Driemaal drie miljoen

0
24

De ontwikkelingen op het gebied van digitale camera’s staan niet stil. Wie vandaag een digitale camera koopt, heeft meer dan keuze zat. Vind je dat een 2-megapixelcamera niet voldoende kwaliteit biedt, dan kijk je best uit naar een camera met een hogere resolutie. De meeste 3-megapixelcamera’s slaan nog wel een flinke deuk in je portemonnee, maar de prijzen beginnen te zakken. Tijd dus om er drie op een rijtje te zetten.
Het is vanzelfsprekend en haast onvermijdelijk dat je je digitale foto’s in de eerste plaats op het beeldscherm van je computer bekijkt. De meeste digitale camera’s zijn op dit ogenblik voorzien van een snelle USB-verbinding om de beeldbestanden naar je pc te verzenden. Met een computer en goede beeldbewerkingsoftware kan je je foto’s grondig bewerken en corrigeren. Goede prints kan je echter pas maken als de resolutie van je digitale camera voldoende hoog is. Er bestaat een bijna wiskundig verband tussen de resolutie van je toestel, de beeldgrootte en de mate waarin details weergegeven kunnen worden. Een scherpe afdruk vereist 200 tot 300 pixels per inch. Dit is omgerekend ongeveer 100 pixeltjes of beeldpunten per cm. Een foto die je maakt met een 3-megapixelcamera zal ongeveer 2000 x 1500 pixels groot zijn. Zonder gebruik te maken van exotische interpolatietechnieken waarmee je het beeld softwarematig kunt opwaarderen, betekent dit dat je afdrukken 20 x 15 cm meten. Gezien de meeste digitale camera’s gewoon stroom vreten zijn de drie toestellen uit deze test uitgerust met oplaadbare lithium-ion of Ni-MH batterijen. Je actieradius neemt hierdoor gevoelig toe en je spaart ook geld. Denk er wel aan dat deze speciale accu’s niet in elke kruidenierszaak te vinden zijn.

Kodak DX 3900
De nieuwe DX camera’s van Kodak lijken wel aan te slaan bij de consument. Na de DX 3215, de DX 3500 en de DX 3700 laat de Amerikaanse fotogigant de Kodak EasyShare DX3900 Zoom op het publiek los. De resolutie van dit toestel is de hoogste van de DX reeks, namelijk 3.1 megapixel. Alle Kodak DX-EasyShare digitale camera’s en dus ook de DX3900 kun je verbinden met een klein docking station. Wie een notebook bezit is al wat vertrouwd met het principe. Alle randapparatuur van je notebook wordt in het docking station geplugd. Met één beweging klik je ook je notebook erin vast: alle verbindingen zoals die van je printer, externe monitor of telefoonlijn zijn dan onmiddellijk en tegelijk beschikbaar. De Kodak Camera Dock is een mini docking station dat permanent met je computer verbonden is en ook de voeding van je camera verzorgt. Als je de camera erin vastklikt, kan je je foto’s naar je pc versluizen. Bovendien worden de Ni-MH batterijen van het toestel automatisch opgeladen: je vermijdt dus een hoop gedoe met allerlei verbindingskabels en externe batterijladers. Het camerahuis is gemaakt van zilvergrijze en zwarte kunststof, maar voelt minder robuust en slagbestendig aan dan dat van de camera’s uit de DC-reeks van Kodak. Met een hendeltje links van de lens schuif je het beschermende deksel weg en activeer je het toestel. Het 2x zoom objectief heeft een brandpuntsafstand van 35-70 mm. Naast deze optische zoom kan je ook gebruik maken van een 3x digitale zoom. Op een klein numeriek LCD-schermpje boven op de camera lees je de status van de camera-instellingen af. Met een paar drukknoppen pas je de beeldkwaliteit en de flitsmodus aan. Ook het nieuwe besturingssysteem van Kodak zorgt voor heel wat gebruiksgemak. Alle instellingen van de drie cameramodi: opname, weergave en set-up controleer je op het contrastrijke kleuren LCD-scherm. Deze monitor kan je ook gebruiken om de beeldcompositie te bepalen, maar bij actiefoto’s zal je eerder gebruik maken van de heldere optische zoeker.De maximale resolutie van de camera is 2160 x 1440 pixels, maar je kan ook beelden van 1800 x 1200 pixels maken. De JPEG-beelden worden tijdelijk opgeslagen in het interne, niet verwisselbare geheugen van 8 MB. Kodak heeft het toestel wel voorzien van een Compactflash-kaart Type II sleuf zodat je de geheugencapaciteit vrijwel onbeperkt kan uitbreiden. Een kaartje van 8 MB wordt meegeleverd.De Kodak EasyShare DX 3900 is een toestel met weinig ingewikkelde instelmogelijkheden en dus eenvoudig te bedienen. Onder normale omstandigheden zijn de foto’s scherp en goed belicht. De kleuren zijn erg pittig en in vergelijking met de beelden van Nikon en Pentax bijna oververzadigd.

