Foto’s bewerken en archiveren op een cd of dvd

14
103

Create: maken van fotoalbums
Eigenlijk kan je deze derde afdeling van Photo Album 5 bezwaarlijk een volwaardig deel noemen. Hier kan je met je foto’s fotoalbums maken, plakboeken, wenskaarten, kalenders en noem maar op. Je hebt de keuze uit vele bladindelingen en tientallen achtergrondsjablonen. Maar wie zijn familie met nieuwjaar wil vergasten op een zelfgemaakte kalender met prachtige achtergrond kan wel best eerst enkele reserve inktpatronen voor zijn printer kopen: de bladen worden volledig met inkt bespoten.


Mooi, maar kostelijk aan inkt

Share: je foto’s met anderen delen
Zoals je in de bespreking van Photo Album 4 kon lezen, was er in die versie een probleem met het maken van een VideoCD: zonder geluid werkte alles prima, maar met geluid werd de VideoCD onleesbaar. Of het nu opzettelijk gedaan is of niet: Jasc vond hier wel een heel originele oplossing voor. Je duidt één of meerdere titels aan die je als achtergrondmuziek wil gebruiken, maar wanneer je dan op "Create VCD" klikt, meldt het programma dat het opgegeven bestand onvindbaar is. MP3 of WAV, korte bestandsnamen op de root van de C-schijf, niets helpt. Het programma ziet die bestanden niet. Je hebt natuurlijk wel het voordeel dat je nu geen onleesbare VideoCD’s meer maakt! Verder levert Photo Album 5 wel een keurig resultaat af, met een vlot werkend menu.


Het maken van een VideoCD

Je kan ook foto’s selecteren en met één klik per e-mail versturen. Photo Album 5 verkleint de foto’s tot een aanvaardbare bestandsgrootte, volautomatisch of manueel in te stellen. Met de nieuwe functie QuickCD schrijf je geselecteerde foto’s onmiddellijk en zonder tussenkomst van enige andere software naar een cd, met de optie de cd niet te finaliseren, zodat je er nadien nog foto’s aan kan toevoegen.
De knop Web Gallery maakt van je foto’s een slideshow die je rechtstreeks naar je website kan uploaden. Je hebt wel de keuze uit verschillende lay-outs, maar al bij al is het resultaat toch vrij rudimentair. Een laatste knop laat je toe van je foto’s een screensaver te maken, waarbij je in feite een slideshow als screensaver gebruikt.

Conclusie
Photo Album 5 is net als zijn voorganger een uitstekend en eenvoudig te gebruiken programma. De nieuwe archiveringsfuncties en de mogelijkheid rechtstreeks naar cd’s of dvd’s te schrijven vormen zeker een pluspunt. Zijn eerlijke prijs maken er een aanrader van voor de digitale fotograaf.
Adviesprijs
49,95 euro ( upgrade: 29,95 euro )
Systeemvereisten
Windows 98SE SP1/98 SP2/2000/ME/XP, Pentium II 300 MHz of gelijkwaardig, 128 MB RAM (256 MB aanbevolen), 135 MB vrije ruimte op vaste schijf voor volledige installatie (45 MB voor minimale installatie) plus 340 MB tijdelijke ruimte tijdens installatie en 1 GB voor het maken van VideoCD, cd-ROM speler, beeldschermadapter 16-bits kleuren, resolutie 800×600 (32-bits met resolutie 1024×768 aanbevolen), Microsoft Internet Explorer 5.1 (versie 6.01 aanbevolen), Macromedia Flash Player 7
1
2
3
4
Vorig artikelGPS-navigatieoplossing voor Nokia smartphones
Volgend artikelHandheld met groot geheugen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

14 REACTIES

  1. als je het installeerd..word daarna alles geopend met het programma..dat wil ik niet…hoe kan je dit wijzigen?

  2. Wie weet hoe dat heet dat je plaatjes over elkaar heen kan doen en dan zie je die ene ook die erachter staat?

  3. Waarschijnlijk bedoel je dat bij het dubbelklikken op een JPG-bestand in explorer dit altijd in PSP geopend wordt?
    Klik dan eens met de RECHTSE muisknop op dat bestand
    In het snelmenu kies je NIET voor \”Openen\” maar wat lager voor \”Openen met\”
    Er verschijnt dan een lijstje met programma\’s die foto\’s kunnen weergeven.
    Kies het onderste lijntje, \”Programma Kiezen\”
    Selecteer daar het programma dat je wenst, bvb. Microsoft Photo Editor of Paint.
    Het vakje \”Dit programma altijd gebruiken voor dit type bestand\” nu aanvinken.
    Succes!

  4. Vraagje,
    Wat moet ik doen alles wat ik open gaat via Jasc Paint Shop en dat wil ik niet altijd hoe kan ik deze instelling veranderen?

    Alvast bedankt.

  5. (Vraag en antwoord ook op het forum geplaatst onder Software Algemeen)
    Stel: je neemt een paar honderd foto\’s van een gebeurtenis, bvb. de vakantie. Die zet je eerst van je camera op je PC waar je ze kunt corrigeren (rode oogjes, contrast, bijsnijden,…) en dat kan je alleen op je PC omdat je ze na corrigeren opnieuw moet kunnen saven. Is dat gebeurd dan zal je ze meestal alleen nog gebruiken voor een vertoning in bvb. een slideshow of om er een aantal af te drukken. Een slideshow kan gerust foto\’s op CD als bron hebben, bovendien is een CD handiger om mee te nemen dan een hele PC. Wil je echter een foto opnieuw bewerken, dan moet je die wel terug kopiëren naar je PC.

  6. graag had ik meer willen weten is dat op cd om daarna heinstaleren op de pc of wat
    dank u bij voor baat

Reacties zijn gesloten.