Performante desktopvervanger

0
26

Hitte
De AMD Athlon was altijd al een "hete" processor. Eén van de vernieuwingen in de Athlon 64 is dan ook een beter energiebeheer, waarvoor AMD de term Cool & Quiet verzon. Dat is trouwens noodzakelijk als je weet dat de nieuwe Athlon 64 3400+ bij volledige belasting liefst 89 Watt vermogen verbruikt en in hitte omzet. Cool & Quiet verlaagt de kloksnelheid bij verminderde belasting en doet dit op een zo transparant en slim mogelijke manier, zodat de processor kan afkoelen wanneer de CPU minder werk heeft. Voor een optimale werking moet de fabrikant van de hoofdkaart Cool & Quiet wel voldoende in het BIOS ondersteunen.

Voor notebooks met hun kleinere kasten is het hitteprobleem natuurlijk nog acuter. De Mobile Athlon 64 gebruikt precies hetzelfde mechanisme om energie te sparen als de desktopversie. Dit is natuurlijk ook interessant voor het verhogen van de autonomie. De 3000+ die het kloppende hart vormt van de hier bij wijze van voorbeeld geteste Packard Bell draait normaalgezien aan 1,8 GHz, maar kan volautomatisch en in verschillende stappen terugschakelen naar 800 MHz om energie te besparen. De gebruiker kan via de gebruikelijke Windows-opties kiezen voor allerlei energiebesparingsschema’s, maar het eigenlijke terugschakelen gebeurt door het besturingssysteem, de chipset en het BIOS zonder verdere tussenkomst van de gebruiker. Bij het "Altijd Aan" energieschema schakelt de Athlon64 natuurlijk niet terug en blijft hij op zijn hoogste kloksnelheid draaien.
In vergelijking met Intel’s Pentium-M is AMD’s Mobile Athlon 64 toch iets minder energie-efficiënt. Een belangrijke reden hiervoor is de onderliggende 64-bit architectuur, die bijna veertig procent méér transistoren vergt. Ook is de L2 cache van de Athlon 64 permanent ingeschakeld, terwijl bij de Pentium-M alleen onderdelen van die cache worden ingeschakeld wanneer ze nodig zijn.

1
2
3
Vorig artikelNieuwe versie software dvd-speler
Volgend artikelMiniatuurcamera’s
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.