Providertesten met elkaar vergeleken

6
62

2. SPEEDTEST

Clickx Magazine kondigde in nummer 59 van 27 januari 2004 aan, dat zij een eigen providertest zouden uitvoeren: SpeedTest. De lezers van Clickx zouden zelf deze test moeten uitvoeren door te surfen naar een speciale website die dan een paar metingen uitvoert tussen die site en de pc van de gebruiker. In feite heeft Clickx (en ook ZDNET, dat deze test al langer on line had staan) gewoon de test van www.speedtest.nl overgenomen. Vanaf de gebruikerspc wordt een upload- en downloadmeting uitgevoerd met een heel klein bestand (respectievelijk 192 KB en 1 MB). Het grootste probleem, dat wij met deze testmethode hebben, is dat er vanaf de gebruikerspc in feite maar met één enkele site – de SpeedTest-server – gewerkt wordt voor alle testen. De gemeten snelheden zijn dus al zwaar afhankelijk van de peeringovereenkomsten tussen de websiteprovider en de provider van de gebruiker. Bovendien kan een snelheidsmeting beïnvloed worden door wat een gebruiker allemaal op zijn pc heeft draaien terwijl de meting gebeurt.
Clickx wil een gebruiker natuurlijk niet op kosten jagen en doet de test daarom met erg kleine bestanden, zoals hoger al aangehaald. Helaas betekent dat ook, dat zo’n download of upload op één of hooguit 2,5 seconden al achter de rug is. Met zo weinig tijd kun je onmogelijk een betrouwbare snelheidsmeting doen. Zelfs in de tijd van modemtesten was er al een algemene consensus dat je minstens 30 seconden en liefst een volle minuut aan een stuk moet downloaden of uploaden om een betrouwbare snelheidsmeting te krijgen. In feite zullen zelfs de testen van twee verschillende gebruikers niet vergelijkbaar zijn, omdat hun pc’s immers hardwarematig zwaar kunnen verschillen. Sommige gebruikers kunnen zelfs met verschillende besturingssystemen werken tijdens de test! Dat heeft allemaal een invloed op snelheidsmetingen.
SpeedTest doet bovendien alleen een downloadtest, een echte surftest zit er niet bij. De enige meting van reactiesnelheid is een pingtest tussen de gebruiker en de SpeedTest-server, en het 32 keer na elkaar openen van een lege webpagina op de SpeedTest-server. Inzake gamen zegt dat alleen maar hoe snel je eventueel zou kunnen gamen op de gameservers van de provider die de SpeedTest huisvest, anders niets. Ook als surftest is het zinloos, omdat het weer alleen zegt hoe snel de gebruiker webpagina’s kan openen op de SpeedTest-server. Clickx geeft nergens op hoe vaak de test uitgevoerd zal worden: de reden hiervoor is, dat gebruikers immers zelf kiezen wanneer ze een test doen. Dat wil zeggen dat de testfrequentie op zijn minst onregelmatig te noemen is. SpeedTest voert helemaal geen test uit van de verbindingsstabiliteit. Het enige positieve aan SpeedTest is, dat het heel veel testlocaties kan krijgen als er ook heel veel lezers/gebruikers gaan meedoen.

1
2
3
4
Vorig artikelGsm met digitale zoom en ‘photo light’
Volgend artikelDvd-schijfje in zes minuten gebrand

6 REACTIES

  1. jammer men kan niet veel typpen hoop mailen tug te krijgen had meer geschreven maar kom er niet op sory telenet slimme zet eddy maes

  2. zal niet lang duren hoe rap telenet is belgacom heeft andere plannen
    hoop dat de mensen daar niet in bijten ben zeker dat belgacom heel andere plannen heeft dus sory telenet we zullen eens afwachten de mensen laten zich beet nemen in de toekomst zullen zullen andere dingen op de markt brengen dat ben heel zeker wie lacht val altijd in kuitje dat is een spreekwoord skynet is nog altijd de beste geloof me eddy maes stastionstraat nr 139 groetjes hoop dat post te krijg en die hun mening durven zeggen mail me aub

  3. http://www.adslbox.be brengt je bij… http://www.userbase.be!
    Het gaat dus maar om één test. Ik heb hem even bekeken en hij doet een downloadtest met behulp van een Java-applet. Dit is dus nog beperkter dan de test van Clickx! Op de website zegt men trouwens zelf, dat je de resultaten best met een korreltje zout neemt. Waarvan akte!

  4. Ja ik denk ook dat de redacteur die dit artikel heeft geschreven toch zijn research niet erg goed heeft gedaan?

  5. http://www.adslbox.be is anders ook niet slecht en ik vind het daarom erg spijtig dat deze ontbreekt in jullie lijstje. Hij doet misschien niet zo veel speciale dingen, maar wat hij doet, dat doet hij goed. Je kan er ook enkele mooie grafieken opvragen per provider.

Reacties zijn gesloten.