Providertesten met elkaar vergeleken

6
62

3. PROVIDERTEST en
4. NUMION

Test Aankoop doet zijn ProviderTest nog niet zo lang. De testprocedure blijkt volledig overgenomen van Numion en maakt daarnaast ook nog gebruik van de MaxSpeed-test van Numion om een meting van downloadsnelheden te kunnen uitvoeren. ProviderTest doet echter geen uploadsnelheidsmeting en Numion MaxSpeed wel, dus vermoeden we dat ProviderTest van een oudere versie van MaxSpeed (een Java-applet) gebruik maakt. Omdat het dus om dezelfde test gaat, bespreken we ProviderTest en Numion in dezelfde paragraaf.
Laten we beginnen met de http-test. Die bestaat uit het downloaden van logoplaatjes van veertig websites over heel de wereld verspreid. Bij Numion kun je zelf kiezen voor sites van een specifieke geografische regio of sites uit de hele wereld, bij ProviderTest heeft Test Aankoop zelf een lijst van 40 sites opgesteld. Met 40 websites kun je een gedegen test uitvoeren, maar niet door logoplaatjes te downloaden. Die plaatjes zijn immers heel erg klein: vanaf enkele honderden tot enkele duizenden bytes, niet meer. Jeroen Kessels, de ontwerper van de Numion test, gaat ervan uit dat een geldige test mogelijk is omdat de test de logoplaatjes van al deze sites tegelijk downloadt: er komt dus veel meer data tegelijk binnen dan dat van één plaatje. Hoeveel het is, hangt natuurlijk af van het de snelheid van de veertig gestarte verbindingen naar al die websites.
Niettemin heeft deze aanpak toch een belangrijk nadeel. Omdat de plaatjes zo klein zijn, heb je vaak situaties waarbij het connecteren van de webbrowser naar de website toe even lang of bijna even lang duurt als het downloaden van het plaatje. Zoiets beïnvloedt het resultaat aanzienlijk en het is daarom niet eens herhaalbaar – herhaalbaarheid is nochtans een kenmerk van een goede testprocedure. Toegegeven, bij elke downloadtest zullen er verschillen gemeten worden als je de test meermaals herhaalt, maar niet in deze orde van grootte. Hier is het immers best mogelijk dat je een grof verschillend resultaat krijgt als je de test herhaalt en zeker als je in je browser de proxyserver van je provider gebruikt.
Voor de downloadtest wordt alleen maar data uitgewisseld tussen de gebruiker en de server van ProviderTest of van Numion. Dat geeft dus alleen maar de maximum haalbare snelheid tussen die server en de gebruiker die de test uitvoert, verder niets. Het zegt absoluut niets over hoe snel je zou kunnen downloaden van sites elders op het internet en bovendien is de snelheidsmeting zwaar afhankelijk van de peeringovereenkomst tussen de provider van de gebruiker en die van de testsite, van de hardwarematige samenstelling van de pc van de gebruiker, het besturingssysteem dat hij draait en de applicaties die gelijktijdig met de test lopen. ProviderTest en Numion voeren geen test uit van de verbindingsstabiliteit dus krijg je geen indicatie van hoe vaak je je internetverbinding kwijt bent of zou zijn bij een bepaalde provider. Responsiviteitstesten voor gamingspecifieke resultaten worden ook al niet uitgevoerd.

1
2
3
4
Vorig artikelGsm met digitale zoom en ‘photo light’
Volgend artikelDvd-schijfje in zes minuten gebrand

6 REACTIES

  1. jammer men kan niet veel typpen hoop mailen tug te krijgen had meer geschreven maar kom er niet op sory telenet slimme zet eddy maes

  2. zal niet lang duren hoe rap telenet is belgacom heeft andere plannen
    hoop dat de mensen daar niet in bijten ben zeker dat belgacom heel andere plannen heeft dus sory telenet we zullen eens afwachten de mensen laten zich beet nemen in de toekomst zullen zullen andere dingen op de markt brengen dat ben heel zeker wie lacht val altijd in kuitje dat is een spreekwoord skynet is nog altijd de beste geloof me eddy maes stastionstraat nr 139 groetjes hoop dat post te krijg en die hun mening durven zeggen mail me aub

  3. http://www.adslbox.be brengt je bij… http://www.userbase.be!
    Het gaat dus maar om één test. Ik heb hem even bekeken en hij doet een downloadtest met behulp van een Java-applet. Dit is dus nog beperkter dan de test van Clickx! Op de website zegt men trouwens zelf, dat je de resultaten best met een korreltje zout neemt. Waarvan akte!

  4. Ja ik denk ook dat de redacteur die dit artikel heeft geschreven toch zijn research niet erg goed heeft gedaan?

  5. http://www.adslbox.be is anders ook niet slecht en ik vind het daarom erg spijtig dat deze ontbreekt in jullie lijstje. Hij doet misschien niet zo veel speciale dingen, maar wat hij doet, dat doet hij goed. Je kan er ook enkele mooie grafieken opvragen per provider.

Reacties zijn gesloten.