Tiscali lanceert betaalbare ADSL-bundel

4
33

Zowat alle klassieke modemfabrikanten maken tegenwoordig ook ADSL-modems. Allied Data biedt als eerste na Alcatel op de Belgische markt een ADSL-modem met USB-aansluiting. Een test leek ons dus wel aardig.
adtcopperjet
Je kunt op twee manieren internetten vanaf een pc: alsof die pc op een LAN aangesloten is, ofwel alsof die pc moet ‘uitbellen’. Telenet koos voor zijn kabeltoegang voor de eerste manier, Belgacom koos voor ADSL de tweede manier. Een ADSL-modem sluit je dus op je systeem aan via USB of via een Ethernet-aansluiting, maar bij beide is er sprake van een connectie die je moet maken voordat je kunt internetten. Heb je een modem met Ethernet-aansluiting, dan moet je een speciale PPPoE-client (PPPoE = PPP over Ethernet en dat is een inlog- en authenticatieprotocol) installeren en gebruiken voor de inlog. Een ADSL-modem met USB gedraagt zich vrijwel gelijk aan een analoge of ISDN-modem met USB-aansluiting. Hierbij wordt namelijk gebruikt gemaakt van een zogenaamde NDIS.WAN-netwerksturing en de Externe Toegang van Windows om de verbinding met internet tot stand te brengen. ADSL via USB zou in elk geval het makkelijkst te gebruiken moeten zijn, omdat je er geen netwerkkaart voor in je pc moet hebben. Inpluggen, drivers en bijbehorende software installeren en surfen maar.

CopperJet
Allied Data Technologies kwam met een vederlicht en vrij klein zilverkleurig kastje op de markt onder de naam CopperJet 800-USB. De fabrikant baseerde zich op de Texas Instruments AU5 chipset. De hardware-installatie stelt absoluut niks voor: de modem heeft immers slechts twee aansluitingen. Eentje sluit je aan op de ADSL-aansluiting van de filterplug in je telefoonwandcontact en de ander op de USB-bus van je pc. Klaar. Windows reageert met het ‘Nieuwe hardware’-dialoogje en van daaruit installeer je eerst de USB-drivers. Die procedure valt vanzelf in een ADSL-configuratie. Het toestel dat we voor de test kregen was kennelijk nog niet de definitieve versie, want de configuratiesoftware was die van Texas Instruments en die heeft geen kaas gegeten van de Belgische markt. We moesten dus handmatig alle ADSL-parameters configureren voor de Belgische markt en pas daarna konden we de inloggegevens voor onze ADSL-provider ingeven. Eenmaal dat achter de rug (evenals de nodige keren herstarten) konden we een verbinding maken en surfen.


Tiscali
Hoewel de CopperJet al een jaar op de markt is, was hij bij zijn introductie duur, té duur vonden wij. Onlangs kondigde de Belgische ADSL-provider Tiscali aan dat het een bundeling op de markt zou
brengen van de CopperJet en een pakket met Tiscali ADSL-toegang. Die bundel kost 85 euro. Dit is een wel heel aantrekkelijk aanbod als je nog geen ADSL-aansluiting hebt en voor eentje in de markt
bent. In de doos steekt naast de CopperJet ook een ADSL-kabel, een cd met configuratietools, een ADSL splitter, een Tiscali Starter Pak en een registratieformulier. Desgewenst kun je een en ander
hier on line kopen.

Prestaties
We deden een snelheidstest door een groot gezipt bestand te downloaden van een server van de ADSL-provider. Hierbij bedroeg de gemeten lokale downloadsnelheid van de CopperJet 800-USB zo’n 104 KiB/s. Dat is niet onaardig als je bedenkt dat de theoretisch maximum downloadsnelheid voor een ADSL-lijn met een bandbreedte van 1 Mbit/s exact 122 KiB/s bedraagt.

Conclusie
We hopen dat Allied Data een betere installatieprocedure bij de CopperJet 800-USB levert, want anders gaan veel gebruikers er niet in slagen een en ander behoorlijk te configureren. De CopperJet-bundel van Tiscali ziet er aantrekkelijk uit.
Adviesprijs
ca. 141,- euro (85 euro in Tiscali ADSL bundel)
Vorig artikelGoogle lanceert zoekmachine voor Engelstalige nieuwsberichten
Volgend artikelDigitale camera met heel wat extra’s

4 REACTIES

  1. Heb zo eentje bij planet internet gekocht. Werkt goed enkel was de driver voor XP er nog niet bij! Dus als je naar XP upgrad vergeet dan niet eerst de drivers te downloden want zonder die driver geraak je het net niet meer op.

Reacties zijn gesloten.