‘Cool Water’ houdt stand

0
35

Een ietsje later dan verwacht laten we deze keer drie snelheidsmonsters op jullie los. De opvallendste configuratie komt van het Belgische 4MBO dat komt aandraven met een Pentium 4 2,2 GHz Northwood en – heet van de naald – een GeForce4 MX grafische kaart. Vuurwerk gegarandeerd! Ook nieuw is Madonion 3D Mark 2001 Second Edition dat een extra test meekreeg waarin specifieke DirectX 8.1 functies aan de tand worden gevoeld. De nieuwste grafische kaarten scoren met de SE-versie enkele tientallen 3D Marks hoger dan de vorige versie. Jammer genoeg volstaat dat niet om een nieuwe winnaar te verwelkomen en blijft de Office Improvement Cool Water ook in februari 2002 de Snelste PC van Vlaanderen en Nederland.

4MBO Business 422
De combinatie Pentium 4 en RDRAM-geheugen is voor veel thuisgebruikers een onhaalbare kaart maar het zorgt wel voor flitsende prestaties. Dat mochten we meermaals ondervinden in de Snelste PC. Een prima alternatief is een Pentium 4-systeem op basis van DDR SDRAM geheugen zoals 4MBO uit het Belgische Herentals dat doet. Voor de Snelste PC trekt 4MBO werkelijk alles uit de kast: wat dacht je van een razendsnelle 2,2A GHz Pentium 4 processor? De Northwood-versie van de Pentium 4 wordt gefabriceerd volgens de .13 microntechnologie en heeft 512 KB second level cache (tegenover 256 KB bij de voorganger). De echte blikvanger in dit systeem is echter de nagelnieuwe GeForce4 MX 440 komende van Abit. Prestatiegewijs presteert deze instapkaart ergens tussen het niveau van een GeForce2 Titanium en een GeForce3 Titanium 200. Niet slecht dus, maar voor de Snelste PC verwachten we enkel maar topprestaties en dan blijkt de GeForce4 MX een minder aangewezen keuze. Het Gigabyte 8IRXP+ moederbord bevat standaard een USB 2.0 controller alsook RAID-mogelijkheden. 4MBO maakt van dit laatste gretig gebruik door twee snelle Maxtor D740X harde schijven in striping modus (RAID-0) te configureren. Beide schijven ondersteuning bovendien UDMA/133 wat voor de allerhoogste prestaties moet zorgen. Leuke extra’s zijn er in de vorm van een LG dvd-rom en LG 32-speed cd-herschrijver, een knap 4.1-kanaals geluidssysteem van Logitech en een Intel netwerkkaart. Minder te spreken zijn we over de matige kwaliteit van toetsenbord en muis.Op onze snelheidstesten stelt de Business 422 verre van teleur. Op Sysmark 2001 klokt hij af met een gemiddelde score van 219,5 punten: meteen de allerhoogste waarde die we tot nu toe in het testlab tegenkwamen. Ook de GeForce4 MX doet het goed maar moet onder 3D Mark 2001 SE duidelijk onderdoen voor een GeForce3. Besef wel dat de GeForce4 MX een instapkaart is en een goede verhouding prijsprestatieverhouding kan voorleggen. Bij de OpenGL test (SPECviewperf 6.1.2) zien we dan weer dat de GeForce4 MX op hetzelfde niveau presteert als de GeForce3 Titanium 200.

4MBO kiest voor een supersnelle (en dure) processor en ditto RAID-opstelling maar vergeet dat de GeForce4 MX grafische kaart eigenlijk maar een instapper is. Steek hier een GeForce3 Titanium 500 in en dit systeem had helemaal bovenaan de rangschikking gestaan. Wij waren vooral onder de indruk van het feit dat 4MBO dik 200 euro onder de maximprijs van 2 500 euro blijft.

