Unieke trekjes

0
20

Terratec brengt met de DMX Xfire 1024 een meerkanaalsgeluidskaart op de markt voor een wel zeer lage prijs. Hoe goed is dit kaartje in vergelijking met bijvoorbeeld de SoundBlaster Live! 5.1 van Creative Labs?
terratec_dmxxfire_1024
Wanneer je denkt dat alleen Creative Labs kwaliteitsgeluidskaarten kan produceren, heb je het mis. Er zijn ook alternatieven, zoals bijvoorbeeld het Duitse Terratec. Vooral in het duurdere marktsegment is het een naam die klinkt als een klok. Toch heeft Terratec ook goedkopere geluidskaarten in het gamma. De DMX-XFire 1024 is daar een goed voorbeeld van. Voor een goede 50 euro ben je er al de eigenaar van. De kaart maakt gebruik van een Crystal chipset en Sensaura technologie. Zowel de 3D-standaarden Aureal A3D, D3D en Creative Labs EAX zijn hierdoor ondersteund. Het gevolg hiervan is dat de Terratec DMX-XFire 1024 ongeveer alle 3D-geluidseffecten aankan.

Digitaal
Geen enkele geluidskaart de dag van vandaag valt nog echt door de mand. De verschillende fabrikanten proberen je als gebruiker dan maar te lokken met extra toeters en bellen. Zo heeft de DMX-XFire 1024 een digitale aansluiting voor bijvoorbeeld een DAT-recorder, Minidisk recorder of ander apparaat. Voor deze prijsklasse is zo’n digitale uitgang wel bijzonder. In het MIDI-gedeelte kan het afspelen van sommige MIDI-bestanden wat beter.

Software
Het spreekt vanzelf dat de DMX-XFire 1024 geleverd wordt met een heleboel software. Zo is er Musicmatch Jukebox om MP3-bestanden op te nemen, te decoderen en te coderen. Wil je zelf experimenteren met MIDI, dan is er de Audio- & MIDI-sequencer Logic Fun van Emagic en voor Wave- en sampling-bewerking kun je gebruik maken van Stenberg Wavelab Lite. We vinden de systeemvereisten wel aan de zware kant. Minimum is een Pentium II of AMD K6-2 vereist. De AMD moet dan nog draaien aan 500 MHz of meer.

Conclusie
Geen onaardig kaartje met enkele unieke trekjes voor dit marktsegment. De algemene positieve indruk wordt evenwel naar beneden gehaald door het gebrek aan dynamiek, zeker vergeleken bij de SoundBlaster Live! 1024, onze referentiekaart die nauwelijks meer kost en de nieuwe SoundBlaster Live! 5.1.
Adviesprijs
49,30 euro
Systeemvereisten
Pentium II, 32 MB Ram (64 MB aanbevolen).
Vorig artikelLinux wordt steeds beter
Volgend artikelOude wijn in nieuwe zakken