Cameraatje

0
31

Concord is een in onze contreien wat onbekende fabrikant van goedkope klassieke compactcamera’s. Deze op de NASDAQ genoteerde firma is niettemin een van de grootste producenten van recycleerbare fototoestellen voor eenmalig gebruik. Ook digitale camera’s vormen een belangrijk deel van het assortiment. Met de Eye Q 3x brengt het bedrijf nu ook een digitale ‘pocket’ camera op de markt.
concord_eye_q_3x
De Concord Eye Q 3x is een kleine platte camera die wat doet denken aan de ‘pocket’-toestellen die in de jaren zeventig erg populair waren. Het toestel is zilvergrijs en grote delen van het oppervlak zijn voorzien van een zwarte antisliplaag. De flitser en het lichtsterke 3x zoomlensje vind je terug aan de smalle voorzijde, maar alle bedieningsknoppen zitten boven op het toestel. Als je de camera inschakelt kan je met behulp van het numerieke LCD-scherm de ingestelde beeldkwaliteit en de flitsmodus aanpassen en het resterende aantal opnamen aflezen.

CMOS
De lichtgevoelige chip, een CMOS sensor, heeft een resolutie van slechts 640 x 480 pixels. De foto’s worden als JPG opgeslagen waarbij je kan kiezen uit drie kwaliteitsniveaus. Stel je de camera in op “Super Fine”, dan wordt het beeld in de camera door middel van de Clearpix technologie geïnterpoleerd tot 1280 x 960 pixels. Je kan dan 42 foto’s bewaren op de ingebouwde en niet verwisselbare geheugenkaart. Is de grootte van het beeld minder belangrijk, dan kan je gebruik maken van de “Fine” of “Standard” instellingen zodat je tot 81 kiekjes kan opslaan.

Kleurenmonitor
Op het eerste zicht is dit toestel niet voorzien van een LCD-schermpje waarop je de reeds gemaakte beelden kan bekijken. Bij nader inzien blijkt deze kleurenmonitor bij de Concord Eye Q 3x niet aan de buitenkant gemonteerd, maar zit binnenin de camera. De optische zoeker is namelijk zo geconstrueerd dat je, net als bij een spiegelreflexcamera, door het objectief naar het onderwerp kijkt. Je ziet dus altijd wat de camera ziet zonder parallaxverschuiving. Na de opname klapt de spiegel weg een komt het mini LCD schermpje in beeld zodat je je foto’s onmiddellijk kan controleren. Deze ingenieuze constructie heeft duidelijk voordelen maar werkt veel te traag. Na het indrukken van de ontspanknop zie je een paar seconden totaal niets door de zoeker omdat de spiegel te langzaam wegdraait. Net in deze tijdsspanne wordt de eigenlijke foto genomen. Je kunt een bewegend onderwerp dus onmogelijk precies blijven volgen, maar ook voor stilstaande objecten bestaat het gevaar voor bewegingsonscherpte.Om je foto’s naar je computer over te hevelen gebruik je de USB-verbinding en de twain-driver. Je kan dus je kiekjes ophalen vanuit een programma als Photoshop of het meegeleverde Arcsoft Photo Impression. Door te dubbelklikken op “My Computer” en daarna “My Camera” kan je echter ook bestanden naar een map of naar je bureaublad slepen.

Conclusie
De Concord Eye Q 3x is een kleine handige camera. De mechanische onderdelen, die door het gebruik van elektronica en digitale technologie eigenlijk overbodig werden, vertragen echter de werking van het toestel. De foto’s zijn wel correct belicht en ook de ingebouwde flits werkt naar behoren. De resolutie is te laag in vergelijking met andere toestellen in deze prijsklasse en ook de scherpte van de beelden laat te wensen over.
Adviesprijs
322,14 euro
Vorig artikelEvolutie, geen revolutie
Volgend artikelLG Electronics ziet het breed