Fijne pixels

1
28

Fuji biedt al geruime tijd digitale producten aan. Niet alleen brengt het met de regelmaat van een klok nieuwe camera’s op de markt, het voorziet de meer geavanceerde modellen van lichtgevoelige chips, die de fabrikant zelf ontwerpt en bouwt: de Super CCD. In het gamma digitale camera’s van Fuji vind je dus zowel eenvoudige en goedkope apparaten, als professionele toestellen zoals de Fuji S1. DiskIdee testte drie digitale camera’s die Fuji recent op de markt bracht: FinePix 2300, FinePix 4800 Zoom en FinePix 6900 Zoom.
fuji 2300

FujiFilm FinePix 2300
Fuji pakt geregeld uit met zeer kleine en lichte digitale camera’s. Vergeleken met de FujiFilm FinePix 40i, die ook MP3-mogelijkheden heeft, is de FujiFilm FinePix 2300 vrij groot en zwaar. Het toestel is gelukkig redelijk plat zodat je het toch in je binnenzak kan meenemen. De body is zilvergrijs met een elegante vingersteun aan de rechtervoorkant van de camera. Links zit een klein groothoekobjectief met een vaste brandpuntsafstand van 36 mm (35 mm eq.). Het is een lensje met vaste focus dat scherpe beelden levert tussen 80 cm en oneindig. Als je dichtbij opnamen wil maken plaats je een kleine schakelaar in de macrostand.Alle bedieningselementen behalve de ontspanknop bevinden zich op de rug van het apparaat: de schuifschakelaar waarmee je de camera activeert, een groot commandowiel en een shuttleknop. De camera is echter niet voorzien van een numeriek LCD-scherm zodat je de camera-instellingen moet instellen en controleren met behulp van het kleuren LCD-scherm. De commandoknop is groot en biedt voldoende grip zodat je gemakkelijk met je duim een van de drie cameramodi kan instellen: opname, weergave of camera set-up.

Compositie
De FujiFilm FinePix 2300 is uitgerust met een gewone CCD (Charge Coupled Device) en niet met de Super CCD van Fuji. De lichtgevoelige chip heeft 2.1 miljoen beeldpixels en produceert beelden met een maximale resolutie van 1600 x 1200 pixels. Gebruik je de foto’s voor een of andere internettoepassing, dan kan je ook kiezen voor 1280 x 960 pixels of 640 x 480 pixels. Je kan je kiekjes opslaan als JPEG-bestand in drie verschillende compressieniveaus. Op het meegeleverde SmartMedia geheugenkaartje van 8 MB kan je 10 tot 89 beelden bewaren.Fuji heeft dit toestel zowel van een LCD-monitor als van een optische zoeker voorzien. De doorzichtzoeker is vooral handig als je snel bewegende onderwerpen in beeld wil brengen, maar jammer genoeg laat de zoeker veel minder van je motief zien dan er uiteindelijk op de foto komt. Het kleurenschermpje is nauwkeuriger wat het maken van de compositie betreft, maar het beeld is, zowel bij de opname als de weergave, te donker.

Bestandsuitwisseling
Het verzenden van de beelden naar je pc is eenvoudig: nadat je de camera door middel van de USB-kabel met je computer hebt verbonden, ziet die het toestel als een extra schijfstation en wordt de Fuji FinePix Viewer software gestart. Dit laat toe bestanden te verslepen of te openen vanuit een beeldbewerkingapplicatie. De foto’s die je met de FujiFilm FinePix 2300 maakt zijn correct belicht maar vertonen een lichte, maar duidelijke blauwgroene zweem. Toch is het toestel de moeite van het bekijken waard als je een eenvoudige gemakkelijk te bedienen digitale camera zoekt voor een redelijke prijs.

FujiFilm FinePix 4800 Zoom
Het uiterlijk en de bedieningselementen van de Fuji FinePix 4800 Zoom en deze van de FujiFilm FinePix 6800 Zoom zijn identiek. Het stevige metalen camerahuis van de 4800 heeft echter de kleur van antiek zilver, terwijl de 6800 eerder licht metaalgrijs is. Voor de vormgeving van beide camera’s deed Fuji beroep op F.A.Porsche. De Fuji 4800 is een van de elegantste toestellen die je op dit moment kan kopen. Zoals de naam al laat vermoeden produceert de camera beelden met een maximale resolutie van 4.3 megapixel.

