Achter de schermen

0
20

Philips nodigde enkele Europese journalisten uit om haar monitorfabriek in China te bezoeken. Ook DiskIdee kreeg een uitnodiging voor deze verre trip. In Suzhou, een stad op een kleine twee uur rijden van Shanghai, bouwt Philips CRT (Cathode Ray Tube)-monitoren (dus met de klassiek beeldbuis). Tijdens het bezoek toonde Philips ook enkele nieuwigheden.

Plat is trend
In het gamma van de CRT-monitors blijft de platte beeldbuis de trend. De nieuwe Real Flat 17-inch, 19-inch en 21-inch monitors nemen ook minder plaats in beslag door het Xtra Space Design. Volgens Niko Veenstra, Manager Product Strategy and Planning voor CRT monitors, bouwt Philips de kortste monitors op de markt. Hij lichtte ook enkele sluiers op. Zo stelt Philips de lancering van de Digital CRT uit. Lancering was voorzien voor juli, maar dat wordt wellicht januari van volgend jaar. Volgens Niko Veenstra is er veel verwarring en blaast de markt veel lucht. CRT monitors hebben normaal een analoge interface. De grafische kaart in de computer zorgt ervoor dat de digitale signalen die de computer genereert omgezet worden naar analoge signalen zodat CRT monitors die kunnen lezen. Bij DVI (Digital Video Interface) vindt dit proces in de monitor plaats. Dit zou een betere kwaliteit garanderen en een lagere kostprijs. Philips heeft in ieder geval verschillende scenario’s klaarliggen als DVI doorbreekt, verzekerde Veenstra. Wat zeker vaststaat, is dat de monitors Dual Input zullen hebben, dus zowel analoog als digitaal.

Kwaliteitsvideo
Veenstra demonstreerde ook het door Philips gepatenteerde LightFrame. Deze techniek biedt de gebruiker de mogelijkheid een venster of een deel van het scherm te verhelderen. Een monitor is geoptimaliseerd voor tekst, niet voor foto’s of video. Met het toenemende aanbod van beeld en video voor de pc verwachten mensen van een monitor tv-kwaliteit. Maar een monitor en een tv zijn niet hetzelfde. Het verschil kan als volgt worden voorgesteld:

tv – monitor hoge helderheid – hoge resolutie scherpe impressie – scherpe focus.

LightFrame verbetert de helderheid en de scherpte van de monitor. De gebruiker hoeft enkel het venster of het gedeelte van het scherm aan te duiden dat hij wil verhelderen. Automatische detectie is in voorbereiding, maar staat nog niet op punt. Philips zal de LightFrame-techniek op de meeste monitors meeleveren. Tegen oktober zouden de eerste modellen met LightFrame op de markt moeten zijn.

Nieuwe look
Ook op het vlak van lcd-monitors zitten er bij Philips enkele nieuwe modellen in de pijplijn. Opvallen deed het design van de 150X lcd monitor. Dit stijlvolle ontwerp kadert in de recente trend om de look van pc’s en monitors af te stemmen op een bepaald publiek. De 150X van Philips mikt duidelijk op de zakenman die de status van zijn succes afgemeten wil zien op zijn bureau. Bovendien kan hij de zilvergrijze behuizing van de 150X personaliseren met kleurenstrips. Zodra DiskIdee een testexemplaar te pakken krijgt, leest u of het nieuwe Philips lcd-scherm niet louter glitter en glammer is.

Vorig artikelManusje van veel
Volgend artikelNieuwe jeugd voor CD-RW
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.