Home Achtergrond

USB 2.0

22
102
Dit artikel is deel 5 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieHoeveel USB 1.0 apparaten kun je aankoppelen?Verlengkabel voor USB 2.0 apparaten

Versie 2
Daarom maakte Intel werk van een opvolger, USB 2.0. Met de hete adem van FireWire in de nek is dat geen overbodige luxe. IEEE 1394 oftewel FireWire heeft een maximum doorvoersnelheid van 400 Mbit/s (50 MB/s), dat dus flink wat sneller is dan USB 1.1. Daarom zie je heel sporadisch al externe cd-rewriters met FireWire-aansluiting. In de praktijk zijn het meestal EIDE/ATAPI modellen in een FireWire kastje. Deze cd-rewriters kunnen wel de hogere schrijf- en leessnelheden aan van de EIDE/ATAPI herschrijvers. USB versie 2.0 is net weer een ietsje sneller dan FireWire met 480 Mbit/s (60 MB/s). Deze nieuwe standaard is tevens neerwaarts compatibel met USB 1.1, zodat ook de huidige generatie USB-apparaten aansluitbaar zijn (weliswaar tegen hun oude, lagere snelheid). Je kunt USB 2.0 apparaten ook aansluitbaar zullen zijn op USB 1.1 hubs maar dan ook tegen de lagere snelheid van versie 1.1: ze gedragen zich dan eigenlijk volgens de oude standaard.

Oude computers kun je upgraden naar USB 2.0 met PCI-kaartjes met twee of vier USB 2.0 connectoren. Zo zijn er kaarten van Belkin en Welland op de markt. Het Belkin PCI-kaartje bevat twee USB 2.0 aansluitingen en gebruikt de PD720100 chipcontroller van NEC. De prijs ligt wel fiks hoger dan van een gewoon USB PCI-kaartje. De kaart van Welland ondersteunt zowel de huidige snelheden 1,5 Mbit/s en 12 Mbit/s als de USB 2.0 maximumsnelheid van 480 Mbit/s en beschikt over vier poorten.

Is 2.0 écht sneller dan 1.1?
We hebben het zelf eens uitgeprobeerd met een Canon USB 2.0 scanner om te zien of USB 2.0 werkelijk zoveel sneller is. Daarvoor installeerden we een Adaptec USB 2.0 AUA 3100LP uitbreidingskaart in onze test-pc, die zelf al gewone USB-poorten aan boord had. Gekoppeld aan die standaard USB-poort had de Canon CanoScan D1250U2 26 seconden nodig om op 150 dpi een testfoto te scannen in Adobe Photoshop 5.0 LE. Gekoppeld aan de USB 2.0 poort was dat 20 seconden, eigenlijk niet zoveel sneller dus. Het verschil tekende zich pas merkbaar af wanneer je scant op hoge tot heel hoge resoluties. Zo duurde het 43 seconden om dezelfde testfoto op 300 dpi te scannen wanneer de Canon gekoppeld was aan de USB 1.1 poort. Gekoppeld aan de USB 2.0 poort sjeesde de scanner de testfoto op 29 seconden erdoor. Hier was het verschil dus al veel duidelijker.

SATA?
Een speciaal model heeft ook nog een vijfde ‘poort’ aan de binnenkant. Dat wijst erop dat USB 2.0 ook voor interne apparaten misschien nuttig kan zijn, al heb ik hierover toch mijn twijfels. Voor interne apparaten staat weer een andere standaard op stapel, SATA (Serial ATA) dat de huidige IDE, Enhanced IDE, ATAPI en UltraDMA (ook UltraATA genoemd) standaarden moet gaan vervangen.

Anders dan Windows
USB werkt enkel goed onder Windows (vanaf versie 98) en MacOS (vanaf versie 8.1). Exotische besturingssystemen als BeOS (ondersteuning vanaf versie 4.0) en OS/2 (beperkte ondersteuning voor Warp 4) laat ik even buiten beschouwing. Linux evenwel is geen ‘exotisch’ besturingssysteem meer, maar voor meer mensen een geldig alternatief voor Windows. Daarom de prangende vraag hoe het gesteld is met de USB-ondersteuning voor Linux. Kernel 2.4 van Linux bezit wel uitgebreide USB-ondersteuning. Oudere distributies die gebaseerd zijn op varianten van de kernel 2.2 bieden slechts ondersteuning voor USB-muizen en USB-toetsenborden. De verschillende Linux-distributies die ik tot hiertoe onder handen heb genomen herkenden ook de USB Zip-drive, maar konden er niks mee aanvangen bij gebrek aan juiste driver. Op de Iomega website is er evenwel een driver
voorhanden die dit euvel uit de wereld moet helpen.

