Hoe gul is een multifunctional?

8
30

Testmethode
Een multifunctional bestaat in hoofdzaak uit een scanner en een printer in één apparaat. De gebruikte testprocedure is voor een groot deel gelijk aan onze printertest, aangevuld met het scannen, kopiëren en – voor zover voorzien – faxen van testdocumenten die ook een onderdeel zijn van de printerkwaliteitstest. De test van het printergedeelte bestaat uit twee hoofdonderdelen: een kwaliteits- en een snelheidstest. Voor de kwaliteitstest gebruiken we een verzameling testdata die ons toelaat te beoordelen hoe secuur de afdruk is, hoe hoog de resolutie en of er afwijkingen in de afdruk zijn. Meer specifiek bekijken we onder meer hoe dun de kleinste lijndikte is die de printer aankan, hoe dicht hij twee lijnen tegen elkaar aan kan drukken zonder dat ze in elkaar overvloeien, hoe klein hij tekst kan drukken totdat die niet meer leesbaar is, hoe nauwkeurig hij letters in een bepaalde puntgrootte drukt, hoe precies de printer de af te drukken data op het papier positioneert en nog veel meer. We kunnen ook zien of de printer in staat is mooie grijsgradaties uit te voeren: dat is nodig om bijvoorbeeld kleurenmateriaal af te drukken op een monochrome printer. Deze kwaliteitstest voeren we uit met de printersturing ingesteld voor de allerhoogste kwaliteit en de hoogste resolutie. Omdat het hier puur om kwaliteit gaat en de afdruksnelheid voor dit testhoofdonderdeel onbelangrijk is, maakt het dus ook niet uit met wat voor pc je dit doet. Dat is natuurlijk wel belangrijk voor de snelheidstesten. Dit testhoofdonderdeel voeren we uit op een moderne zelfbouw pc Pentium IV 2 GHz met 512 MiB RAM) met vier USB 2.0-poorten. Het besturingssysteem is Windows XP Professional. We drukken de testafdrukken allemaal af met de standaardinstellingen van de printer. De reden voor de standaardinstellingen is dat dit de meest gebruikte zijn. Onze snelheidtest bestaat uit drie categorieën: formulieren, tekstverwerking en zakelijke grafieken. De eerste categorie formulieren, bestaat uit vijf exemplaren van een pagina met schaarse bladvulling (zoals een rekening of factuur). We gebruiken in feite een gestandaardiseerd document, de Grauert-brief, die een gegarandeerde bladbedekking van 5% biedt. Hierbij zou een printer de allerhoogste snelheid moeten kunnen halen van alle testen die we doen. Categorie nummer twee, tekstverwerking, bestaat uit vier bladzijden van een tekstverwerkingsdocument waarin zowel tekst als afbeeldingen voorkomen.
Snelheidsonderdeel nummer drie (zakelijke grafieken) bestaat uit een document van eveneens vier bladzijden in Adobe PDF-formaat (Page Description Format): je mag dit beschouwen als pure bitmap graphics. We meten de afdruktijd van het ogenblik dat we de printopdracht geven totdat het laatste blad uit de printer rolt. Zoals gewoonlijk liggen onze testcijfers flink wat lager dan de door de fabrikant opgegeven snelheidscijfers. Dat komt omdat de fabrikanten meestal de theoretisch hoogst haalbare snelheid opgeven, terwijl je van ons de werkelijk gemeten snelheid tijdens onze hele testprocedure krijgt. Dat is uiteraard minder.
De test van het kopieergedeelte is vrij eenvoudig gehouden: het kopiëren vanaf het toestel zelf van een testblad met cirkels die de werkelijke resolutie van het afdrukmechanisme blootleggen en een zwart-wit foto. Standaard gebruiken we ‘normaal’ of ‘fijn’ of een equivalente instelling van 150 dpi en een betere kwaliteit ‘best’ of ‘superfijn’ of gelijkwaardige instelling van 300 dpi. Wanneer het testapparaat de verschillende resoluties weet te combineren met een fotomodus, nemen we deze modus over om de kwaliteit van de foto te verbeteren. Het eindresultaat dient zowel voor de snelheidstest als de kwaliteitstest. Voor kleurentoestellen doen we hetzelfde nog eens over met een document van een paginagrote kleurenfoto. Het scangedeelte is hetzelfde als het kopiegedeelte, maar we scannen slechts aan een resolutie van 150 dpi en dit vanuit een beeldbewerkingsprogramma zoals Jasc Paint Shop Pro of iets anders. De gescande testdocumenten slaan we op in PNG, BMP of TIFF (in deze volgorde en afhankelijk van wat beschikbaar is). Voor toestellen met ingebouwde fax faxen we ten slotte nog het testblad met cirkels en foto naar een faxserver waar we het bewaren in TIFF-formaat. Ook bij het scannen en faxen gebruiken we dezelfde documenten als voor het kopiëren en ook hier dienen de afdrukken zowel voor de snelheidstest als kwaliteitstest.

