Telenet en Belgacom Skynet snelste providers in januari

4
29

Hard- en software niet vergelijkbaar
In feite zullen zelfs de testen van twee verschillende gebruikers niet vergelijkbaar zijn, omdat hun pc’s immers hardwarematig zwaar kunnen verschillen. Sommige gebruikers kunnen zelfs met verschillende besturingssystemen werken tijdens de test! Dat heeft allemaal een invloed op snelheidsmetingen.
SpeedTest doet bovendien alleen een downloadtest, een echte surftest zit er niet bij. De enige meting van reactiesnelheid is een pingtest tussen de gebruiker en de SpeedTest-server, en het 32 keer na elkaar openen van een lege webpagina op de SpeedTest-server. Inzake gamen zegt dat alleen maar hoe snel je eventueel zou kunnen gamen op de gameservers van Tiscali, anders niets.
Ook als surftest is het zinloos, omdat het weer alleen zegt hoe snel de gebruiker webpagina’s kan openen op de SpeedTest-server. Clickx geeft nergens op hoe vaak de test uitgevoerd zal worden: de reden hiervoor is, dat gebruikers immers zelf kiezen wanneer ze een test doen. Dat wil zeggen dat de testfrequentie op zijn minst onregelmatig te noemen is.
Het enige positieve aan SpeedTest is, dat het heel veel testlocaties kan krijgen als er ook heel veel lezers/gebruikers gaan meedoen.

Hoe het anders moet
De ProviderMonitor werkt met testpc’s die niets anders doen dan de test draaien. De testresultaten kunnen dus niet gestoord worden door andere applicaties. Omdat we een testpc met breedbandverbinding en bijbehorende testlocatie nodig hebben voor iedere test die we doen, beperkt dat het totaal aantal testlocaties dat we kunnen hebben.
Momenteel hebben we per ADSL-provider één testlocatie (dus zes in totaal) en twee voor Telenet (hoewel we ter controle hiervan ook regelmatig steekproeven doen met nog een vijftal andere locaties). Al onze downloads duren minstens één minuut, vaak ook het tienvoudige.
We testen met in totaal 60 populaire sites wereldwijd en dat geeft dus een veel beter beeld van de werkelijke prestaties van een willekeurige provider. We testen zowel het surfen als het downloaden en doen pingtesten naar die 60 sites om ook een indicatie te kunnen geven van hoe goed je kunt gamen wereldwijd. Daarnaast gaan wij na of en hoe vaak de internetverbindingen onderbroken worden bij de diverse providers: SpeedTest negeert dit totaal.

1
2
3
4
Vorig artikelTerratec Aureon 5.1 USB (Extern)
Volgend artikelAudio-video jukebox

4 REACTIES

  1. HALLO wat heb je in vredesnaam aan \”de snelste provider\” met die belachelijke datalimieten!?!

  2. Ik ben ook ADSL scarlet gebruiker en ben er meer dan tevreden over. Ik download aan 300 KB/sec en dat is volgens mij toch veel sneller dan die snotter-belgacom (ja ik heb iets tegen belgacom .. :-))

  3. We testen ze wel, maar onze ADSL-lijn werd begin januari plots afgesloten en Scarlet probeert volgens eigen zeggen nu uit alle macht die weer aan het werken te krijgen. Zodra dat weer in orde is, zal onze testrobot ook weer kunnen testen!

  4. Ik ben Scarlet ADSL-gebruiker, vreemd is dat deze beweren de snelste te zijn, en dat die blijkbaar door u niet worden getest .

Reacties zijn gesloten.