Klein maar fijn

8
34

De Philips DVD Q50 is een ultraplatte dvd-videospeler met allerlei snufjes om de video- en audioprestaties te verbeteren. Hij speelt mp3’s af en je kunt hem met enige moeite regiovrij maken, hoewel Philips dit laatste feit liever stilhoudt. Reden genoeg om dit stijlvolle apparaat op onze testbank te leggen.
philipsdvdq50
Het belangrijkste technische snufje van de ultraplatte Philips DVD Q50 is progressive scan. Dit snufje is er tegelijk een dat slechts een kleine minderheid van de kopers ook effectief zal kunnen gebruiken. Simpel gezegd zorgt progressive scan voor een betere beeldkwaliteit in combinatie met een televisie of projector die zelf ook is uitgerust met progressive scan. Daar wringt nu net het schoentje: dat is alleen het geval voor dure multimediaprojectoren of projectortelevisies die je aansluit via een zogenaamde componentaansluiting. Dit zijn drie cinch aansluitingen aangeduid als Y, Pb en Pr die luminantie en chrominantie (kleur) scheiden voor een betere weergave. De Q50 is ondermeer met een dergelijke uitgang uitgerust. Bovendien werkt progressive scan alleen met NTSC-beelden. Het is dus eerder iets voor de Amerikaanse markt of voor hobbyisten die voldoende kennis én geld in huis hebben om alle onderdelen van progressive scan correct aan de praat te krijgen. Op deze Engelstalige pagina vind je een heel gedetailleerde uitleg over progressive scan (de links in dit artikel openen een nieuw venster).

Videokwaliteit
De progressive scan mogelijkheid van de Q50 wordt aangevuld door Digital Crystal Clear (DCC), dezelfde digitale optimalisatiefuncties als je ook aantreft in de high-end televisies van Philips. DCC zorgt voor een helderder, zuiverder en scherper beeld. Digital Crystal Clear is dus niet zomaar een marketingpraatje: de verbeteringen in het beeld zie je echt in de praktijk. Op technisch vlak zorgt de Digital Crystal Clear chip voor een 54 MHz/10-bit videoverwerking en een 4x video-overbemonstering. DCC werkt uitsluitend op de Component-uitgang van de Q50. Via het menu kun je dan gamma, scherpte en chroma delay instellen voor een optimale beeldkwaliteit afhankelijk van het beeldmateriaal. Op de Scart-, S-Video en Composiet-uitgangen zijn deze opties niet beschikbaar. Wij deden onze testen via de Scart/RGB-uitgang van de Q50. Ook via die uitgang haalde de Q50 in onze testen een van de hoogste scores ooit. Dus zelfs zonder het gebruik van de Component-uitgang haal je met de Q50 een exemplarische beeldkwaliteit in huis. We sloten de Q50 ook even aan op de Component-ingang van een Samsung SP 47W3 projectietelevisie (waarvan je overigens over enkele weken een bespreking zult aantreffen op DiskIdee). De verbeteringen in kwaliteit zijn subtiel, maar duidelijk merkbaar. Als je dus het onderste uit de kan van de Q50 wilt halen, dan zul je ook nog moeten investeren in een projector of projectortelevisie met Component-ingang.

Audiokwaliteit
Ook aan de audiokant scoort de Q50 goed. Hoewel het geen DVD-Audio speler is, klinken cd’s er heel goed in, om niet te zeggen beter dan in de meeste middenklasse cd-spelers. De 96 kHz/24-bit audioverwerking staat daar garant voor. De mp3-weergave is een mooi extraatje, hoewel een echte audiofiel er niet zal om malen. De Q50 kan mp3’s met een bitrate tot 256 kbit/s en een bemonsteringsfrequentie van 32, 44,1 of 48 kHz afspelen. Alleen de eerste sessie van multisessie cd’s en cd-rw’s kunnen worden afgespeeld. Tijdens het afspelen van mp3’s worden de digitale uitgangen van de Q50 uitgeschakeld; digitale kopieën van mp3’s (of cd’s) kun je met deze speler niet maken. Deze maatregel is in overeenstemming met de SDMI (Secure Digital Music Initiative)-codeertechniek voor mp3’s.

Functies
De Q50 heeft voor het overige alle functies aan boord die je van een moderne dvd-speler mag verwachten. Hij kan converteren tussen NTSC en PAL, heeft een ingebouwde Dolby Digital en DTS decoder, zodat je hem rechtstreeks op een meerkanaalsversterker kunt aansluiten en kan zelfs de bitrate tonen van de dvd- of svcd-schijf die wordt afgespeeld. Hij onthoudt de afspeelpositie van maximaal vijf dvd’s.Eén van de grootste nadelen van de Q50 is het ontbreken van een traditioneel display. Dat kan vooral lastig zijn bij het afspelen van cd’s en mp3’s, want je ziet niet veel op het kleine vierkante lcd-scherm dat dienst doet als display. Wel vind je de informatie die je normaal op het display zou zien terug op het aangesloten tv-scherm, maar het is natuurlijk lastig om dat altijd aan te laten staan als je gewoon muziek wilt afspelen.Zoals alle Philips DVD-spelers kun je ook de Q50 door middel van een speciale code regiovrij maken. Je hebt daarvoor wel een speciale afstandsbediening nodig ofwel speciale software op een Palm V handheld pc of equivalent. De details van dit alles vind je op deze website. Aanvullend op de uitleg op die site nog dit: je moet voor je op de “magic” knop van de afstandbediening drukt en de daar getoonde code invoert eerst de code 085 PLAY invoeren om de streepjes op het display te voorschijn te toveren. Meer uitleg op deze website. Zoals altijd brengt het op deze manier herprogrammeren van je DVD-speler risico’s met zich mee. Maar als je de instructies strikt volgt, werkt het, zo kunnen we zelf getuigen.

