Kleintje DVD

0
23

Hij past niet echt in de palm van je hand, maar Sony’s DVP-FX1 is toch de kleinste dvd-speler die we tot nu toe onder ogen kregen.
sonydvpfx1
|Een draagbare dvd-speler, het is weer eens iets anders. In een verpakking die niet groter maar wel mooier is dan een doorsnee sigarenkistje huist een compleet dvd-deck met 7-inch actief matrix LCD-scherm. Dit kleinood weegt precies 641 gram en dit ondanks de stijlvolle en stevige aluminium behuizing. Klem je de Lithium-Ion batterij vast op de onderkant dan weegt iets meer dan een kilogram (1080 gram om precies te zijn). De batterij gaat acht uren mee als je het ingebouwde scherm uitschakelt. Staat het scherm aan, dat houdt ze het 4,5 uur uit. Althans, zo staat het in de handleiding. Wij maten een batterijlevensduur met scherm ingeschakeld van exact drie uur en 57 minuten. Helaas moet je de batterij wel acht uur lang opladen om de volledige autonomie te halen. Je kunt natuurlijk een tweede batterij bijkopen, maar dat kost je dan wel zo maar eventjes tienduizend frank extra. Dat is trouwens het slechtste nieuws wat we je over deze draagbare dvd-speler hebben te melden: met inbegrip van één batterij moet je er zestienhonderd euro voor neertellen: een hoge prijs om onderweg van je favoriete films op dvd te kunnen genieten.

Beeld en geluid
Als de prijs voor jou geen probleem vormt, dan koop je met de DVP-FX1 een meer dan behoorlijke dvd-speler, die zich inzake beeld- en geluidskwaliteit kan meten met goede “normale” dvd-spelers. De zwartweergave en het contrast van het beeld zijn uitstekend. De kleurgetrouwheid had voor ons een ietsje beter gemogen. We hebben het nu wel over de weergave op een goede breedbeeldtelevisie. De kwaliteit van het ingebouwde scherm is een ander verhaal. De pixels zijn nogal duidelijk te zien en behalve de helderheid kun niets aanpassen. Met name het kontrast had voor ons wel wat minder gemogen. Toch is het beeld best genietbaar, zolang je maar niet één op één vergelijkt met het beeld op een goede televisie, zoals wij arme testers wel moesten doen. Het hoge kontrast van het scherm heeft wel het voordeel dat je je film ook buiten kunt bekijken. Toen wij de test deden scheen de zon helaas niet, zodat we je niet kunnen vertellen wat er van het beeld nog overschiet als je bij een stralende zon op het strand ligt te bakken. Je hoeft geen schrik te hebben van beeldonderbrekingen door schokken, bijvoorbeeld op de trein: tijdens onze zware testen gaf dit kleinood geen kik.

Aansluitingen
In zo een kleine behuizing past natuurlijk geen Euro SCART aansluiting. Je moet het doen met een standaard S-Video aansluiting (die bij ons overigens alleen een zwartwitbeeld voortbracht) en speciale (minijack) aansluitingen voor stereogeluid, optisch digitaal geluid en composiet video. De conversiekabel voor stereogeluid en composiet video wordt meegeleverd maar die voor optisch digitaal geluid is onbegrijpelijkerwijze (toch voor zulk een prijs) optioneel. Zonder die kabel kun je dit apparaat niet aansluiten op een Dolby Digital of DTS decoder of versterker. Het geluid dat uit de kleine luidsprekertjes onder het scherm komt is niet om over naar huis te schrijven, maar je kunt voor een iets voller geluid een hoofdtelefoon aansluiten en daar zelfs virtueel driedimensionale klanken uit puren. Nog een tekortkoming is dat je wel cd-r’s (en uiteraard cd’s) maar geen cd-rw’s kunt afspelen. De ene ingebouwde laser laat dit niet toe. Als je cd’s afspeelt, kun je het ingebouwde scherm beter uitzetten, want dat toont toch alleen maar het logo. Zo spaar je tenminste de batterij.

Conclusie
De Sony DVP-FX1 is een leuk hebbeding voor mensen die veel onderweg zijn, verslaafd zijn aan film en over een stevig budget beschikken. Heb je er niet het budget voor, dan kun je je troosten met de gedachte dat een spannend boek onderweg of op het strand ook heel leuk kan zijn.
Adviesprijs
1600,00 euro
Vorig artikelPiepklein en verderlicht
Volgend artikelConcurrentie voor HP?
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.