Stockcarracen op de superachtbaan

3
38

Hoe meer zielen…
TrackMania bevat ook een multiplayer-optie. Hiermee kan geraced worden met meerdere personen (tot 10 per spel) via het netwerk of het internet. Ondanks het feit dat het een relatief nieuw en onbekend spel is, zijn er toch altijd wel servers te vinden die een competitie aanbieden. Je kan natuurlijk ook zelf als server fungeren en één van je zelfgebouwde tracks on-line brengen om te zien hoe andere TrackManiakken het er vanaf brengen. Je hebt de keuze uit drie speltypen: Round, Team en Time Attack. In Round-mode starten alle deelnemers gelijk aan de streep en is het de bedoeling om zo snel mogelijk het parcours af te leggen.

De eerste die over de finish scheurt krijgt 10 punten, de tweede 6 en daarna 4, 3, 2 en 1. Round-mode racing gaat altijd over een op voorhand vastgelegd aantal ronden of een bepaalde tijd. De eerste speler die 50 punten binnenhaalt wint. Team-mode is in wezen hetzelfde, alleen worden de spelers daar op voorhand ingedeeld in teams en worden de behaalde punten van de deelnemers per team opgeteld. In Time Attack tenslotte speelt iedereen individueel en is het de bedoeling binnen de afgesproken termijn het parcours in de snelste tijd af te leggen.

Kinderziekten
TrackMania zit helaas ook nog boordevol foutjes en onvolmaaktheden, typisch voor een eerste generatie software. De handleiding is niet bepaald een voorbeeld van duidelijkheid en ook het spel zelf zou best gebaat zijn bij wat meer structuur. Ook de gebruikersinterface is niet altijd even soepel. Om bijvoorbeeld vanuit het SOLO spelmenu TrackMania helemaal af te sluiten, moet je niet minder dan negen toetsen indrukken of knoppen aanklikken. De multiplayer-mode heeft de vervelende neiging om de voertuigen van tegenstrevers overal te laten zien, behalve daar waar ze thuishoren.

Wees dus niet te zeer verbaasd of gefrustreerd als er plots een wagen naast de baan dwars door een paar rotsblokken of een boom raast of tot aan de deurklinken in het asfalt begraven toch jouw autootje dubbelt. De grafische vormgeving is niet echt om over naar huis te schrijven, maar dat geeft het spel net zijn eigen karakter. Ook het geluid van de motor of de piepende banden over het wegdek is matig, de achtergrondmuziek ronduit storend. De ondersteuning van NADEO via de officiële website is echter (voorlopig althans) goed en updates zijn gemakkelijk met een klik op de knop van het introscherm van het internet te plukken en te installeren.

Conclusie
TrackMania is een eenvoudig racespel met een verrassing. Wie niet zo gecharmeerd wordt door het idee om te kunnen racen op zelfontworpen circuits, maar het liefst van al onmiddellijk achter het stuur van flitsende bolides kruipt om door de bochten van voorgeprogrammeerde trajecten te scheuren, zal hoogstwaarschijnlijk ook niet enthousiast worden over wat TrackMania te bieden heeft. U weze gewaarschuwd! Voor wie er echter plezier in schept om zelf creatief te zijn, moeilijke tracks uit te piekeren en te bouwen en deze met vrienden te delen en in eerlijke, eenvoudige competitie uit te testen, is TrackMania een aanrader. Met de relatief hoge prijs plaatst TrackMania zichzelf schijnbaar op het podium samen met de groten van de gamewereld en dat is naar mijn mening net een ietsiepietsie te pretentieus, zeker gelet op de vele gebreken en onvolmaaktheden die het spel momenteel nog doorspekken. Wanneer het spel echter voldoende aanslaat, biedt TrackMania een gezond concept voor verdere uitbouw door het downloaden van tracks die door andere spelers gemaakt werden of het on-line racen tegen mekaar of tegen de klok op circuits die enkel maar begrensd zijn door de fantasie van hun schepper.

Officiële site van het spel: http://www.trackmaniagame.com
Ontwikkelaar: Nadeo

Uitgever: Digital Jesters

Demoversie downloadbaar op: http://files.worthplaying.com/files/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=545 of http://www.gamershell.com/news_BTrackmaniaBBetaDemo.shtml

Adviesprijs
€ 39,90
1
2
3
4
Vorig artikelNotebooks worden entertainmentcentra
Volgend artikelFocus op fotorestauratie

3 REACTIES

Reacties zijn gesloten.