Prijs (inclusief BTW): 2 290 euro


Laser Lanciar
Het merk Laser wordt vooral verkocht in Nederland maar via verdelers Computer Society (+32 (0)3-637 55 55) en CMB Networking (+32 (0)15-30 62 10) zijn de Laser-pc’s ook in België verkrijgbaar. Op heel wat vlakken doet deze Laser Lanciar denken aan hetgeen Packard Bell je voorschotelt: een zeer compleet en visueel aantrekkelijk pc-systeem met de nodige extra software. Voor de Snelste PC gelden echter enkel de technische kwaliteiten en dan is de Lancier goed voorzien met een AMD Athlon XP 2000+, liefst 1 GB DDR-geheugen, een ruime 80 GB harde schijf van Western Digital en een GeForce3 Titanium 200 grafische kaart. Wel vreemd dat Laser zoveel geheugen in dit systeem propt want het drijft de prijs fors de hoogte en dat kan niet gezegd worden van de algemene prestaties. Voor specifieke toepassingen zoals beeldbewerking kan 1 GB intern geheugen wel degelijk nut hebben. Als platform koos Laser verder voor een Chaintech CT7VJDA moederbord met Via KT266A chipset. Tot slot noteren we een leuk softwarepakketje bestaande uit wat games en Nederlandstalige software alsook de aanwezigheid van een 4.1-geluidssysteem van Labtec. Het hele systeem komt met een garantie van liefst drie jaar on-site.Inzake prestaties valt de Lanciar te vergelijken met de Maxdata BTO die we hieronder bespreken. Je krijgt met andere woorden hoge prestaties, zowel op het vlak van kantoor- en multimediaapplicaties als op het vlak van games. De GeForce3 Titanium 200 voelt zich duidelijk goed in z’n vel want laat hogere 3D Mark-scores zien in vergelijking met de Maxdata BTO pc die over dezelfde grafische kaart beschikt.

We kregen het niet echt warm van deze Laser Lanciar. Hij haalt dan ook net niet de top vijf en dat valt vooral te wijten aan de iets lagere gemiddelde score op Sysmark 2001. Desalniettemin een meer dan krachtige pc.

Prijs (inclusief BTW): 2 395 euro

Maxdata Pentium 4,2 GHz
Net zoals Laser en 4MBO is ook Maxdata een nieuwkomer in de Snelste PC. Ze doen dat met een systeem op basis van een Pentium 4 2 GHz (Northwood) en een Asus P4B266 moederbord. Dit moederbord biedt ondersteuning voor USB 2.0 maar jammer genoeg voorzag Maxdata niet de nodige connectors. Ook de grafische kaart komt van Asus en is uitgerust met een degelijke GeForce3 Titanium 200 chipset van nVidia. Het systeem komt in een vrij compacte behuizing met een naar ons gevoel wat zwakke voeding van 250 watt. Positief dan weer vinden we de fluisterstille werking van het ganse systeem en dat valt te verklaren door de kleine processorventilator en de passieve chipkoeling op de grafische kaart. Maxdata laat verder niets aan het toeval over en kiest voor een snelle Maxtor 80 GB harde schijf, 512 MB DDR-geheugen en een SoundBlaster Live 5.1 geluidskaart (maar jammer genoeg zonder bijbehorend geluidssysteem). Extra’s zijn er in de vorm van een dvd-rom en cd-herschrijver, 56K modem, netwerkkaart en de softwarebundel MS Works Suite 2001. Keurig.Allemaal leuk en wel maar hoe doet deze A-merk pc het op onze benchmarks? Niet slecht, zo blijkt want Sysmark 2001 wordt goed verteerd met een gemiddelde score van 203,5 punten. Daarmee zit de Maxdata echter nog een goede 15 punten onder hetgeen de pc van 4MBO tevoorschijn tovert. De extra 200 MHz maken met andere woorden het verschil. Kijken we naar de spelbenchmark 3D Mark 2001 SE dan zien we goede maar geen uitstekende resultaten.

Maxdata levert een keurig afgewerkt systeem af dat krachtig genoeg is voor een breed scala aan applicaties. Maar om aan de absolute top te geraken moet je toch echt met straffere hardware voor de dag komen! Toch nog net goed genoeg voor de vijfde plaats in onze rangschikking.

Prijs (inclusief BTW): 2 499 euro

Conclusie
Ondanks een aantal keurige nieuwe inzendingen blijft de Cool Water van Office Improvement de Snelste PC die we ooit hebben getest. Natuurlijk is snelheid niet alles, maar het is toevallig wel het onderwerp van deze maandelijkse competitie. Onze testen geven je genoeg informatie om zelf een keuze te maken tussen de geteste pc’s.

Alle productinformatie en de rangschikking in universeel Excel-formaat

Productinformatie in pdf-formaat

Rangschikking in pdf-formaat

Vorig artikelWeb authoring stevig uitgebreid
Volgend artikelAlles in één
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.