Eenvoudig back-uppen

3
41

Verder kan je uiteraard het tijdstip bepalen wanneer de back-up moet genomen worden. Je hebt hier over het algemeen twee keuzes: of je kiest voor een automatische back-up om de dag, week, maand en dergelijke, of je specificeert geen tijdstip en geeft wanneer je dat wil manueel de opdracht tot uitvoering van de taak. Andere instellingen spreken uiteraard voor zich: het doelstation waarbij je de keuze hebt tussen de harde schijf of een cd/dvd. En uiteindelijk kan je het doelformaat en eventueel een wachtwoord instellen. Op deze manier kan je een aantal taken aan je agenda toevoegen die dan op elk gewild tijdstip worden uitgevoerd, hetzij manueel of automatisch. Data Becker raadt je wel aan om alle applicaties tijdens het uitvoeren van de back-up af te sluiten.

Compressie
Als we dan gaan kijken naar wat er zich op de achtergrond afspeelt kunnen we ook vrij tevreden zijn. De hoeveelheid overhead is relatief klein, zelfs voor erg grote taken. Ook op dit vlak kan je ingrijpen. Je kunt immers kiezen voor een back-up die op de voorgrond wordt uitgevoerd, met maximale systeembronnen, of de back-up als achtergrondtaak plannen waardoor je dus probleemloos kan verder werken. Ook de tijdsduur die nodig is om een back-up te nemen stelt ons tevreden. Voor een back-up van 2,5 GB aan gegevens die op de achtergrond werd uitgevoerd – dus met minimale systeembronnen – had Backup Master net iets meer dan elf minuten nodig. Dezelfde back-up uitgevoerd zonder andere processen duurde negen minuten, niet veel verschil dus. Ook de mate van compressie vinden we erg pover tot zelfs verwaarloosbaar: de grootte van het back-upbestand was nog 97% van dat van de originele bestanden. Van compressie gesproken.

Naast het back-upbestand wordt automatisch een exe-bestand aangemaakt waarmee je snel de back-up kan terugzetten. Dit kan je echter ook doen binnen Backup Master zelf. Uiteraard is deze taak ook vormgegeven binnen dezelfde eenvoudige interface. Een laatste nadeel op gebied van gebruiksvriendelijkheid is het feit dat bij het plannen van de taken de cd-rom in de lezer aanwezig moet zijn. Dit soort rariteiten zien we jammer genoeg maar al te vaak bij Data Becker. Het zou natuurlijk leuk zijn als Data Becker ons op dit soort kopieerbeveiligingen zou attent maken in de handleiding bij het programma, waar helaas geen spoor van te bekennen was.

1
2
3
4
5
Vorig artikelGroot aanbod muziek- en multimediaspelers
Volgend artikelMaak van een gewone printer een Bluetooth versie

3 REACTIES

  1. Geachte redactie,

    Prima artikel ! Schafte Phoenix Back-up 2 aan, waarbij ik mij heb laten leiden door uw advies.

    Dank.

Reacties zijn gesloten.