Nog nuttig

0
18

In de reeks ICT-Studieboeken van Academic Servic verscheen Beeldbewerking met Paint Shop Pro 6. Ondertussen is versie 7 al op de markt en is het boek al een beetje gedateerd. Toch is het nog heel nuttig voor wie naast het werken met Paint Shop Pro 6 ook de meer algemene principes van beeldbewerking onder de knie wil hebben.

Om meteen aan de gang te gaan, staat op de meegeleverde cd-rom een 30-dagen gratis proefversie van de Nederlandse Paint Shop Pro 6, naast nog een aantal andere hulpprogramma’s voor beeldbewerking. Het opzet van het boek is heel apart, zowel inhoudelijk als qua layout. Vooral met dit laatste heb ik het even moeilijk. Een pagina bestaat immers uit twee kolommen en wordt daardoor nogal druk. Het opzet is wel leuk. In het boek ga je immers virtueel naar een ‘onthaastingscongres’. Tijdens die enkele dagen krijg je op een vlotte, ontspannende manier een brok theorie over beeldbewerking in het algemeen en Paint Shop Pro in het bijzonder. Zowat alle aspecten komen aan bod, van het digitaliseren, scannen en via internet verzamelen van afbeeldingen tot het zelf maken van digitale foto’s. Je leert ook het beeldmateriaal te verwerken in een multimediatoepassing en ook het maken van knoppen, lijnen en achtergrondpatronen voor je website komt aan bod. Een belangrijk deel van het boek gaat over kleurmanagement en de samenwerking met andere pakketten zoals Microsoft Publisher 2000 en PhotoDraw 2000.

Conclusie
Paint Shop Pro 6 is voor de auteur de geknipte aanleiding om je een heleboel te laten leren over beeldbewerking en alles wat erbij komt kijken. Ik weet niet of de layout van het boek zo geschikt is opdat het boek als ideaal studiemiddel zou kunnen doorgaan. Met de inhoud zit alleszins snor. Die is degelijk en ook de aanpak is wel amusant. Achteraan het boek vind je nog een aantal hoogst interessante bijlagen zoals een uitvoerige verklarende woordenlijst van gebruikte termen in de wereld van de beeldbewerking en een uitgebreide bijlage over de ondersteunde grafische formaten.
Systeemvereisten
?Beeldbewerking met Paint Shop Pro 6: NL versie / Allard Bijlsma. — Schoonhoven : Academic Service, 2000. — XI, 387 p., ill., cd-rom. — ICT-Studiereeks. — ISBN 90-395-0877-1 paperback ; 26,77 EUR
Vorig artikelAutoriteit
Volgend artikelPraktische wegwijzer Word