Conclusie
Als we bij de multifunctionals functionaliteit, werksnelheid en afgeleverde kwaliteit tegenover elkaar afwegen om tot een prestatiescore te komen, stellen we helaas vast dat het een spelletje wie-van-de-drie geworden is. Toestellen die op één van deze drie categorieën goed scoren, doen dat gewoonlijk niet op de andere twee. Wat we wel tegenkwamen, zijn toestellen die op alle drie matig scoren.
We hebben een ex aequo als we de prestatiescores bekijken: zowel de Epson CX6400 als de HP OfficeJePSC 1350 behalen de hoogste prestatiescore. De Epson CX6400 biedt uitstekende functionaliteit, gecombineerd met een goede snelheid en een redelijke kwaliteit. De HP OfficeJet PSC 1350 biedt dan weer een ongelooflijk hoge kwaliteit, die gepaard gaat met een uitstekende functionaliteit, maar tegelijkertijd is het toestel bijzonder traag. Vind je wachten niet erg, dan koop je de HP. Moet het vooral snel gaan en mag de kwaliteit iets minder zijn, dan zal de Epson CX6400 je niet teleurstellen.
Als we de prestaties afwegen tegen de prijs in een 50/50-verhouding, krijg je hét toestel dat je het meeste waar voor je geld geeft en dat dus de titel Beste Koop krijgt. De Lexmark X1150 levert erg redelijke prestaties voor de allerlaagste prijs en wint daarmee deze titel.
1
2
Vorig artikelNieuwe lijn grootformaat LCD-monitoren
Volgend artikelCanon MPC190

8 REACTIES

  1. Lexmark X-1150 goede prestaties? Slechte printen, slechte scans. Kortom een hele slechte all in one. Oudere modellen van lexmark waren veel beter. Inktanks in no-time leeg; of kunnen geen grotere aantallen prints aan; inktoevoer slecht. Ook onmoogelijk om twee keer zelfde kwaliteit (kleur) te printen; iedere print is uniek. Zwatrte tank lekt inkt; dn gaat het dus nog sneller.
    Ik heb hem nu enkele maanden en hij gaat de deur uit.

  2. Merkwaardig dat jullie de Canon MP370 zo slecht beoordelen.
    Ik overweeg er 1 te kopen, waarschijnlijk de 360. (=hetzelfde apparaat zonder cardreader en zonder direct printen vanaf digitaal fototoestel)
    De gebruikers op http://www.kieskeurig.nl zijn lyrisch over dit apparaat.

  3. Ik moet geen lexmark niet meer veel te duur in cartridges.
    de printers zijn spot goedkoop maar als he inkt moet kopen betaald he u blauw.
    nee dank u.
    een test als deze heeft volgens mij geen waarde,als de verekening met het verbruik niet meegerekent word .

  4. We kunnen natuurlijk alleen iets vertellen over de prestaties, niet over de levensduur. Maar normaal gezien is er toch een jaar garantie op? Heb je dan geen nieuw toestel gekregen?

  5. Beste koop de lexmark?
    ik heb twee lexmark apparaten gehad alletwee binnen een jaar naar de klote!
    Voor mij geen lexmark meer!!

  6. Waarom geen multi-functional met sheetfeeder? Dat heeft pas een enorme waarde. Ik wens zo\’n toestel aan te kopen omdat ik dan een goedkoop kopieer machine heb. Ik kopieer niet zo veel, maar als ik het nodig heb is het altijd meer als een pagina…

Reacties zijn gesloten.