Zeg nooit gsm tegen een ‘messaging device’

1
481

Bediening
Verwarrend is dat de menu- en cursortoetsen in opengeklapte toestand in hun normale oriëntatie blijven staan. Het is even wennen om dan de juiste toets te kiezen of de joystick (cursortoets) in de juiste richting te drukken wanneer je aan het werken bent met een van de menu’s. De tekst van de menu’s wordt wel bij de juiste toets getoond, in welke oriëntatie je het scherm ook gebruikt. Dat is ook de reden waarom de aan-uittoets links boven het scherm zit (wanneer je de gsm met ingeklapt toetsenbord gebruikt): ze doet namelijk dienst als bijkomende bevestigingstoets wanneer je de 6810 in uitgeklapte vorm gebruikt. Bij Nokia’s zit de aan-uittoets meestal boven op de gsm. Eerlijk gezegd zien we ook niet direct in hoe de ontwerpers van Nokia dit beter zouden hebben kunnen oplossen. Zoals gezegd went het snel genoeg.

Het typen van berichten of adressen of agendagegevens gaat veel gemakkelijker met het volledige toetsenbord. Wel moet je er rekening mee houden dat de toetsen niet alleen klein zijn, maar ook erg dicht bij elkaar liggen. Voor mensen met wat grotere handen is het daarom soms moeilijk om voldoende snel te typen zonder (veel) fouten te maken. Accenten en smiley’s kun je gemakkelijk typen via speciale menu’s die je met één knop oproept.

Wanneer het donker is, kun je ook via een speciale knop de achtergrondverlichting van het openklapte scherm in schakelen. Die achtergrondverlichting werkt bijzonder effectief, maar belast de batterij uiteraard, reden waarom ze niet permanent is ingeschakeld. Word je gebeld terwijl het toetsenbord is uitgeklapt, dan schakelt automatisch het handenvrije luidsprekertje in. Maar je kunt de luidspreker met een simpele druk op een optieknop uitschakelen en dan op de normale manier met je correspondent spreken.

1
2
3
Vorig artikelMuizen en toetsenborden met nieuwe technologieën
Volgend artikelAnastacia op nummer 1 in eerste nederlandse download chart
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Met dit uitklapbaar toetsenbord naar een (volwaardig) toetsenbord is dit toestel uitermate geschikt voor slechthorenden.
    Slechthorenden maken op zich veel gebruik van sms bij hun communicatie.
    En samen met de verkrijgbare inductielus voor dit toestel lijkt mij dit een heel geschikt toestel voor deze groep.
    Het toetsenbord en deze lus maakt dit toestel bijna ideaal!

    Alleen Nokia levert deze inductielussen. Andere fabrikanten niet. Er zijn wel een aantal alternatieven, maar deze zijn niet geschikt voor de ernstig slechthorenden.
    Vindt het onbegrijpelijk voor bijvoorbeeld Siemens die en gsm toestellen maakt en ook gehoortoestellen

    Ik wil u in overweging geven om ook bij de beoordeling van toestellen ook te kijken naar de mogelijkheden voor de slechthorende medemens.

Reacties zijn gesloten.