Nikon Coolpix 885
Nikon is erin geslaagd de toch al compacte Coolpix 880 nog wat meer te miniaturiseren. Het resultaat: de nieuwe Nikon Coolpix 885. Afgezien van de afmetingen lijkt er op het eerste zicht niet veel veranderd. Net als bij zijn voorganger zit er aan de rechterkant een flinke handgreep zodat je de camera, ondanks het formaat, toch stevig kunt beetpakken. De ontspanknop nestelt zich onder je wijsvinger, terwijl je met je duim de zoom, de commandoknop en de shuttleknop kan bedienen. Het numerieke LCD-scherm boven op de camera is verdwenen. Om de camera-instellingen en reeds gemaakte beelden te controleren maak je gebruik van de LCD-kleurenmonitor. Je kunt foto’s maken in het XGA (1024 x 768 pixels) en VGA formaat (640 x 480 pixels). De hoogste resolutie is 2048 x 1536 pixels. Deze foto’s zijn bij uitstek geschikt om afdrukken te maken. Ze zijn echter veel te groot voor je website. Met de Nikon Coolpix 885 is het echter mogelijk de beelden reeds in de camera om te zetten naar 320 x 240, 160 x 120 en zelfs 96 x 72 pixels. Dit is een leuk extraatje, hoewel je deze bewerking met meer comfort en precisie op een pc kan uitvoeren. Gewoonlijk zal je je foto’s als JPEG-bestand bewaren in een van de drie compressieniveaus. Als je opteert voor TIFF en maximale kwaliteit, kan je op het meegeleverde CompactFlash geheugenkaartje van 16 MB slechts één foto kwijt. Jammer genoeg is de camera niet compatibel met de IBM Microdrives die veel opslagcapaciteit bieden voor relatief weinig geld per megabyte.Nikon heeft deze camera uitgerust met een tiental verschillende automatische belichtingsprogramma’s. Je stelt de camera in naargelang het gekozen onderwerp (zoals portret, close-up of landschap) of de lichtsituatie (zoals tegenlicht of nachtopnamen). Wie de touwtjes liever zelf in de hand houdt, gebruikt de Nikon Coolpix 885 manueel. Een volledige sluitertijdenreeks van 8 seconden tot 1/1000 seconden staat tot je beschikking. De diafragma-instellingen beperken zich echter tot f/2.8 en f/7.6 in de groothoekstand. De nieuwe 3x zoomlens heeft een bereik van 38-95 mm (35mm equivalent). Bij macro-opnamen kan je tot op 4 cm van je onderwerp nog scherpstellen. Een module om dia’s te kopiëren is optioneel.De Nikon Coolpix 885 is een zeer compact en gemakkelijk te hanteren toestel. Beginners kunnen gebruik maken van de accurate belichtingsautomatiek, gevorderde amateurfotografen zullen zonder twijfel de uitgebreide instelmogelijkheden op prijs stellen. De beeldkwaliteit is goed: de foto’s zijn scherp en tonen veel details. Van de drie geteste camera’s zijn de JPEG-beelden het minst korrelig.

Pentax Optio 330
Van de drie camera’s uit deze test is de Pentax Optio 330 de kleinste: het ding is nauwelijks groter dan je bankkaart. Het strakke design wordt nog extra in de verf gezet door het gebruik van mat en geborsteld staal voor de bekleding van het camerahuis. De lens krijgt met een glanzende metalen ring een opvallend accent. Het toestel voelt dan ook koel en stevig aan en ligt zwaar in de hand. Op het eerste zicht doet deze Pentax denken aan de camera’s van de Canon Ixus reeks.Na het activeren van de camera kies je een van de vijf mogelijke opnamemodi of kan je je reeds gemaakte opnamen bekijken op de LCD-monitor op de rug van het toestel. De optische zoeker is helder en groot voor een camera van dit formaat. Gewoonlijk zal je gebruik maken van de automatische modus. De belichting en de scherpstelling worden dan automatisch door de camera verricht. Net als bij de Nikon Coolpix 885 kan je de sluitertijd en het diafragma van de Pentax Optio 330 echter ook manueel instellen. Maar ook bij deze camera kan je slechts kiezen uit twee diafragmawaarden terwijl er toch voorzien is in een volledige sluitertijdenreeks: van 15 seconden tot 1/2000 seconde voor het bevriezen van de beweging bij actiefoto’s. Slechts heel zelden zal je gebruik maken van de manuele scherpstelling: het gebruik ervan is bij een compactcamera als deze gewoon veel te omslachtig. Voor het maken van avond-of nachtopnamen is het toestel voorzien van een nachtopnamefunctie. Het toestel zal de flash activeren en kiest een langere sluitertijd zodat ook het omgevingslicht nog mooi wordt afgebeeld. Dubbelopnamen zijn eveneens mogelijk. Bovendien kan je met de Pentax Optio 330 kleine digitale videofilmpjes zonder geluid maken. De resolutie van deze clips is 320 x 240 pixels en de lengte is beperkt tot 30 seconden. Als je foto’s maakt is de maximale resolutie 2048 x 1536 pixels. Om plaats te sparen op je geheugenkaartje kan je ook 1024 x 768 of 640 x 480 pixels instellen. De camera slaat de beelden op als JPEG-bestand waarbij je kunt kiezen uit drie compressieniveaus. De kleine en stevige Pentax Optio 330 kan je zonder je zorgen te maken over beschadiging van het toestel in je jas of tas meenemen. De foto’s zijn mooi belicht, scherp maar contrastrijk. Hierdoor gaat er soms wat detail verloren in zeer heldere partijen.

Conclusie
Onder normale opnameomstandigheden loopt de beeldkwaliteit van de drie camera’s niet erg uiteen. De kleuren van de Kodak DX 3900 zijn meer verzadigd dan deze van de Nikon en de Pentax. De Nikon Coolpix 885 levert echter zeer gedetailleerde beelden met weinig korrel, maar ook de foto’s van de Pentax Optio 330 zijn het bekijken meer dan waard. Je keuze zal dus afhangen van de mogelijkheden van het toestel. Het toestel van Kodak is het goedkoopste van de drie en is het eenvoudigst te bedienen. De Nikon heeft veel in huis voor zowel beginners als gevorderde fotografen. De camera van Pentax blinkt uit door zijn design en de stevige constructie.
Vorig artikelSchitterende stenen
Volgend artikelGeruchten