8,5 gig op een dubbellagige dvd+r

4
62

Plextor PX-712A en PX-712SA
Plextor leverde ons zijn nieuwste 12x dvd-herschrijver in twee uitvoeringen: een met een Serial ATA (SATA) aansluiting en een met een traditionele E-IDE-aansluiting. Voor het overige zijn de specificaties identiek. Hier geen ondersteuning voor DL noch voor +VR. Voor het overige zijn dit capabele 12x dvd-herschrijvers met ondersteuning voor zowel de plus- als de min dvd-formaten (DVD+-R(W)). Het herschrijven van dvd+rw’s gebeurt aan 4x de snelheid van een eerste generatie dvdherschrijver. Cd’s worden geschreven aan 48- en herschreven aan 24-voudige snelheid.
Beide Plextors hebben ook een bijzonderheidje en dat is de ondersteuning voor Plextor’s GigaRec formaat waarmee je op sommige cd’s tot 1GB informatie of 90 minuten muziek kunt opnemen. Ook bijzonder is de SecuRec-mogelijkheid waarmee je cd’s met een wachtwoord kunt beschermen, zodat anderen ze niet zomaar kunnen lezen.

Software
Zoals steeds krijg je van Plextor een hele waaier softwaree. Van het Duitse Ahead vind je Nero, InCD en Nero BackITUp in de doos. Plextor is aanwezig met Pinnacle Studio videobewerkingssoftware. Daarnaast is er nog Cyberlink’s PowerDVD-speler en uiteraard Plextor’s eigen cd/dvd-hulpprogramma’s. De meegeleverde commerciële software is wel allemaal een generatie verwijderd van de nieuwste versies (dus bijvoorbeeld Nero 5.5 in plaats van 6.x).

Prestaties
Ons interesseerde natuurlijk de vergelijking tussen SATA en E-IDE. Voor alle testen gebruiken we de recent door ons geteste Acer Veriton 7600 die ook over een SATA-aansluiting beschikt.
Wat betreft het gemak van het aansluiten en de omvang van de kabels verslaat SATA E-IDE met gemak. De kabels zijn compact en elk kanaal heeft zijn eigen aansluiting zodat je niet hoeft zitten knoeien met master en slave bruggetjes.
Kijken we naar de prestaties dan kwamen de theoretische snelheidsvoordelen van SATA tegenover E-IDE toch niet naar boven in onze vergelijkende test. De SATA-uitvoering van de PX-712 scoorde in de cd-testen zelfs iets trager dan de E-IDE-uitvoering. In de nadere testen scoorde hij op hetzelfde niveau. De SATA-drive deed het maar op één vlak significant beter dan zijn E-IDE-broertje en dat was bij het lezen van een dvd-rom, waar hij ongeveer negen procent sneller over deed.
Significant slechter deed de SATA-drive het dan weer bij de DAE-test: de digitale extractie van audio gebeurde aan 8X de snelheid van een 1X drive, terwijl de E-IDE drive dit aan 30X de snelheid deed.
Vergelijken we prestaties van de PX-712A met die van de Sony DRU-700A en Benq DW1600 dan bevestigt Plextor opnieuw zijn superieure reputatie. De drive van Plextor is op bijna alle punten sneller dan de concurrentie, zelfs de 16X Benq drive, die in theorie de 12X Plextor toch zou moeten hebben verslaan.

Conclusie
SATA is gemakkelijker om aan te sluiten, maar op het vlak van prestaties levert het voorlopig geen meerwaarde tegenover E-IDE. Dat is de conclusie die we moeten trekken na het vergelijken van de SATA en E-IDE-versies van Plextor’s PX-712 dvd-herschrijvers. De E-IDE-versie is door de band genomen sneller dan de SATA-versie. Rekening houdend met de prijs biedt de E-IDE-versie ook nog eens een veel betere prijskwaliteitverhouding. De Plextor PX712-A is trouwens de absolutie testwinnaar, zowel op het vlak van prestaties als op het vlak van prijsprestatie. Wil je per se een DL-drive dan biedt ook de Benq DW1600 een zeer goede prijsprestatieverhouding.

Tabellen:
productinformatie en prijzen in Excel-formaat
productinformatie en prijzen in PDF-formaat
prestaties in Excel-formaat
prestaties in PDF-formaat

Adviesprijs
Prijzen vind je in de tabellen die bij dit artikel horen (zie kader onder foto’s).
1
2
3
Vorig artikelVerbeterde Flash speler voor mobiele telefoons
Volgend artikeli-Mode introduceert games, beltonen, wallpapers van Cartoon Networks
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

  1. Ik ben gebruiker van het 1e uur van DVD \’s branden. Een jaar wachten lijkt me zeer verstandig. Tegen de tijd dat zowel de speler als de schijven een minimale norm garanderen is het vroeg genoeg.

Reacties zijn gesloten.