Opstand

0
29

De Prime Directive is duidelijk: Starfleet mag zich niet mengen in de natuurlijke ontwikkeling van andere beschavingen. Sommigen binnen Starfleet staan op het punt die regel te overtreden. Maar dat is gerekend buiten kapitein Picard en zijn bemanning.
startrekinsurrection_box
De film (3/5): De zeshonderd inwoners van de planeet Ba’ku zweren alle technologie af. In de atmosfeer van de planeet bevindt zich een stof die de inwoners eeuwig jeugdig houdt. De So’na en Starfleet bestuderen de Ba’ku en vatten het plan op de inwoners te verhuizen, zodat ze zichzelf kunnen laven aan de bron van de eeuwige jeugd. Dit is duidelijk in overtreding met de Eerste Richtlijn. Picard weigert zijn orders uit te voeren en zet zich samen met zijn bemanning aan het hoofd van de opstand tegen de So’na en Starfleet. Van de drie “Next Generation” films is dit de beste, maar het is niet de beste film uit de Star Trek reeks. Er zit wat weinig actie in en de onderliggende boodschap is voor Europese kijkers wellicht te moralistisch-Amerikaans. De parallel met de Indianen in de V.S. en de manier waarop die door de blanken werden en worden behandeld is snel gelegd. De soms belegen grapjes maken een en ander niet helemaal goed. Niettemin een onderhoudende Star Trek aflevering, die door de fans zal worden gesmaakt.
DVD kwaliteit (4/5): De film wordt gepresenteerd in de oorspronkelijke bioscoopratio van 2.35:1 en is speciaal aangepast voor breedbeeldtelevisies (zogenaamde anamorfische breedbeeldweergave). De digitale overdracht is vooral geslaagd in de donkere scènes binnen in de ruimteschepen. De scènes op de planeet zijn niet altijd even geslaagd (bv. digitale artefacten in de beginscène met het koren). De Dolby Digital 5.1 geluidsband bevat een aantal goede effecten die je subwoofer uit zijn slaap halen en de dialoog is duidelijk te volgen.
Extra’s (2/5): Op het vlak van extra’s is deze disc teleurstellend, met twee trailers en een zogenaamde kijk achter de schermen, die eigenlijk niet meer is dan een verlengde, vijf minuten lange trailer. Informatie over de cast, foto’s etc. ontbreken helemaal. Zwakjes.

Conclusie
Fans van Star Trek kunnen deze aflevering met een gerust hart kopen. Voor anderen is het een onderhoudende huur-dvd: het sf-aspect domineert niet te veel en het verhaal staat op weekendfilm niveau.
Vorig artikelBandbreedte wordt goedkoper
Volgend artikelZeg het met een mailtje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.