Klein, kleiner, kleinst!

0
21

sonydealerdagen01
Met een marktaandeel van bijna 22 procent mag Sony zich het grootste hifi-merk in België noemen. Tijdens de dealerdagen presenteerde Sony een nieuw gamma producten gaande van digitale videocamera’s tot receivers. DiskIdee was erbij en zette de interessantste producten op een rijtje.

Digitale video of kortweg DV maakt een echte ‘boom’ door: DV-videorecorders zijn uiterst compact en ze bieden een onberispelijke beeldkwaliteit die nauwelijks vermindert als je er kopieën van maakt. Ook het feit dat je de beelden heel gemakkelijk overbrengt naar een pc om ze daar te bewerken, draagt bij tot het succes. Sony komt nu op de proppen met een nieuw videoformaat genaamd MicroMV. MicroMV-tapes zijn 70 procent kleiner dan MiniDV-tapes waardoor het mogelijk wordt nog kleinere camera’s te maken. Bovendien maakt MicroMV gebruik van MPEG2-compressie voor het opslaan van de beelden wat de uitwisselbaarheid met pc’s sterk bevordert. De bitrate van MicroMV bedraagt met 12 Mbit/s dan ook de helft van DV. Op één MicroMV-tape past zestig minuten digitale video maar er is geen Long Play-functie om dit aantal op te drijven. MicroMV-tapes bevatten een ingebouwd geheugen van 64 Kbit waarmee het maken van beeldindexen sterk wordt vereenvoudigd.

Kleinste videocamera’s ter wereld
Eén van de eerste producten die zullen werken met MicroMV zijn de DCR-IP7 en de DCR-IP5. Deze camera’s zullen overigens door het leven gaan als de kleinsten ter wereld. DiskIdee kreeg de DCR-IP7 heel even in handen en kon Sony’s woorden alleen maar beamen. Standaard zijn deze MicroMV-camera’s uitgerust met Super Steady Shot, een Carl Zeiss-lens, een 2,5 inch LCD-kleurenscherm met 210000 pixels en een 10-voudige optische zoom en 120-voudige digitale zoom. De DCR-IP7 zal daarnaast uitgerust worden met Bluetooth-technologie die vooral gebruikt zal worden in combinatie met mobiele telefoons. De DCR-IP7 heeft een indicatieprijs van 2 549 euro terwijl de DCR-IP5 voor 2 299 euro van eigenaar wisselt. Vanaf november liggen deze camera’s in de winkels. Eén MicroMV-cassette van 60 minuten zal 19,30 euro gaan kosten. Maar Sony vergeet natuurlijk ook de reguliere DV-camera’s en introduceert een nieuw topmodel, namelijk de DCR-PC120. Technisch onderscheidt dit model zich met een CCD met 1,5 megapixels en 14-bit digitale signaalverwerking wat goed is voor een horizontale lijnresolutie van 530 lijnen. De nieuwe Hologram HF-functie maakt gebruik van lasertechnologie om zeer precies afstanden te meten, wat op zich dan weer een verbetering van de autofocus met zich meebrengt. Betreffende connectiviteit scoort de DCR-PC120 ook goed met USB, iLink/Firewire en MemoryStick. Opvallend is dat je met de DCR-PC120 draadloos zal kunnen surfen (en dus beelden uitwisselen) middels de ingebouwde Bluetooth-technologie en een geschikte gsm-telefoon. Voor een prijs van 2 499 euro is de DCR-PC120 de jouwe.

Hogere pixelresolutie
Bij de digitale fotocamera’s mogen we ook weer heel wat verwachten met steeds kleinere toestellen en vooral een hogere mate van detaillering dankzij een hogere pixelresolutie. Het topmodel is de Sony DSC-F707 dat een resolutie heeft van 5 megapixels en is uitgerust met een Carl Zeiss Vario-Sonnar optiek en vijfvoudige optische en tienvoudige optische zoom. Verder krijg je de Hologram AF-functie, NightShot en een 16 MB MemoryStick voor de opslag van de beelden. Vanaf oktober is de DSC-F707 verkrijgbaar voor een prijs van 1 799 euro.

SACD
Overigens is Sony ook nog altijd actief op audiovlak met onder andere de Super Audio CD (SACD). Op de recent gehouden IFA-conferentie maakten onder andere de platenmaatschappijen Virgin en Warner Music bekend dat ze cd-titels zullen uitbrengen in het SACD-formaat. Hierdoor lijkt de weg vrij voor SACD om de nieuwe standaard te worden ten nadele van DVD-Audio. Ook de prijzen van SACD-spelers dalen alsmaar: zo kost het instapmodel van Sony, de SCD-XE670, ongeveer 500 euro.

Vorig artikelAmen en uit
Volgend artikelPentium 4 met goedkoper geheugen
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.