Met een pda in de hand door het ganse land

6
37

Selective Availability
Ook al ontwikkelde het DOD het Global Positioning System louter voor militaire doeleinden, het mooie is dat iedereen gratis gebruik kan maken van deze technologie (er dient niet betaald te worden voor de navigatiegegevens). Maar de Amerikaanse militairen hielden aanvankelijk de touwtjes wel stevig in handen bij dit systeem, beducht als ze bijvoorbeeld waren voor terroristen die deze navigatiemogelijkheden kunnen misbruiken. Daartoe verslechterden ze de GPS-informatie voor commercieel gebruik via de zogenaamde Selective Availability-optie (SA-optie). Op 4 mei 2000 heeft de Amerikaanse overheid de SA-optie afgeschaft en sinds die datum kun je met een GPS-ontvanger je positie tot op tien meter nauwkeurig bepalen.

Galileo
De Europese Unie bekijkt het Amerkikaanse GPS en in mindere mate het Russische positioneringsnetwerk GLONASS maar met scheve ogen en wil een eigen netwerk lanceren onder de naam Galileo. De Amerikaanse en Russische systemen zijn op de eerste plaats bedoeld voor militair gebruik. De civiele toepassingen nemen echter in belang toe en daarmee ook de afhankelijkheid van wat op de keper beschouwd systemen van vreemde mogendheden zijn. Het is bekend dat de Amerikanen de resolutie van hun GPS-systeem beperken zodat een positionering slechts met een precisie van een tiental meters kan gebeuren. De Amerikanen kunnen delen van het positioneringssysteem ook uitschakelen als dat omwille van strategische of militaire redenen nodig mocht zijn. Dat kan problemen opleveren voor de luchtvaart, maar ook voor het autoverkeer, dat in toenemende mate afhankelijk is van een goed werkend globaal positioneringssysteem.


Artiestimpressie van een van de Galileo GPS-satellieten

Galileo zou tegen 2008 operationeel moeten worden en iedereen in staat moeten stellen om met behulp van een compacte en goedkope ontvanger zijn of haar positie tot op enkele meters nauwkeurig te bepalen. Het betekent dan wel dat iedereen die van dit nieuwe, preciezere systeem gebruik wil maken tegen dan een nieuwe ontvanger zal moeten kopen.

Test
Voor onze test gingen we op zoek naar draagbare navigatiesystemen op handheld pc (Palm of Pocket PC). Deze systemen zijn niet alleen verplaatsbaar, maar kunnen ook worden gebruikt al wandelend, voor zover de software dit ondersteunt. Voorlopig bevatten de kaarten van de traditionele navigatiesoftware echter alleen gegevens over verharde wegen en ontbreken echte wandelwegen. Hiervoor bestaan echter oplossingen van derde partijen. Als je een draagbare gps-ontvanger bezit (bij voorkeur via Bluetooth), kun je van het internet bijvoorbeeld Megalith GPS Tuner binnenhalen, een programma waarmee je een Pocket PC omtovert in een wandel-gps. De software kost 25,57 euro, maar je kunt hem eerst gratis uitproberen. Dit programma bepaalt heel precies je gps-positie, bevat een volwaardig kompas, kan je wandelweg opslaan en kan bovendien ook willekeurige kaarten in jpg- of png-formaat combineren met de gps-gegevens. Deze software is zeer bruikbaar om de populaire geocaching sport te beoefenen, een soort geavanceerde internationale schattenjacht waarvoor je een gps-ontvanger nodig hebt. Meer informatie over GPS Tuner op web.axelero.hu/megalith/gpstuner/. Over geocaching verneemt u meer op www.geocaching.com en www.geocaching.be.

Conclusie
De acht geteste producten zijn alle volwaardige navigatie-oplossingen. Jouw keuze zal onder meer afhangen van de prijs en van het type handheld pc en/of gps-antenne die je eventueel bezit. Bezit je nog niets, dan kun je een van de talloze bundelingen kopen, maar koop er dan bij voorkeur een met een draadloze Bluetooth-ontvanger, want dat werkt veel handiger.
Het krachtigste en tegelijk gebruiksvriendelijkste systeem is de Garmin StreetPilot 2610. Wil je een systeem met handheld pc (omdat je ook zijn andere functies wil gebruiken) dan is TomTom Navigator veruit de gebruikvriendelijkste software, die bovendien ook beschikbaar is voor Palm-gebruikers. Route 66 Navigate biedt de beste prijskwaliteitverhouding. Alturion GPS Professional is het krachtigst en biedt de meeste mogelijkheden van alle geteste oplossingen voor handheld pc’s.
1
2
Vorig artikelOffice 2004 voor Mac 30 dagen op proef
Volgend artikelALK TravRoute CoPilot live Pocket PC 4
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. ben van plan de fujitsu-siemens loox420 te kopen met bluetooth gps reciever , wat denkt u daarvan?

  2. Navman was niet bereid deel te nemen aan de test. Moet je aan hen vragen waarom niet… wellicht bang voor een vergelijkende test?

  3. Waarom wordt NAVMAN in deze test niet opgenomen? Navmans ICN 630 is nochtans een goed beestje en bijlange zo duur niet als bepaalde concurrenten.

Reacties zijn gesloten.