Philips doet de mp3

0
45

philipsa
Philips stelde in Brussel een resem nieuwe audio- en videoapparaten voor. De trend is duidelijk: Philips wil zowat al zijn producten voorzien van MP3-functionaliteit. En dat is goed gezien want MP3 verzekert zich de laatste tijd van een behoorlijke media-aandacht waardoor deze geluidscompressietechniek bij iedereen op z’n minst bekend in de oren klinkt. Dit mag je allemaal verwachten de komende maanden.

TV
We beginnen bovenaan het gamma televisietoestellen waar Philips drie nieuwe breedbeeldtelevisies introduceert met een beelddiagonaal van 82 centimeter. Het gaat om de Design Line-reeks waar uiterlijke klasse en een hoog prestatieniveau hand in hand gaan. De 32PW9556 komt met een Lilac-kleurtje (lilac), de 32PW9566 werd voorzien van een ivoorkleurige afwerking (ivory) en de 32PW9576 beschikt over een platina-kleedje (platinum). Philips gaat er prat op dat deze kleuruitvoeringen zich gemakkelijk laten versmelten met elk interieur. Maar ook technisch gezien staan deze toestellen mee aan de top: een volledig vlakke Real Flat-beeldbuis, 100 hertz verversingsnelheid, Crystal Clear III voor haarscherpe beelden en Incredible Surround voor een ruimtevullende klankweergave.

Audio
Op audiovlak mag je je oren verwennen met een ingebouwde Dolby Prologic decoder om een surround sound te creëren met slechts drie luidsprekers. Een grafische gebruikersinterface, nexTView (elektronische tv-gids), Easy Link (eenvoudige programmering videorecorder) en Easy Text met een geheugen voor 1200 pagina’s staan garant voor een gebruiksvriendelijke bediening op alle vlakken. Voor elk van deze Design Line tv-toestellen mag je rekenen op een prijskaartje van ongeveer 1500 euro. Wie het nog wat exclusiever wil, moet zich richten op de 32PW9546 Ebony die naast een chique zwarte afwerking ook prat kan gaan op een verbeterde beeldkwaliteit. Daar tegenover staat echter wel een hoger prijskaartje van om en bij de 2500 euro. Het bijpassende meubel kost je zo’n 500 euro extra.

Video en dvd
Bij een televisietoestel hoort natuurlijk een videorecorder en als het even kan ook een DVD-speler. Philips voorzag voor ieder tv-toestel uit de Design Line-reeks een aangepast model uit de Matchline-reeks. De VR870 Matchline-videorecorders beschikken over zes videokoppen en stereogeluid en zijn uitgerust met een Turbo Drive. Voor een bijpassende DVD-speler moet je zijn bij de DVD 870-serie die allemaal beschikken over een Dual Laser Drive en compatibel zijn met cd-r/cd-rw en geen probleem hebben met het afspelen van MP3-muziek. Op de vraag of Philips van plan is spelers voor het opkomende MPEG4-formaat (DiVX) te lanceren, kregen we als antwoord dat dat iets is voor de komende jaren.

Combi
Verder kregen we ook een glimp te zien van de nagelnieuwe 21PV908 tv-videocombi. Wederom krijg je een strak design gecombineerd met prima specificaties zoals een 55 centimer Real Flat-beeldbuis, een dubbele tuner en een vier koppen Nicam-stereo videorecorder. Deze combinatie is voor 750 euro de jouwe; voor het bijpassend meubel ben je 200 euro kwijt. Philips ziet de 21PV908 vooral als tweede of derde televisietoestel in een huishouden.

MP3
Veelbelovend tenslotte is de eXpanium 401 MP3 cd-speler die door gebruik te maken van cd’s met een doorsnede van acht centimeter zeer compact is met een grootte van tien centimeter en een gewicht van slechts 220 gram. Dit draagbare wondertje ligt november/december 2001 in de winkelrekken en speelt naast MP3 ook WMA, UDF en AAC-bestanden af.

Conclusie
Philips wil duidelijk af van het imago ‘saai’ en doet dat met fris ogende apparaten die zonder uitzondering worden voorzien van MP3-mogelijkheden. Wij waren vooral onder de indruk van de Design Line breedbeeldtelevisies die zeer contrastrijke en haarscherpe beelden op het scherm toveren. Ook nog dit: op audiogebied trekt Philips resoluut de kaart van Super Audio CD en de eerste spelers SACD-spelers van Philips staan dan ook in de wachtrij.

Vorig artikelTweede generatie
Volgend artikelIjzingwekkend tempo
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.