Scannerondersteuning is voor dit besturingssysteem nog niet zo uitgebreid en beperkt tot enkele belangrijke merken als HP, Canon, Agfa en Microtek. Wat de TWAIN-standaard is voor scanneraansturing onder Windows, is SANE (Scanner Access Now Easy) hetzelfde voor Linux. Zo eenvoudig is het nu ook weer niet, want SANE is er niet of nauwelijks voor USB-scanners. Zoals bij TWAIN blijft er immers een stukje van de driver dat voor elke scanner afzonderlijk te ontwikkelen blijft. Linux die-hards vinden voor al deze problemen wel een oplossing. Het zijn plantrekkers in hart en nieren. Zij kunnen hun systeem upgraden met de nieuwste kernel 2.4. Wie Linux wel eens op zijn systeem wil proberen maar er nog niet zo ervaren in is, komt evenwel van een kale reis terug.

Conclusie
Er rommelt een en ander op het USB-front. De nieuwe USB-standaard is veelbelovend, al komt de concurrentie in de vorm van FireWire sterk opzetten. Voor snelle apparaten heeft FireWire het voordeel dat er al verschillende apparaten beschikbaar zijn, al moet je meestal nog een extra PCI-insteekkaartje erbij aanschaffen omdat de meeste pc’s standaard niet van een FireWire-hub zijn voorzien. USB 2.0 heeft dan weer het voordeel dat de meeste mensen met de vorige versie van deze standaard al enkele jaren zijn vertrouwd. Voor snellere apparaten zou FireWire wel eens de aansluitbus van de toekomst kunnen zijn.

22 REACTIES

  1. hoi mensen ik weet niet of ik dit hier kan vragen maar
    ik heb een maand geleden een nieuwe laptop aangekocht met windows 7. Nu ik zit nog met scanner: canoscan D1250U2…
    weet iemand dat ik dit ooit kan installeren op windows 7 want ik krijg dit maar niet in orde..
    groetjes

  2. @Hennie: Er werd toch een cd bijgeleverd neem ik aan? Ga eens naar Mijn Computer, rechtsklikken, Eigenschappen, hardware, Apparaatbeheer en zoek daar je US100 kaart. Mogelijk zie je ze als een vraagteken met \”onbekend apparaat\”. Hierop rechtsklikken, en selecteer stuurprogramma bijwerken. Stuur e wizard naar de cd-rom en dat zou moeten lukken!

  3. WIe heeft een oplossing?

    Ik heb een nieuwe PCI kaart aangeschaft: US001 USB2.0 van SWEEX voor een Compaq 7588 256K (uit jaar 1999) met oorspronkelijk USB1.1 bussen en draaiend onder Windows XP.
    Probleem: Na opstarten computer wordt PCI-wijziging geconstateerd, maar software (driver) wordt niet gevonden

    Hoe kan ik zorgen, dat de kaart wel herkend wordt?
    Bijvoorbaat dank.
    hdboer70@hotmail.com

  4. Voor zover wij weten bestaan er geen Firewire USB convertoren. Zou ook weinig nut hebben wegens te duur. Simpeler is het gewoon een USB-hub te kopen om het aantal poorten uit te breiden. Soms zit een dergelijke hub al in een monitor ingebouwd.

  5. Als je laptop een vrije uitbreidingssleuf heeft (of eentje die je vrij kunt maken, door bijvoorbeeld een modemkaart te verwijderen), dan kun je ook een gewone PCI-kaart met USB 2.0 in je laptop steken. Dat heeft als voordeel dat je dan gelijk vier USB 2.0 poorten krijgt, naast de vermoedelijk twee USB 1.1 poorten.

Comments are closed.