Alleenheerschappij Pentium 4 ten einde

1
32

Vorige maand mochten we geen enkele inzending verwelkomen en dus is er voor december 2001 ook geen winnaar. Het nieuwe jaar wordt echter prima ingezet want liefst twee racemonsters op basis van de Athlon XP 2000+ worden – bijna letterlijk – het testlab binnengereden. De alleenheerschappij van de Pentium 4 lijkt met AMD’s nieuwste (voorlopig) voorbij.
snelstepc_0102_rang

Allwebsales Athlon XP Hi-Tech DDR RAID 2000+
Het is de eerste keer dat Allwebsales uit Turnhout (België) meedoet en ze doen dat met een systeem op basis van de nagelnieuwe Athlon XP 2000+, op het moment van schrijven AMD’s snelste die effectief draait aan 1,67 GHz. Maar een krachtige processor alleen volstaat niet meer en dus propte Allwebsales het Abit KR7A moederbord goed vol met liefst 512 MB DDR-geheugen van het CAS2-type en een GeForce3 Titanium 500 van Creative Labs. Opmerkelijk is ook het RAID striping-systeem op basis van twee Maxtor D740X harde schijven met UDMA/133 interface. Zo’n striping-systeem staat garant voor een verdubbeling van de lees- en schrijfsnelheden! Jammer genoeg haalt dit systeem daar in onze benchmarks weinig voordeel uit en presteert hij gewoon op het niveau van de Office Improvement die geen RAID heeft. Allwebsales stopte het systeem in een standaard maxitoren van Aopen die echter nog wel werd uitgerust met in totaal vijf ‘case fans’. Het resultaat daarvan is een interne kasttemperatuur van ongeveer 28 graden – bij onbelaste toestand – en dat is lekker laag. De mooi afgewerkte binnenkant zal daar wel voor iets tussenzitten. De processor zelf houdt het op zo’n 50 graden. Leuke extra’s vormen de Creative Labs Audigy geluidskaart, een Pioneer 16-speed dvd-rom met slot-in en een 10/100 Mbit/s netwerkkaart.

Prestatiegewijs verwachtten we vuurwerk en we worden niet teleurgesteld: wat dacht je van een gemiddelde Sysmark-score van 195 punten! Ter vergelijking: onze vorige Snelste PC van DCI met Pentium 4 2 GHz haalde nog 172 punten, weliswaar onder Windows Me. Kijken we naar 3D Mark 2001 dan zien we wederom een sterke score van 7853 punten in de standaardtest. Vreemd genoeg blijft Allwebsales hiermee wel wat achter op de Office Improvement Cool Water die over dezelfde grafische kaart beschikt.

Prijs (inclusief BTW): 2495 euro

Office Improvement Cool Water (Snelste pc januari 2002)
Pc’s hoeven er helemaal niet saai uit te zien en dat bewijst Office Improvement met de gigantische Cool Water. De systeemkast is een full tower van Chieftec en komt met een stevige 350 watt voeding. Een blauwgekleurd doorkijkvenster en bijbehorend neonlampje zorgt voor een heel aparte kijk op het interieur van de Cool Water. Binnenin zien we een MSI K7T266 Pro2 moederbord (jammer genoeg niet de versie met RAID), een GeForce3 Titanium 500 van Creative Labs, een Audigy geluidskaart en… een heus waterkoelingssysteem. Jawel, in plaats van de gebruikelijke combinatie ventilator en koelbloek kiest Office Improvement voor een superieur watersysteem dat de Athlon XP 2000+ processor op een mooie 35 à 38 graden houdt in onbelaste toestand. Het geheel ziet er bovenal heel spectaculair uit en bij momenten waan je je in een discotheek. Men voorzag ook enkele case fans van Enermax en dat levert een kasttemperatuur op van ongeveer 30 graden. Zo’n waterkoelingssysteem is natuurlijk uitermate geschikt voor wie wil gaan overklokken. Aanvankelijk was dit ook het geval – het bios gaf een virtuele Athlon XP 2100+ aan – maar omdat dit tegen de regels van de Snelste PC is, stelden we alles in op de gewone waarden. Verdere specificaties zijn een harde schijf van Western Digital Caviar van 60 GB en het geheugen bedraagt 256 MB DDR van het snelle CAS2-type. Heel leuk zijn ook de ‘rounded cables’ – een soort samengebalde IDE en diskettestationkabels – die moeten zorgen voor een betere luchtcirculatie in de kast. Onze voornaamste kritiek hebben we over de afwerking: sommige bios-instellingen bleken niet geactiveerd (o.a. de smart-functie van de harde schijf) of niet optimaal.Kijken we naar de snelheidsresultaten dan doet de Cool Water het quasi even goed als de machine van Allwebsales. Wel moeten we erbij zeggen dat dit systeem niet 100 procent stabiel liep: een paar keer stootten we op een ‘fatal error’ melding van Windows XP en ook SPECviewperf kreeg het een keer op de heupen. Na een herstart lukte alles dan wel, maar toch is dit een puntje van kritiek. Wel weet dit systeem op 3D Mark 2001 en voorsprong te nemen op Allwebsales en dat is net genoeg om de Cool water de titel van Snelste PC op te leveren.

Conclusie
Allwebsales levert een razendsnelle pc af met een prima afwerking. Deze Hi-Tech moet echter wel de Cool Water van Office Improvement nipt laten voorgaan en mist daardoor de titel van Snelste PC. Een systeem zoals de Office Improvement Cool Water is niet voor iedereen weggelegd maar de prestaties zijn dan ook navenant. Wij konden echter niet leven met het enorme lawaai dat deze opstelling produceert en ook de afwerking mocht een tikkeltje beter. Op dat gebied scoort de pc van Allwebsales beter. Desalniettemin is de watergekoelde Office Improvement op dit ogenblik de Snelste PC van Vlaanderen en Nederland.

Opmerking
Je zult merken dat de prestatiescores van alle anders systemen al voor de tweede keer veranderd zijn. Dat komt omdat we de maxima van de verschillende testonderdelen hebben moeten optrekken. Relatief gezien blijven alle geteste pc’s natuurlijk wel vergelijkbaar.

Alle productinformatie en de rangschikking in universeel Excel-formaat

Productinformatie in pdf-formaat

Rangschikking in pdf-formaat

Systeemvereisten
De auteur van dit artikel demonstreert de werking van de Cool Water op Freak TV. Klik hier om de reportage te bekijken (opent nieuw brows
Vorig artikelDe toekomst is aan de platte schermen
Volgend artikelTelenet wijzigt abonnement
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

1 REACTIE

  1. Even een reactie over amd athlon xp 2000+. Wat houdt nou precies of ongeveer 2000+ in. Is dat gewoon de type van de processor of kan je het tot zo ver overklokken???

    Stuur even een mailtje als je wilt naar dj_john_da_moscana@msn.com als je het antwoord weet.

    Groetjes van John uit Tilburg

Reacties zijn gesloten.