Meerwaarde voor meerprijs?

5
19

STANDAARD AUDIOCHIP
Zoals gezegd, hebben wij niet alleen de ingestuurde geluidskaarten met elkaar vergeleken, maar ook met het geluidssysteem dat standaard in onze testpc zit. De bespreking van dit standaard systeem vind je hieronder. De besprekingen van de andere geluidskaarten vind je door op de links te klikken in het kadertje met de titel ‘Dossiers’ dat je rechts van deze tekstkader vindt.

Buiten categorie testten we dus de Avance Logic ALC650 audiochip die op de hoofdkaart van onze testpc al standaard aanwezig is. Het gaat om een zogenaamde AC’97 audiochip, wat betekent dat hij aan bepaalde hardware- en softwarestandaarden voldoet. Zo hoort er dus een hulpprogramma bij om de volledige multimedia-instellingen van deze chip te kunnen instellen. Dat is dan wel in het Engels. Alleen de multimediaconfiguraties die standaard al in Windows XP zitten, zijn in het Nederlands.
Het afspelen van muziek blijkt van topkwaliteit. Nergens zijn fouten in het geluid te horen. Dat geldt ook voor het afspelen van videodvd’s, al heb je hier geen ondersteuning voor enige surround. Games krijgen DirectSound en DirectSound3D ondersteuning zoals bij alle geluidskaarten in deze test en omdat je een rugplaatje in de pc kunt monteren met de extra aansluitingen, kun je in games wel degelijk volwaardig surroundgeluid krijgen. Alleen bij dvd-films werkt dat niet, omdat je daar een Dolby Digital of DTS decoder voor nodig hebt en die zit niet ingebouwd.

+ goedkoop want al ingebouwd
+ audiokwaliteit uitstekend
+ surround voor games

– geen surround voor dvd
– geen extra software
– surroundconfiguratie alleen in het Engels
– geen eigen MIDI-synthesizer, gebruikt die van Microsoft

Conclusie
Wat ons betreft heeft het geen zin een geluidskaart te kopen als je al een geluidsvoorziening op je moederbord hebt. De enige uitzondering op deze regel is: als je surroundgeluid wil en je huidige pc heeft dat niet, of als je een gesofisticeerder systeem zoekt om aan muziekverwerking te doen en speciaal om MIDI-instrumenten aan te sluiten.
De Creative Audigy 2 ZS Platinum Pro haalt de hoogste scores, maar is ook het duurst. De beste koop is nog altijd de geluidskaart die al ingebouwd is in je pc. Wil je upgraden naar surround voor spelletjes, neem dan gewoon de Sweex SoundCard 5.1. Die is gebaseerd op de populaire C-Media CMI8738 chip en is spotgoedkoop. Een USB-oplossing kan interessant zijn om een pc of notebook zonder geluidsmogelijkheid te upgraden en bij een pc dan alleen nog als je er tegenop ziet om die open te schroeven. Theoretisch zou een USB-oplossing je cpu meer moeten belasten, maar we zijn in deze test toch een paar inbouwkaarten tegengekomen die de cpu ook zwaar kunnen belasten.
1
2
Vorig artikelGSM voor de sportieveling
Volgend artikelCreative Audigy LS (< 100 euro)

5 REACTIES

  1. ik heb steeds het probleem met midi vertraging sinds ik de soundblaster audigy pro gebruik met win2000.
    Heeft iemand hiervoor een oplossing ??

  2. ik heb steeds het probleem met midi vertraging sinds ik de soundblaster audigy pro gebruike met win2000.
    Heeft iemand hiervoor een oplossing ??

  3. \”- geen eigen MIDI-synthesizer, gebruikt die van Microsoft\”

    is een term die dikwijls voorkomt, bij mijn weten hebben Terratec en ook de Soundblaster kaarten allen wel degelijk een synthesizer chip aan boord, Microsoft daarentegen heeft voor zover ik weet geen enkel uitstaans met synthesizers.
    Ik begrijp daarom de bovenstaande regel niet.
    Als er instrumenten verkeerd worden weergegeven is dat meestal de fout van de gebruiker die de software om synthesizers aan te sturen niet kent. Er is een hemelsbreed verschil tussen GM / GS / XG en de verdere uitgebreide standaarden, snap je dat niet, dan ben je verkeerd bezig en geef je de mensen een verkeerd oordeel / beeld.

  4. Als je door wil koppelen naar je geluidsinstallatie met zijn eigen Dolby Surround / AC3 etcerea, dan heb je graag een digitale uitgang.
    Verders geen extra\’s, dat wordt verzorgd door je geluidsinstallatie.
    Dus als je selekteert op on-board sound chip kijk dan naar CMI8738 of NVidia\’s nForce2 met een digitale uitgang. Of koop een goedkoop boardje, zoals de QWARE SC100 of de SWEEX. Beide chipsets (CMI8738 en nForce2) worden ondersteund door LINUX (als je een videorecorder wilt bouwen op basis van Linux).

  5. Dit hangt af van wat je wil uit je PC krijgen. Als je graag naar muziek luistert en een beetje kwaliteit wil dan is de on-board chip vaak maar flauwtjes. De Realtek ALC650 is zo\’n pruts. Die heb ik op mijn Medion XL8008 (de Aldi) en daarom kocht ik een Terratec Aureon 7.1 Space. Niet voor surround, maar voor stereo met kwaliteit. Het verschil is aanzienlijk. Gamers zullen hierin geen interesse hebben, alleen de audio puristen.

Reacties zijn gesloten.