Breedbeeldtelevisies

1
22

tv_lgwe-32q10ip
Deze breedbeeldtelevisie met een ultraplatte Braun-beeldbuis is van een Koreaanse fabrikant, maar wordt gefabriceerd in Europa. Hoewel plat, is dit niet de meest moderne beeldbuis, wat zich laat zien aan de omvang van deze tv: hij is bijvoorbeeld breder dan de Hitachi, die nochtans een 91 centimeter beeldbuis heeft. De zichtbare beelddiagonaal haalt nipt 75 centimeter; de rest van de breedte wordt in beslag genomen door de kast en door de voorste luidsprekers. Deze televisie heeft zes luidsprekers aan boord en vier audiokanalen. Een echte 5.1 decoder ontbreekt, maar je kunt wel een pseudo ruimtelijk geluid instellen via de afstandsbediening. De geluidskwaliteit is zeker niet slecht voor een televise, maar haalt het niet bij een echte 5.1 audio-installatie. Hij zoekt zenders automatisch, maar zet ze in volgorde van vinden. De Belgische of Nederlandse zenders staan dus niet bovenaan in het lijstje, zoals bij de meeste andere televisie in deze test wel het geval is. Je kunt zenders wel verplaatsen, wissen en overslaan in het lijstje, dus manueel kun je alles goedkrijgen: het vergt alleen maar wat meer werk, dat je gelukkig normaal gezien slechts eenmaal hoeft uit te voeren. Een uniek snufje is een digitaal oog, dat het beeld automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Ook is er een turbobeeldstand, die echter voornamelijk het kontrast en de scherpte van het beeld verhoogt, ten koste van de weergavegetrouwheid. Deze tv heeft maar één S-Video ingang. Van de beide SCARTs ondersteunt er eentje RGB en de tweede Composiet video. Wel zit er op de achterkant een VGA-aansluiting voor een computer (maximaal 640×480 pixels), maar helaas geen RCA stereogeluidsingang, zodat je nog een speciale SCART audioconversiekabel nodig hebt wil je naast computerbeeld ook computergeluid uit dit toestel puren. De beeldkwaliteit is zeker meer dan behoorlijk. Ze kan echter niet tippen aan de betere televisies in deze test, zoals de Hitachi, Panasonic of Sony. Met name de zwartweergave laat te wensen over. Het beeld behoudt een melkachtige glans, zelfs als je alles zo correct mogelijk instelt met DVD Essentials. Het stroomverbruik ligt met 175W ook extreem hoog.

Conclusie
Hoewel deze set allerlei snufjes aan boord heeft, is de beeldbuis niet zo modern en ook niet zo goed als bij bijvoorbeeld de nog goedkopere Panasonic. Bovendien is de kast wel heel erg groot voor de getoonde beelddiagonaal. We vinden de prijs dan ook te hoog voor wat wordt geboden.
Vorig artikelBreedbeeldtelevisies
Volgend artikelBreedbeeldtelevisies
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. in 2001 een nieuwe breedbeeld tv gekocht, nu anderhalf jaar later trekt het hele beel scheef en wat zegt de verkoper
    U heeft geen garantie meer terwijl ik een jaar extra garantie heeft genomen en betaald
    Wat zegt Philips ?? ZOEK HET MAAR UIT !!
    De TV was de TV van het jaar

Reacties zijn gesloten.