Tv en dvd in duo

0
27

TV en DVD combinaties zijn populair op studeer- en werkkamers of bij mensen die over niet zoveel plaats beschiken. Philips brengt een TV+DVD uit met een platte breedbeeldbuis.
philipstvendvd
De Philips TV+DVD is een slanke, maar redelijk diepe en zware verschijning met wat bekend staat als een monitorlook. Van de dvd zie je alleen een kleine invoerlade rechts onderaan, met daarnaast een ejectknop. Bovenop de tv bevindt zich een cursor waarmee je bij verlies van de afstandsbediening toch nog de belangrijkste functies kunt bedienen. Maar als je met de tv+dvd wilt werken heb je toch de compacte en goed in de hand liggende afstandsbediening nodig. De integratie van tv en dvd vinden we echter niet helemaal gelukt. Zo is de bediening van beide totaal verschillend. De OSD (OnScreen Display)-menus van tv en dvd verschillen volledig, waarbij die van de tv lijkt op die van andere tvs in het Philips-gamma, terwijl die van de dvd vergelijkbaar is met die van de andere dvds uit het gamma.

Bedieningsgemak
Beide functies mogen dan fysiek geslaagd zijn verenigd, op het gebied van het bedieningsgemak is dat veel minder het geval. Dat zie je ook aan de afstandsbediening: je schakelt tussen tv en dvd functies via een schuifknop op de zijkant. De cursor in het midden van de afstandsbediening heeft geen centrale “ok”-knop: die zit verborgen tussen enkele kleine toetsjes onderaan. Bij de bediening van dvd-menus is dit flink ongemakkelijk. In de praktijk kun je er wel mee werken, maar het blijft toch een gemiste kans.Functioneel is dit een vrij “basic” toestel. Digitale snufjes zoals 100 Hz verversingsfrequentie of digitale beeldcorrecties moet je missen. De tv heeft wel zes zoomstanden, maar die werken niet automatisch: je moet met de hand de juiste zoomstand kiezen. Wel heeft de tv een gemakkelijke sluimerstand en een kinderslot is ook van de partij. Op het vlak van de externe aansluitingen is de tv ook goed voorzien.

Kwaliteit
Wat telt is natuurlijk de beeldkwaliteit en dan valt deze Philips-combine flink tegen. Het is moeilijk om aanvaardbare beelden uit deze tv te krijgen, vooral bij het bekijken van dvds. Bij televisiemateriaal vallen de tekortkomingen minder op, maar bij dvds is het beeld flets, de kleuren onprecies en wazig en het contrast onmogelijk om correct in te stellen. De geluidskwaliteit is niet veel beter, maar dat is normaal voor een televisietoestel. Gelukkig kun je een externe versterker aansluiten indien je dat wenst. Ook heeft Philips optionele draadloze achterluidsprekers in de aanbieding (gewone achterluidsprekers kun je ook aansluiten). Zonder deze luidsprekers kun je de ingebouwde Dolby Prologic decoder alleen gebruiken met de virtuele surroundstand. Echt schitterend klinkt die niet. Het geluid is wazig, weinig precies, slecht gepositioneerd en mist bas. We missen trouwens ook een Dolby Digital decoder: Prologic is ondertussen toch flink verouderd.

Conclusie
De Philips DVD+RW valt een beetje tegen. Van Philips hadden we beter verwacht. De integratie van televisie en dvd is fysiek wel maar op bedieningsvlak niet geslaagd. De beeld- en geluidskwaliteit van tv valt ook tegen.
Adviesprijs
1635,98 euro
Vorig artikelSteentjes leggen
Volgend artikelWolf in schaapskleren?
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.