De perfecte symbiose?

0
37

In Vlaanderen heeft twee op drie Belgen een mobiele telefoon in de broekzak steken. De tijd dat de gsm voornamelijk fungeerde als statussymbool lijkt dus al lang achter ons te liggen. Nochtans kunnen we deze stelling makkelijk ontkrachten: naast de spotgoedkope beldingen blijkt er nog altijd heel wat te beleven in de klasse van de ‘super gsm’. Een zeer goed voorbeeld daarvan is de Nokia 9210 Communicator.
nokia9210_01
Voor zoveel geld koopt u tegenwoordig (bijna) een notebook en dus moet de nieuwe Communicator wel over goede papieren beschikken. Qua concept is er nochtans weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger: men neme een gsm en een pda en versmelt deze tot één apparaat. Grootste verbetering is zonder meer het fantastische kleurenscherm van de 9210. De beeldkwaliteit daarvan is ronduit uitstekend en dankzij een hoge lichtopbrengst is het prettig werken, ook op donkere plaatsen. Zelfs surfen is, dankzij 4096 kleuren en een resolutie van 640 bij 200 beeldpunten, met dit kleinood geen onbegonnen zaak. Voor het afbeelden van kleurenfoto’s volstaan 4096 kleuren jammer genoeg niet en deze zien er op de 9210 dan ook niet optimaal uit. Ondanks de uitstekende kwaliteit is het scherm niet drukgevoelig en dat is toch jammer. Navigeren doet u met behulp van een soort joypad in combinatie met enkele sneltoetsen naast het scherm. Deze combinatie vergt een zekere mate van vingervlugheid maar werkt na verloop van tijd zeer prettig. Ongeveer hetzelfde valt te zeggen over het querty-toetsenbord: dat werkt behoorlijk goed, tenminste als u geen al te grote vingers heeft.

Surfen
Surfen met de Nokia 9210 kan op twee manieren: via de ingebouwde html-browser en uw gewone internet provider of – voor wie avontuurlijk is aangelegd – via het wireless application protocol (wap). Surfen via een gsm is beperkt tot een snelheid van 9600 bits per seconde en dat staat niet bepaald garant voor flitsende momenten. Gelukkig ondersteunt de Nokia 9210 High Speed Circuit Switchted Data (HSCSD) waardoor de grens verlegd wordt naar 43 200 bits per seconde. In België is het enkel Orange dat HSCSD ondersteunt en dan nog met een maximumsnelheid van 28 800 bits per seconde.

Applicaties
De Nokia 9210 draait op het Symbian EPOC32-besturingssysteem dat we al kennen van de Psion-pda’s. Betreffende gebruiksvriendelijkheid valt er bijgevolg weinig te klagen en bovendien is er zelfs ondersteuning voor Java-applicaties en multitasking. Naast de genoemde webbrowsers krijgt u standaard een resem handige miniapplicaties zoals een tekstverwerker en een rekenblad samen met een presentatieprogramma, e-mail en fax, een voice recorder en een grafisch pakketje. Heel handig aan de Communicator is dat u tijdens een telefoongesprek de ingebouwde applicaties gewoon kunt blijven gebruiken. Snel een afspraak inplannen of iets noteren is dus geen probleem. En dankzij de ingebouwde krachtige luidspreker kan u zonder moeite handenvrij bellen, zelfs van op iets grotere afstand.

GSM
Als gsm vinden we de 9210 minder geslaagd: het toch wel grote formaat maakt dat u hem niet snel in de binnenzak zal steken en bovendien ligt de 9210 ook niet lekker in de hand. Bellen doet u overigens door de achterkant van 9210 tegen het oor te houden en dat vergt toch een zekere gewenning. Ons viel verder de meer dan uitstekende autonomie op, zelfs bij veelvuldig gebruik van het kleurenscherm.Naast een eigen intern geheugen beschikt de Nokia 9210 over een slot voor MMC-geheugenkaarten. Standaard wordt er een MMC-kaart van 16 MB bijgeleverd waar u bijvoorbeeld documenten, gesproken nota’s en afbeeldingen op bewaart. Afspraken en adressen kunnen met behulp van het pakket PC Suite gesynchroniseerd worden met Outlook op de desktop-pc. Hiervoor maakt de 9210 gebruik van een seriële verbinding en dat verloopt zoals te verwachten zeer langzaam. Een USB-interface had hier zeker op z’n plaats geweest. Overigens heeft de 9210 ook een infraroodoog aan boord dat u bijvoorbeeld kunt gebruiken in combinatie met de Concord Eye Q IR digitale camera. Deze zeer compacte en eenvoudig te gebruiken camera biedt een resolutie van 640 bij 480 pixels en bevat een ingebouwde flits. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van een webcamera, dus echt veel moet u er niet van verwachten. Voor een opleg van 4 132 BEF wordt de Eye Q IR verkocht als bundel bij de Nokia 9210.

Conclusie
Eigenlijk begon ik deze bespreking verkeerd: de Nokia 9210 Communicator is nooit bedoeld als notebookvervanger. Nee, een Communicator is op maat gesneden voor mobiele gebruikers die alle poespas van een full size of half size notebook niet zien zitten of niet nodig hebben maar toch over alle mogelijkheden willen beschikken. De 9210 is dan ook een opmerkelijke samensmelting van gsm en pda maar besef wel dat de nadruk ligt op dit laatste. Als pda vinden we de Communicator zonder meer geslaagd en de prijs ligt voor een dergelijk toestel zelfs niet extreem hoog. Enkel jammer dat ontwikkelingen zoals General Packet Radio Services (GPRS) aan de Nokia 9210 voorbij gegaan zijn. Dat is wellicht iets voor een volgende versie.
Adviesprijs
1115,52 euro
Vorig artikelMol die trol!
Volgend artikelSlanke Photoshop
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.