Haat of liefde?

2
487

Elektrostaten
Een elektrostatische luidspreker of kortweg ESL bestaat uit een heel dun membraan opgespannen tussen twee zogenaamde statoren. Een stator is ofwel een metalen plaat met heel veel gaten erin ofwel een tralieachtige structuur van verticaal gespannen draden. Audiostatic gebruikt draadstatoren, maar er bestaan ook merken die plaatstatoren gebruiken (zoals Final en Martin Logan). Je moet een ESL op het stopcontact aansluiten. De 220V netspanning wordt omgezet in een hoge gelijkspanning (enkele duizenden Volts) en op het met een speciale laag bedekte membraan aangesloten, dat daardoor elektrostatisch geladen wordt. Nu zet je met behulp van een transformator het muziekuitgangssignaal van je versterker (enkele Volts) ook om naar hoogspanning: de positieve aansluiting gaat naar één stator, en de negatieve aansluiting naar de andere stator. Dat wil zeggen dat een stator op die manier ook een elektrisch veld genereert en dat zal het van een constante lading voorziene membraan aantrekken of afstoten. In feite zal één stator het membraan altijd aantrekken terwijl de andere stator het membraan dan afstoot.

Omdat de lading van de statoren zal variëren met de muziek, zal ook het membraan heen en weer bewegen met de muziek. Het heen en weer bewegen van het membraan verplaatst lucht via de openingen in de statoren en produceert dus geluid. Omdat het membraan zo dun is (slechts 6 tot 12 micron), is zijn massa heel erg laag – zeker in vergelijking met de massa van een papieren conus met spoel eraan). Door die enorm lage massa kan het membraan op de kleinste stroompjes vliegensvlug reageren. Dat betekent, dat een ESL niet alleen heel weinig vervorming produceert tijdens het weergeven van geluid, maar ook veel sneller reageert dan een conventioneel luidspreker systeem. De hamvraag is dus terecht: kan een subwoofer dit bijhouden?

1
2
3
Vorig artikelDe fotovriend voor iedereen
Volgend artikelHeksenjacht op Microsoft

2 REACTIES

  1. Zeker liefde! ik heb sinds kort een SVS en ben er echt zéér tevreden mee, zeker kwa prijs/kwalitijds verhouding. Het geluid, diep zeer diep! en strak, als het moet kan je trommelvliesen laten scheuren, zo extreem.

Reacties zijn gesloten.