SuperCCD
Fuji ontwerpt en bouwt zelf heel wat van de CCD-chips waarmee de camera’s uitgerust worden. De techniek van de ‘SuperCCD’ houdt in dat de lichtgevoelige chips niet in een vierkant, maar in een honingraatpatroon gerangschikt zijn. Door interpolatie, het berekenen van de waarden van de bijkomende pixels, kan Fuji de resolutie van de Fuji FinePix 4800 Zoom van 2.4 megapixel naar 4.3 megapixel opschroeven. Het originele, ruwe beeldbestand zoals dat door de CCD-chip wordt aangemaakt, wordt daarbij omgezet in een TIFF of JPEG-bestand. Deze wiskundige bewerking gebeurt reeds in de camera. Daardoor zijn de beelden wat gedetailleerder dan wanneer je dezelfde bewerking met behulp van een beeldbewerkingspakket zou uitvoeren. Het verschil is zichtbaar, maar de kwaliteit is niet spectaculair beter. De mogelijkheid om het ruwe beeldbestand te bewaren ontbreekt jammer genoeg. Je kan je foto’s echter ook opslaan in lagere resolutie: je kan kiezen uit 1600 x 1200 pixels, 1280 x 960 pixels en 640 x 480 pixels. Bovendien kan je ook het compressieniveau van de JPEG-bestanden instellen.

Hello
Het toestel is niet alleen leuk om naar te kijken, ook aan de ergonomie is de nodige aandacht besteed. Je vingers hebben voldoende grip op de gladde body dankzij goed doordacht aangebrachte handgreepjes. Dank zij het ruwe oppervlak biedt ook het instelwiel voldoende grip zodat je het met een vinger kan bedienen. Het objectief van de Fuji FinePix 4800 Zoom is een 3x zoomlens met een bereik van 36-108 mm. Een groothoek tot 28 mm moet in de toekomst mogelijk zijn voor een camera uit deze prijsklasse. Op de rug van de camera zie je een klein ‘patrijspoortje’. Dit is het numerieke LCD-scherm waar je onder meer het aantal resterende opnamen of de flitsmodus kan aflezen. Wanneer je de camera aanzet, verschijnt er een hartelijk “hello”. Het beschermglas van dit schermpje is lichtjes hol zodat je duim ook daar wat steun vindt. Meestal zal je de FujiFilm FinePix 4800 Zoom volautomatisch gebruiken. Je kan ook kiezen voor een van de belichtingsprogramma’s die meer op een bepaald onderwerp zijn afgestemd zoals portret of nachtopnamen. De handmatige instellingen beperken zich tot het instellen van de gevoeligheid en de witbalans.

Bestandsuitwisseling
De Fuji FinePix 4800 Zoom wordt geleverd met een ‘cradle’. Voor mini-docking station zoek je een plaatsje op je werkplek. Je sluit het met een USB-kabel op je computer aan. Als je je foto’s naar je pc wilt versluizen, klik je de camera hier in vast. De FinePix viewer-software wordt dan automatisch gestart. Omdat de cradle ook voorzien is van een voeding wordt ondertussen de oplaadbare batterij van je camera herladen.De Fuji FinePix 4800 Zoom is een modieus hebbeding dat scherpe gedetailleerde en kleurneutrale foto’s produceert. Alhoewel dit toestel een werkelijke resolutie van 4.3 megapixel niet haalt, kan je toch behoorlijk grote afdrukken van beelden maken.

Fuji FinePix 6900 Zoom
Het objectief van de Fuji FinePix 6900 Zoom maakt, zeker als de zoomlens helemaal is uitgeschoven, het grootste deel van de camera uit. De handgreep, die de oplaadbare batterij herbergt, lijkt hierdoor klein maar laat je toch toe het toestel heel stevig beet te pakken. Het objectief is een lichtsterke zoomlens met een enorm bereik van 35 mm groothoek tot 210 mm tele. Je bedient de zoom met een grote knop links van het objectief of met de shuttle-knop op de rug van de camera. De scherpstelling gebeurt gewoonlijk automatisch, maar kan je eventueel ook manueel instellen.

