Draagbare pc en Roentgen

0
13

De draagbare pc en het Roentgen-scherm zijn twee andere IBM-nieuwigheden voor de 21ste eeuw.

Japanners zijn speelvogels. Ze springen vol enthousiasme op nieuwe gadgets en zijn er notoire collectionneurs van. Het is bijvoorbeeld geen toeval dat de Tamagotchi-gekte net in het Land van de Rijzende Zon is ontstaan.

De IBM-jongens in Japan hebben een walkman omgetoverd tot een heuse notebook. Je draagt het ding als een walkman, maar er zit wel degelijk een Pentium MMX pc in die werkt aan 233MHz, voorzien van 64MB EDO-Ram geheugen, een grafische kaart van 2MB en een 340MB Microdrive. Voor de communicatie met de buitenwereld heeft het speeltje een USB-aansluiting en een IrDA infrarood-aansluiting. Op dit ogenblik houdt men het bij een monochroom LCD-schermpje van 320 op 240 beeldpunten en 256 grijswaarden, maar een heus SuperVGA kleurenscherm van 800 op 600 beeldpunten is in de toekomst niet uitgesloten.

Het ding werkt met Windows 95/98 en heeft ook nog een SoundBlaster Pro compatibele geluidschip en een mono microfoontje aan boord. Het prototype van de Wearable PC heeft natuurlijk geen toetsenbord. Je spreekt tegen het dingetje via de ingebouwde spraaktechnologie. Eventueel kun je wel een USB-toetsenbord aansluiten.

Inclusief de Lithium-Ion batterij weegt de Wearble PC ongeveer 450 gram en je kunt er een kleine twee uur mee werken zonder de batterij terug leven in te blazen.

De Wearble PC is nu nog een concept waarvan het eerste prototype een jaar terug het levenslicht zag. Ook nu nog is het geen commercieel product, maar dit zal niet lang meer duren. Je kunt het speeltje ook gebruiken als een MP3-player en jawel, dan ben je echt met een walkman-notebook combinatie aan het joggen.

Roentgen
Tot slot is er ook nog ‘Roentgen’. Dit project zou wel eens de beeldkwaliteit van computerschermen sterk kunnen verbeteren. Het prototype haalt 200 beeldpunten per inch. Dat is meer dan een verdubbeling van de huidige generatie CRT monitoren en TFT LCD schermen (die halen hoogstens 100 dpi). Een Roentgen-scherm is opgebouwd uit meer dan vijf miljoen full-color beeldpunten, zowat zeven keer meer dan een scherm van de huidige generatie. Het nieuwe Active Matrix Liquid Crystal Display (AMLCD) is geoptimaliseerd om haarscherpe beelden te produceren.

Het eerste prototype van een LCD scherm gebaseerd op de Roentgen-technologie is 16,3 inch groot (werkelijke diagonaal) en haalt een resolutie van 2.560 op 2.048 beeldpunten.

Vorig artikelHandheld-computers
Volgend artikelLexmark in hoge resolutie