8,5 gig op een dubbellagige dvd+r

4
62

Benq DW1600
Nauwelijks een week na Sony stuurde ook Benq ons een dvd-herschrijver met ondersteuning voor dubbellagige DVD+R’s. De DVD+R DL mogelijkheden van de Benq DW1600 konden we echter niet uittesten, bij gebrek aan een DL-schijfje (Benq kon er ons geen leveren en wij vonden er geen in de winkel). We moeten je dus het antwoord schuldig blijven of de DW1600 er, in tegenstelling tot de Sony DRU-700A, wél in slaagt om het branden van een dubbellagig dvd-schijfje tot een goed einde te brengen.
Er is nog iets bijzonders aan de DVW1600. Zoals het typenummer al suggereert is dit een 16X dvd-herschrijver. In theorie moet hij dus op zes minuten tijd een dvd-schijfje kunnen beschrijven. In het begeleidende persbericht meldt Benq ook trots dat met het uibrengen van de 16 x dvd-herschrijver ‘de druk op de fabrikanten van 12x dvd-rw drives [zal] toenemen’.

Prestaties
Helaas voor Benq bleek dat niet uit onze testen. Bij het schrijven van onze test dvd+r was de DW1600 zoals verwacht sneller dan de 8x Sony DRU-700A, maar verrassend zelfs een beetje trager dan de 12x dvd-herschrijvers van Plextor.
De herschrijfspecificaties van de DW1600 zijn identiek aan die bij Sony en Plextor (24x) en de scores van alle geteste apparaten zijn dan ook vergelijkbaar, hoewel Benq hier een klein beetje sneller is dan de Sony DRU-700A en de Serial-ATA versie van de Plextor PX-712. Maar de IDE-versie van de Plextor PX-712 is het allersnelst.
Bij het herschrijven van cd’s is de Benq het tweede snelst, achter de E-IDE-uitvoering van de Plextor PX-712.
Het schrijven van cd’s doet de Benq aan 40-voudige snelheid en het is dus logisch dat hij in onze testen trager scoort dan de drives van Plextor en Sony, die aan 48-voudige snelheid schrijven.

Software
De Benq DW1600 wordt geleverd met QVideo 2.0 software en Book Type Management software. Met dit laatste stukje software kun je dvd’s branden die beter compatibel zijn met de meeste dvd-videospelers en dvd-rom drives.
Deze drive ondersteunt alleen het (her)schrijven van +R(W) schijfjes, maar kan wel -R(W)-schijfjes lezen.
De Benq ondersteunt net zoals de Sony DRU-700A het DVD+RW +VR videoformaat dat direct bewerken van videofragmenten op heropneembare dvd’s toelaat. Voor meer uitleg over +VR verwijs ik je naar het artikel over de Sony.

Het goede nieuws is dat de DW1600 het minste kost van alle hier geteste dvd-herschrijvers. Je krijgt de 2,4x DL schrijfcapaciteit er dus als het ware gratis bij en de prestaties zijn in elk geval op het niveau van een 12x drive. De Benq is dan ook geen slechte koop, zeker als je schrijfondersteuning voor –R(W) schijfjes niet belangrijk vindt.

1
2
3
Vorig artikelVerbeterde Flash speler voor mobiele telefoons
Volgend artikeli-Mode introduceert games, beltonen, wallpapers van Cartoon Networks
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

  1. Ik ben gebruiker van het 1e uur van DVD \’s branden. Een jaar wachten lijkt me zeer verstandig. Tegen de tijd dat zowel de speler als de schijven een minimale norm garanderen is het vroeg genoeg.

Reacties zijn gesloten.