Stop een film in je luidspreker

0
14

De term ‘home cinema’ wordt meestal in verband gebracht met reuzengrote beeldschermen en een resem gigantische luidsprekers die zorgen voor oorverdovende geluidseffecten. Is jouw woonruimte daarvoor echter te klein maar wil je toch genieten van digitaal beeld en geluid, dan heeft Sanyo met de HTD-5201 een interessant alternatief.
sanyohtd5201
De Sanyo HTD-5201 is een compacte alles-in-één set voor wie de hele poespas van een volledig home cinema systeem niet ziet zitten. Installeren is een fluitje van een cent, je hoeft er heus geen hifi-freak voor te zijn en de handleiding is duidelijk genoeg. Het pakket bestaat uit twee grote delen: één deel bevat de eerste luidspreker en de subwoofer, het andere deel bevat de tweede luidspreker en de DVD-speler en versterker. De bouwkwaliteit is dankzij een stevige houten bekasting dik in orde; enkel jammer dat de omringende plastic gedeeltes wat goedkoop overkomen. De twee luidsprekers genereren elk 20 watt vermogen, terwijl de geïntegreerde subwoofer 30 watt aankan. Dit alles is voldoende om een kleine tot middelgrote woonkamer te vullen met geluid en we stonden eerlijk gezegd versteld van de kracht van de subwoofer. Op het gebied van av-aansluitingen vinden we de standaard mogelijkheden terug: één optische digitale geluidsuitgang, één composiet uit, één composiet in, twee analoge stereo-ingangen en één analoge stereo uitgang. Natuurlijk ontbreekt de veelgebruikte Scart-aansluiting niet maar de kabel hiervoor wordt niet meegeleverd. Je moet het stellen met een composiet-kabel en dat staat niet garant voor de hoogste beeldkwaliteit.

Uitbreiding
De grootste tegenvaller is de onmogelijkheid de HTD-5201 uit te breiden tot een volwaardig 5.1-kanaals geluidssysteem. Ook al is dit een geïntegreerd systeem, toch kunnen we ons voorstellen dat heel wat gebruikers na verloop van tijd willen overschakelen naar ’the real thing’. De enige manier om dat te doen, is door een aparte versterker/receiver aan te sluiten op de digitale geluidsuitgang van deze Sanyo set, maar dat kost je dan wel een stevige duit extra. Een ander nadeel is dat de HTD-5201 een DTS-geluidsstroom (Digital Theatre Systems) enkel kan doorgeven naar een externe versterker; een DTS-decoder heeft dit ding dus niet. Zet je bijvoorbeeld de DVD-film Gladiator op, dan kun je die niet in DTS-kwaliteit beluisteren, enkel in Dolby Digital.

PASS
Zonder extra uitgaven zul je dus moeten terugvallen op het stereo-effect oftewel opteren voor het Pure Active Surround System (PASS) dat een virtuele surround sound creëert. Het PASS-systeem werkt verrassend goed en geeft het geluid inderdaad een extra dimensie en vooral een breder bereik. Toch hangt hier nogal wat af van de positie van de luisteraar: als je bijvoorbeeld opstaat vermindert de impact van PASS zienderogen. Positionele geluidseffecten – zoals een kogel die op je afkomt of een helikopter die rondom cirkelt – zijn met een dergelijk systeem vanzelfsprekend niet na te bootsten. Overigens zijn we best tevreden over de geluidskwaliteit van dit systeem; dankzij de houten klankkasten klinkt alles warm en komen stevige actiestukken heel overtuigend over.

Conclusie
Het alles-in-één concept voor een home cinema omgeving is zeker interessant maar de beperkingen die deze Sanyo HTD-5201 oplegt – vooral inzake uitbreidingsmogelijkheden – vinden we groot. Grootste tegenvaller is echter de prijs die Sanyo voor dit kleinood vraagt: net geen 750 euro.
Adviesprijs
743,43 euro
Vorig artikelXML, lingua franca van het web?
Volgend artikelSnufjes te over
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.