MP3 via de cassettespeler

0
19

In de stormloop van mp3-spelers weet er af en toe ééntje uit te springen. De Rome II ziet eruit als een doodgewone audiocassette en… dat is hij in wezen ook!
romeii_1
Wie de specificaties van de Rome II afloopt, komt op het eerste gezicht weinig opmerkelijks tegen. Intern beschikt het toestel over 32 MB geheugen dat verder kan worden uitgebreid met behulp van zogenaamde Multimedia-cards (MMC). Je krijgt verder een setje oordopjes, een eenvoudig extern bedieningspaneeltje met afleesscherm en — heel belangrijk — een snelle usb-verbinding naar je pc. Inzake software valt er niet veel te rapen buiten een geheugenbeheerprogramma dat echter wel heel eenvoudig te gebruiken is. Dat de Rome II het uitzicht heeft van een audiocassette mag geen toeval heten want hij kan dan ook gebruikt worden op zowat iedere cassettespeler, inclusief die in auto’s! Inderdaad, de mp3-muziek op het geheugen wordt keurig afgespeeld op eender welke cassettespeler. Om dit mogelijk te maken dokterden de makers een systeem uit waarbij het digitale mp3-signaal wordt omgezet naar een voor de audiokoppen verstaanbaar analoog signaal. Hoe één en ander precies werkt, konden we niet achterhalen, maar dat het werkt is zeker. Toch zijn er enkele beperkingen waar je rekening mee moet houden. Zo is vooruit en achteruit spoelen nogal moeilijk, soms lukt het maar soms ook niet en dan springt de Rome II naar het volgende of vorige nummer. De geluidskwaliteit is vrij goed maar blijft niet gespaard van de voor mp3 zo typische metaalachtige klank. Nog een probleempje dat we hadden is de ondersteuning voor mp3’s met een bitrate van 320 Kbit/s. Deze worden namelijk niet goed afgespeeld door de Rome II. Voor de meeste gebruikers zal dit echter geen nadeel zijn: de beperkte opslagruimte laat dergelijke grote bestanden amper toe.

Conclusie
De Rome II moet het niet hebben van z’n looks maar de cassettefunctie is wel een unicum en kan handig zijn in bepaalde situaties. Een paar ongemakjes moet je er echter wel bijnemen en de standaard geheugenruimte is niet bepaald royaal. De prijs is nogal fors.
Adviesprijs
346,80 euro
Systeemvereisten
Windows 9x/ME/2000, Pentium 90 MHz, 16 MB RAM, USB.
Vorig artikelScheurijzer
Volgend artikelOCR stapje dichter bij perfectie
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.