Spreek eens tegen je joystick

0
14

sidewinergamevoice
In het najaar pakt Microsoft elk jaar uit met een hele rits nieuwe producten, kwestie van de Kerstman op tijd kond te doen van wat Billie en de zijnen allemaal voor de grote en kleine kindertjes in petto hebben. In het magische jaar 2000 is dit niet anders. Hier behandelen we enkele nieuwe hardwareproducten. In een ander nieuwsbericht lees je meer over de nieuwigheden op softwaregebied.

Niet minder dan drie nieuwe SideWinder-producten zien dit najaar het levenslicht. Ze zijn allemaal USB-gestuurd. De SideWinder Force Feedback 2 is de opvolger van de Force Feedback Pro. De voeding is ingebouwd, dus is dat letterlijk geen blok meer aan het been. Verder zijn er de nodige verbeteringen aangebracht die de precisie ten goede komen en ook de bediening van de hoofdtoets met de duim zou vlotter moeten gaan. De trottle is nu echt een mini-gaspedaal geworden, dit op vraag van vele flight-simulator spelers. Voor wie al dat Force Feedback geweld niet nodig heeft, is er de SideWinder Precision 2 en voor minder dan 25 euro kun je al wat spelen met de SideWinder Joystick. In dit laatste geval is er wel duidelijk minder ‘joy’ mee gemoeid. Je krijgt er immers geen software bij en je bent hiervoor dus aangewezen op de ondersteuning die de games je bieden. De beide andere SideWinders hebben wel een uitgebreid softwarepakket en voor het eerst is dat ook in het Nederlands.

Toetscombinaties
Heel nieuw is de SideWinder Strategic Commander. Dit is echt iets voor de hardcore gamer. Met dit linkshandige gamepad vervang je geen spelapparaat, maar het is gewoon een supplement. Vandaar dat je het linkshandig bestuurt. De Strategic Commander heeft naast de programmeerbare toetsen ook nog eens meer dan 30 voorgeprogrammeerde profielen. Vooral de programmeerbare toetsen vormen in verschillende shift-combinaties tot 72 verschillende toetscombinaties waarachter je een hele reeks toetscommando’s als het ware als één macro achter een toets kunt stoppen. Het spreekt voor zich dat je hiermee vele malen sneller bent dan je sukkelachtige medespeler die bijvoorbeeld in Age of Empires steeds weer de nodige toetscombinaties intikt wanner hij een huis wil bouwen.

De chatstick
Het neusje van de zalm bij de SidWinder reeks moet de SideWinder Game Voice zijn. Dit is een combinatie van een headset (kop- en microfoon combinatie) met een controlepad. Ook dit apparaat is USB. Met de SideWinder Game Voice voeg je een dimensie toe aan je chat-sessies. Het controlepad laat je immers toe om beter je chat-buddy’s te beheren. Het SideWinder Game Voice controlepad heeft de grootte van een cd en is voorzien van acht programmeerbare toetsen. Via de zes kanalen kun je met verschillende individuele spelers of met een hele groep communiceren. Om met verschillende andere spelers te spelen kun je de programmeerbare toetsen gebruiken. De in de Game Voice geïntegreerde spraaktechnologie van L &H laat je toe verschillende bevelen gewoon te zeggen. Dit kan ook in het Nederlands. ‘Schiet granaat’ in Quake II/III resulteert dan onmiddellijk in het aan flarden schieten van je tegenstander.

Vorig artikelDolfijn wordt kubus
Volgend artikelHet Ardennenoffensief van Bill