Zoeker
Het toestel lijkt wat op een spiegelreflexcamera, maar is spijtig genoeg niet voorzien van een echte optische zoeker. Als je door de lens kijkt zie je het beeld van een klein ingebouwd LCD-scherm. Jammer genoeg duurt het even voor dit monitorbeeld is opgebouwd en zie je het onderwerp met enige vertraging in de zoeker verschijnen. Dit valt extra op bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen. De structuur van je zoekerbeeld, de beeldpixels, is eveneens hinderlijk als je manueel precies wilt scherpstellen, al kan je dan extra inzoomen op het centrum van het beeld.Net als de vorige camera is de FinePix 6900 Zoom voorzien van een Super-CCD met 3.3 miljoen pixels die in een honingraatpatroon zijn gerangschikt. De resolutie van de beelden die het toestel genereert is dus maximaal 2832 x 2128 pixels of 6 megapixel. Je kan ook foto’s maken van 2048 x 1536 pixels, 1280 x 960 pixels en 640 x 480 pixels. Je kiekjes kan je opslaan als TIFF-bestand, maar ook als JPEG. De camera heeft ook beperkte video-opnamemogelijkheden. Je kan filmpjes met een duur van 160 seconden in een resolutie van 320 x 240 pixels opnemen. Ze worden weggeschreven in AVI-formaat.

Shutterlag
Het toestel is rijkelijk voorzien van geautomatiseerde belichtingsprogramma’s: naast diafragma of sluitertijdenvoorkeuze en volledig automatische belichting kan je de camera instellen naargelang het gekozen onderwerp (bv. portret of landschap) of de lichtsituatie (bv. nachtopnamen). Wie de touwtjes liever zelf in de hand houdt, gebruikt de camera manueel. Een volledige sluitertijdenreeks van 3 seconden tot 1/1000 seconde staat tot je beschikking. De camera heeft nogal wat last van shutterlag, wat betekent dat er een klein tijdsverschil is tussen het moment dat je op de ontspanknop drukt en het moment dat de foto genomen wordt. Bewegende onderwerpen zoals spelende kinderen zijn dus moeilijk te fotograferen.

LCD-scherm
Na de opname kan je je foto’s bekijken op het kleuren LCD-scherm op de rug van de camera of in de zoeker. Je kan sterk op de beelden inzoomen en scherpte en belichting controleren. Met een druk op de infoknop verschijnt de belangrijkste beeldinformatie op het scherm. Je ziet dan ook bij elk beeld het bijhorende histogram. Dit grafiekje laat je toe te checken of er voldoende detaillering in de hoge lichten, middentonen of schaduwpartijen van een foto te vinden is en of je foto wel correct belicht is.

Bestandsuitwisseling
Achter een klepje aan de linkerkant van de camera zitten de video- en USB-aansluiting verborgen. Je kan je foto’s op je tv-toestel bekijken of naar je computer verzenden. Nadat de verbinding gemaakt is, wordt de Fuji FinePix Viewer software gestart. Met dit programma kan je je foto’s bekijken of naar een map of beeldbewerkingspakket kopiëren.De foto’s van de FujiFilm FinePix 6900 Zoom zijn perfect belicht en kleurneutraal. De beelden zijn ook in schaduwpartijen en hoge lichten heel gedetailleerd. Naar de randen toe is het beeld minder scherp en vertoont wat chromatisch aberratie. Dit zijn lensfouten en komen aan het licht omdat de resolutie van de CCD chip hoog is. De camera is bij uitstek geschikt voor gevorderde fotografen die het toestel helemaal naar hun hand kunnen zetten.

Conclusie
De FinePix 2300 is een van de goedkoopste 2.1 megapixel camera’s op de markt. De mogelijkheden zijn beperkt, maar het toestel is gebruiksvriendelijk en produceert vrij goede beelden. De FinePix 4800 en FinePix 6900 zijn beide uitgerust met de controversiële Super CCD. De hoge resolutie van deze toestellen is het resultaat van een eigenzinnig ontworpen lichtgevoelige chip en geraffineerd toegepaste wiskunde. Niettemin is de beeldkwaliteit van beide toestellen erg goed. De FinePix 4800 is een opvallend mooi ontworpen camera, maar de FinePix 6900 biedt de meeste creatieve mogelijkheden.
Vorig artikelSkatende blokjes
Volgend artikelKeizerlijke brandsoftware

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.