De wereld door een kleurenpalm

0
20

Mobiel is in, daar kun je tegenwoordig niet meer omheen. Kijk maar naar de gsm en de notebook. Begonnen als dure stoefmachientjes zijn ze nu gemeengoed geworden waardoor jan en alleman zo’n ding nu kan kopen en gebruiken. Ongeveer hetzelfde valt te zeggen van de persoonlijke digitale assistent of pda. Niet dat ze zo goedkoop zijn geworden maar het blijven wel handige hebbedingetjes. We bekijken de kleurenuitvoering van de Palm III.
palm3c_2
Om optimaal gebruik te maken van het kleurenscherm moest de software aangepast worden. Vandaar het nieuwe PalmOS 3.5 besturingssysteem dat onder andere voorziet in kleurenpictogrammen en een nieuw dagoverzicht van taken en afspraken. Oude toepassingssoftware die nog niet werd aangepast, hoef je niet meteen weg te gooien want die werkt gewoon in zwart/wit. Toch blijkt het moeilijk om nu al veel kleurensoftware te vinden. Mettertijd zal dat wel veranderen en op de installatiecd-rom staan gelukkig enkele programma’s die de mogelijkheden van de 256 kleurtjes volledig benutten: PowerOne (rekenmachine), AlbumToGo (fotoboek) en Backgammon (spel). