Er hangt muziek in de lucht

0
274

Tussen de droom van een hifisysteem zonder kabels en de werkelijkheid van een woonkamer die ontsierd wordt door afzichtelijke luidsprekerkabels staan praktische bezwaren in de weg. Het belangrijkste bezwaar is dat de wetgever zo goed als geen zendruimte vrijhoudt voor draadloze toepassingen. Daardoor moeten allerlei draadloze apparaten met elkaar concurreren voor hetzelfde stukje ether. Het resultaat is storingen en te weinig bandbreedte om een goede draadloze muziekweergave mogelijk te maken. Een ander bezwaar is dat draadloze technologie door de band genomen zeer duur is. Grundig trok zich van die bezwaren niets aan en introduceert het eerste digitale draadloze muzieksysteem met hifikwaliteit. Technisch werkt het zeer goed. Alleen de prijs zet een domper op de vreugde.
grundig_rcd2000_console
Helemaal draadloos is het RCD 2000 hifisysteem van Grundig natuurlijk niet. Je hebt immers nog altijd stroomkabels nodig om de actieve luidsprekers en de “console” met cd-speler annex radiotuner op aan te sluiten. Wil je andere hifiapparaten zoals een dvd-speler of een taperecorder aansluiten op de console dan heb je ook nog steeds de klassieke cinch-kabels nodig. Wat wél draadloos gebeurt, is de communicatie tussen console en de beide actieve luidsprekers. Actief betekent dat de beide futuristisch vormgegeven luidsprekers hun eigen versterkers aan boord hebben. Het sinusvermogen bedraagt 200 W, wat overeenkomt met een muziekvermogen van 360 W. In de console zit dus geen versterker, alleen een HF (High Frequency)-zender/ontvanger in de band van 863 tot 870 MHz met een vermogen van 10 mW die digitaal communiceert met enerzijds de afstandsbediening en anderzijds de beide luidsprekers. Het bereik van de zender bedraagt dertig meter in een open ruimte en vijftien meter in gebouwen. Muren houden de signalen niet tegen, maar verzwakken ze wel. In een normaal huis kun je in elk geval de cd-speler/tuner in de ene en de actieve luidsprekers in de andere ruimte plaatsen. Hetzelfde geldt voor de afstandsbediening, die zijn eigen lcd-scherm aan boord heeft en aan de gebruiker laat zien wat er op de cd-speler/tuner allemaal gebeurt. De cd-speler ondersteunt cd-text. Speel je een cd af met cd-text dan zie je de titel en de zanger niet alleen op het display van de console, maar ook op dat van de afstandsbediening. Hetzelfde geldt voor de RDS-signalen van de 49 radiozenders die je in het tunergeheugen kunt opslaan.

Zes luidsprekerparen
Overigens kun je maximaal tot zes luidsprekerparen aansluiten op de cd-speler/tuner. Je kunt ook meerdere afstandsbedieningen met de installatie laten werken. Als je er het geld voor over hebt kun je dus in je volledige huis draadloze hifimuziek beluisteren.De set heeft een heel strakke, moderne vormgeving die vooral tot zijn recht komt in een huis met een modernistische inrichting. De actieve Apollo 2000 driewegluidsprekers zijn links/rechts gemerkt om te vermijden dat je ze niet verkeerd opstelt. De console “weet” naar welke luidspreker het linker- en rechterstereosignaal toe moet. De luidsprekers zijn negentig centimeter hoog, wegen 19,6 kilogram zwaar en bestaan uit een in twee richtingen stralende subwoofer en een naar omhoog gerichte tweeter (hogetonenluidspreker). Een kegel die boven de tweeter is gemonteerd, garandeert dat de hoge tonen in alle richtingen worden verspreid.

Wandmontage
De console kun je desgewenst verticaal aan een wand monteren. Stel je de console horizontaal op dan klapt het display naar omhoog zodat je de informatie gemakkelijk kunt aflezen. Monteer je ze verticaal dan blijft het display altijd ingeklapt nadat de cd-lade voor het eerst geopend is.De console heeft een sleeptimer en kan zichzelf dus na een vooraf ingesteld tijdsverloop uitschakelen. Als de console uitgeschakeld is, gaan de luidsprekers automatisch in een slaapstand die wordt aangeduid met rood oplichtende leds bovenop de subwoofer.Op het vlak van geluidskwaliteit viel ons vooral een gebrek aan middentonen op: er zit een beetje een gat in de muziekweergave tussen laag en hoog. Ik vond het geluid ook nogal analytisch en vrij metaalachtig, maar dat is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Het laag is heel strak, op voorwaarde dat de beide luidsprekers op een stabiele ondergrond staan. Helaas kun je de voetjes niet bijregelen, zodat een vlakke vloer essentieel is voor een goede basweergave. De Apollo 2000’s gaan heel laag en met het vermogen zit het meer dan snor. Deze installatie kan zelfs grote ruimtes zoals ons volledige testlab vullen met oorverdovend geluid. Pop- en jazz klinken beter dan film en klassiek. Tijdens mijn test had ik geen last van interferenties van andere radiobronnen.

Conclusie
Grundig mikt met deze installatie duidelijk op de young urban professional die er warmpjes in zit. Dat moet ook wel, want dit mooie kleinood kost zomaar eventjes 3.222 euro. Hopelijk wordt deze technologie snel goedkoper, want zo een draadloze hifi-installatie is eigenlijk wel handig.
Adviesprijs
3.222 euro
Vorig artikelUltra compact
Volgend artikelIntelligente informatiebron voor grafische sector
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.