De toekomst is aan de platte schermen

1
25

Je wilt je pc starten en plotseling geeft de monitor er de brui aan. Of werk je nog met zo’n oud 14-inch schermpje dat met moeite een SVGA-resolutie van 800 op 600 beeldpunten haalt? In beide gevallen zul je je portemonnee moeten aanspreken. Nu je toch aan een nieuw scherm toe bent, waarom niet meteen een lcd-scherm?
lcd_belinea101525
Het is een verscheurende keuze. Koop je een traditionele 17-inch of 19-inch monitor of kies je resoluut voor de toekomst met een TFT (Thin Film Transistor) lcd-scherm zoals in notebooks? Beide hebben zo hun voor en nadelen. Ik zet ze even op een rijtje, maar eerst moet je weten dat een 15-inch lcd-scherm praktisch een even groot zichtbaar beeldoppervlak heeft als een gewone 17-inch monitor. Dat klinkt gek, maar toch is het zo. Bij lcd-schermen meet men de diagonaal van het effectieve zichtbare beeldoppervlak, bij gewone schermen meet men de diagonaal van de hele beeldbuis. Die zit evenwel in de schermkast waardoor je in de vier hoeken een paar millimeter verliest. Daarom is het effectieve beeldoppervlak van een 17-inch scherm slechts hooguit 16 inch.

Lcd-scherm of gewone monitor?
De voordelen van een traditionele monitor zijn de kleurweergave die niet wordt beïnvloed door het soort beeld en de kijkhoek die heel groot kan zijn. De beelden mogen ook gelijk welke resolutie hebben. Nadelen van een traditioneel scherm zijn er ook. Zo is er de mogelijke flikkering van het scherm, iets dat je enkel kunt wegwerken door een monitor te nemen met een hoge verversingsfrequentie. Dan valt de flikkering niet op voor het oog. De beeldscherpte is niet constant over het hele beeldoppervlak. De randen kunnen minder scherp zijn. De helderheid en het contrast moet je steeds afstellen op het beeld en de omgeving. Dit is echter slechts belangrijk wanneer je je pc steeds op wisselende plaatsen opstelt. Een laatste, maar niet onbelangrijk nadeel van een traditioneel scherm is dat je ogen vermoeid raken bij langdurig gebruik, wat op zijn beurt kan leiden tot hoofdpijn.Lcd-schermen hebben als voornaamste voordeel dat ze geen beeldflikker veroorzaken en een constante beeldscherpte over het hele oppervlak hebben. Het beeld kan ook niet door externe factoren zoals een rinkelende gsm gestoord worden en een lcd-scherm straalt zelf geen licht uit. Langdurig gebruik leidt ook veel minder tot vermoeide ogen en hoofdpijn. Maar ook lcd-schermen hebben hun mindere kantjes. Zo worden de beelden slechts op één vaste resolutie goed weergegeven. Dat kan knap vervelend zijn als je dikwijls van resolutie wisselt, bijvoorbeeld voor het spelen van games. Fijnere kleurnuances kunnen soms niet weergegeven worden, de beperkte kijkhoek kan een spelbreker zijn en bij snel bewegende beelden kan er nagloeiing optreden. Dit laatste is wel een stuk minder aanwezig dan bij de eerste generatie lcd-schermen. De prijs is nog een flink stuk duurder dan een traditionele CRT-monitor, al is daar het laatste jaar ook veel verbetering in gekomen. Tot slot nog dit: omdat elk beeldpuntje uit drie transistors bestaat — één voor de drie basiskleuren rood, groen en blauw — kan het zijn dat na verloop van tijd zo’n transistortje er de brui aan geeft, waardoor dat beeldpunt de kleur niet meer of niet meer goed weergeeft. Dat kan storend zijn.

LG Studioworks LCD 563LE
Wat meteen opvalt wanneer je dit scherm aanzet, is het zeer contrastrijk beeld. Dat geeft het scherm al een goede indruk, die verder bevestigd wordt in een handig OSD-menu (OnScreen Display). Heel praktisch is de speciale toets voor het automatisch positioneren van het beeld. Met de druk op één toets is het scherm optimaal afgesteld. Zo’n extra toets is beter dan dezelfde functie ingebouwd in het OSD-menu, want soms moet je er een flinke poos naar zoeken. Wel jammer voor zo’n fraai scherm is dat je het moet stellen zonder extra’s zoals ingebouwde luidsprekers. Ook de externe voeding is misschien letterlijk een blok aan het been.De LG Studioworks LCD 563LE is een fraai lcd-scherm met een contrastrijk beeld, maar verliest toch wat van zijn charmes door het gebrek aan extra functies en vooral de externe voeding kan een last zijn.

Lite-On LitePanel 150
Ben je het standaard beige beu, dan is de Lite-On LitePanel 150 wellicht iets voor jou. Het is een grijs- en granietkleurig scherm op een stevige voet. Verscholen achter een klepje achteraan zitten de nodige aansluitingen. Vooraan dienen vier knopjes om doorheen het OSD-menu te fietsen. Eén van de eerste instellingen die je tegenkomt in het OSD is de automatische positionering, waardoor je met één toets het scherm optimaal afstemt. Deze functie is standaard bij de huidige generatie lcd-schermen, al had ik het toch liever in de vorm van een extra knop gezien om de toegankelijkheid ervan nog te verhogen. De kwaliteit van de Lite-On is zonder meer goed tot zeer goed, al kon het beeld wat contrastrijker.De Lite-On LitePanel 150 is een aardig scherm met ingebouwde voeding en ingebouwde luidsprekers. De kwaliteit is goed, al mocht het beeld wat contrastrijker zijn. Bovendien is dit scherm het goedkoopst. Meer moet dat niet zijn.

Maxdata Belinea 10 15 25
Deze Belinea van Maxdata biedt een contrastrijk beeld en legde het testparcours bijna vlekkeloos af. Het OSD-menu is handig te navigeren. Alleen jammer van de vrij ernstige afwijking in de kleurenconvergentie. Daardoor verliest deze Belinea toch wat punten, anders was het misschien helemaal goed. Met één druk positioneer je het beeld automatisch correct, zoals het hoort. Een interne voeding ontbreekt helaas, zodat je opgescheept zit met een externe voedingsblok wat toch een stuk onhandiger is.Was het niet de afwijking in de kleurenconvergentie, dan haalde dit contrastrijk scherm wellicht de beste beeldkwaliteit. Het is wel het duurste scherm van de drie.

Conclusie
Ben je aan een nieuwe monitor toe, dan sta je wellicht voor een moeilijke keuze. Kies je voor een nieuw traditioneel scherm of wordt het een lcd-scherm? In het laatste geval doe je met geen van deze drie schermen een slechte koop, al komt de Lite-On LitePanel het best uit de test.
Vorig artikel2,5 mio euro voor sneller internet in Vlaamse Hogescholen
Volgend artikelAlleenheerschappij Pentium 4 ten einde

1 REACTIE

  1. Ik heb mijn 17 inch monitoren vervangen door twee Litepanel 150.
    Ben er tevreden over,maar een klein probleem is echter dat ik soms bij allebei mijn systemen bij het opsterten en helemaal bij reset van de systemen het display veel donkerder opstart.
    Door in het osd scherm naar helderheid te gaan lost het probleem op.
    Hebben alle Litepanels dit ?

Reacties zijn gesloten.