken zijn inderdaad puur op snelheidsmetingen gebaseerd, maar de tarieven vergelijken doen we ook. Het tweede deel van deze tekst vergelijkt alle abonnementsvoorwaarden van zowat alle mogelijke breedbandabonnementen. Dus naast de prijs ook wat ze bieden of niet bieden.

  13. Wat voor nut hebben die tests eigenlijk ?
    Het gaat hier meer over \”mijn wagen rijdt 200 km/h\” en \”uw wagen rijdt 220 km/h\” terwijl 140 km/h ruim voldoende is. M.i. een louter academisch discussie.
    Ik heb sinds lange tijd ADSL maar geef mij nu eens één goede reden om naar Telenet over te stappen omdat ze nu toevallig de snelste zijn.
    Zouden de providers niet beter afgerekend worden op hetgeen ze beloven en bv. tarieven vergelijken ?
    Je weet trouwens waar je aan toe bent als je voor ADSL of Kabel kiest. Dus kom achteraf niet klagen dat de ene sneller is dan de andere.

    Jos.

Reacties zijn gesloten.