Haat of liefde?

2
487

SVS subwoofers
Omdat we met de Audiostatics ‘full-range’ elektrostaten (die dus het hele frequentiespectrum kunnen weergeven) in gebruik hadden, konden we de overnamefrequentie voor de subwoofer relatief laag kiezen: we opteerden voor 80 Hz. Het zou ontzettend moeilijk worden om de klankkarakteristieken van een subwoofer op die van een ESL af te stemmen als de crossover boven pakweg 100 Hz gebeurt. Hoe hoger de crossover, hoe beter je het klankkleurverschil tussen de ESL en een conventionele lagetonenluidspreker kunt horen. Dat is ook de reden waarom zoveel zogenaamde hybride ESL-systemen (dat is een ESL voor het middentonen- en hogetonenbereik plus een conventionele woofer voor de lage tonen) over het algemeen niet zo goed samenwerken. Zowel de SVS PB1-ISD, als de SVS 25-31PC-Plus kon echter vrij gemakkelijk afgestemd worden op de Audiostatic ESL’s en vulde daardoor alle frequenties beneden 80 Hz aan voor de Audiostatics, terwijl we de overgang niet konden horen. We hebben dat getest met behulp van een dvd die een gelijkmatig dalende toon laat horen van 200 Hz omlaag naar 20 Hz, en met allerlei muziekopnamen met cello’s, contrabassen en piano. Bij beide subwoofers hoefden we na het instellen van de crossoverfrequentie alleen maar de ingebouwde volumeregelaar zo af te stellen dat we een vloeiende overgang naar het laag kregen. Dat vereiste precisiewerk en telkens opnieuw proberen, maar het lukte ons. Onze pet af voor SVS: dat is een hele prestatie!

Conclusie
We zijn nu nog meer in de wolken over het Amerikaanse subwoofermerk SVS. Beide door ons geteste modellen, dus zowel de cylindervormige 25-31PC-Plus als de kubusvormige PB1-ISD, konden vrij moeiteloos met de Audiostatics elektrostaten geïntegreerd worden en het geheel gaf daarna de indruk alsof de subwoofer er niet echt was, maar het laag van de elektrostaten effectief en met gewicht door kon gaan tot zo’n 20 Hz!
Adviesprijs
Audiostatic DCM5: ¤ 4.995 euro in. BTW per paar (enige courant model, de ES-100 en ES-300 worden beide niet meer gemaakt of verkocht);
SVS PB1-ISD: $599 in zwart, $649 in andere kleuren;
SVS 25-31PC-Plus: $775
1
2
3
Vorig artikelDe fotovriend voor iedereen
Volgend artikelHeksenjacht op Microsoft

2 REACTIES

  1. Zeker liefde! ik heb sinds kort een SVS en ben er echt zéér tevreden mee, zeker kwa prijs/kwalitijds verhouding. Het geluid, diep zeer diep! en strak, als het moet kan je trommelvliesen laten scheuren, zo extreem.

Reacties zijn gesloten.