Conclusie
De Philips Q50 ziet er niet alleen mooi uit, onder dat mooie uiterlijk schuilt een dvd-speler van referentieniveau. De prijs is in vergelijking met een budgetspeler misschien behoorlijk fors, maar voor deze prijs zul je momenteel moeilijk een dvd-speler op de markt vinden met zo goede technische prestaties. De prijskwaliteitverhouding van deze speler is top. Dat hij ook nog eens volledig regiovrij kan worden gemaakt (met inbegrip van het afspelen van RCE (Region Code Enhanced) dvd’s) is mooi meegenomen.

Rapportcijfer

Prestatiescore: 82%
Prijs/prestatiescore: 57%

Gedetailleerde productinformatie en testcijfers vind je in deze Excel-tabel. De productinformatie vind je ook terug in dit pdf-document.

Adviesprijs
605,90 euro
Vorig artikelZeg nooit gsm tegen een Ladyphone…
Volgend artikelKleintje UPS
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

8 REACTIES

  1. wat is een component aansluiting??? wat is AUDIO DVD, betekent dit dat de q-50 geen DVDs met muziek kan afspelen. Dit is vreemd want dat kan mijn oude Philips DVD 930 al !!!!!
    cmj@chello.nl 19 april 2002
    ************************************************************************

    Component aansluiting is bedoeld om het beeld rood-groen-blauw apart door te sturen(RGB). Dit is dus alleen beeld

    Via scart is alles mogelijk, er kan RGB gebruikt worden, wat resulteert in de best mogelijke beeld kwaliteit, dit is dan component video via scart
    Maar er kan evengoed s-video gebruikt worden, deze stuurt kleur en helderheid apart aan, wat resulteert in een mooier beeld dan composiet video, maar belange niet zo goed als component video.
    En als het laatste is er dus compiet video, dit systeem is allang gebruikt, het beeld gaat via één draad die alle beeldinformatie meedraagt, dus voor high end toepassingen zoals dvd gebruik je dit best niet, voor een simpele video recorder vormt het geen bezwaar, maar is er een betere aansluiting gebruik die dan.

    Dit is wat ik weet over de soorten ansluiitingen.

    Oja een DVD-audio betekent gewoon dat zo\’n schijf gecodeert is in meerkanalan(als ik me niet vergis)
    MAAR allesins een dvd met audio kun je zonder problemen afspelen in een gewone dvd speler.

    Dvd audio ondersteunt gewone een veel hogere bandbreedte (24/96)
    Weliswaar SACD blijft het beste, maar ook het duurste, maar dit zal serieus in prijs zakken

  2. Cmj: DVD Audio is een bepaalde standaard voor hoge resolutie geluid. Het is vergelijkbaar met maar niet compatibel met SACD. De Q50 kan natuurlijk wél normale cd’s afspelen, net zoals mp3’s.

  3. Vreemd. Ons exemplaar (mét Europese voeding) heeft wel degelijk een component-uitgang én DCDi en dus progressive scan. Dat is wat Philips ons heeft laten testen. Als het dan vervolgens niet op de exemplaren bij de dealer zit dan kan dit natuurlijk niet en heb je zeker recht op je geld terug.

  4. quote: “Het belangrijkste technische snufje van de ultraplatte Philips DVD Q50 is progressive scan” , en dat zit er juist niet op! Ik heb de speler in de winkel gezien, en verhalen gelezen op het internet: er zit gewoonweg geen progressive scan op de europese versie van deze speler (niet voor PAL, maar dus ook niet voor NTSC). Inderdaad slecht van Philips, en ook niet helemaal netjes van Diskidee.nl om zo’n misleidende review te schrijven.

  5. Ik heb deze speler gekocht, maar nu blijkt dat er helemaal GEEN progressive scan opzit! Alleen de amerikaanse modellen hebben dit (DCDi met Faroudja Sage’s FLI2200 chip), ik kom dus aardig bedrogen uit. Als ik de foto’s op https://www2.setssl.com/~hivizone/dvdplayer/q50/q50.htm bekijk zie ik uitgangen die IK NIET heb. Ik heb nu een plasma display, en had deze speler speciaal voor progressive scan gekocht. Slecht, ZEER slecht dus van Philips (zij reageren overigens NIET op mijn vragen)

  6. wat is een component aansluiting???

    wat is AUDIO DVD, betekent dit dat de q-50 geen DVDs met muziek kan afspelen. Dit is vreemd want dat kan mijn oude Philips DVD 930 al !!!!!

  7. geen reaktie, maar een vraag: speelt deze DVD-speler SVCD of VCD wel zonder haperen af en kun je van een CDR met meer dan 50 nummers mp3 wel gewoon alle nummers afspelen? (dit itt bij het model 622 van philips). Zijn deze problemen van de 622 bij jullie bekend en welke types van philips hebben dit nog meer?

Reacties zijn gesloten.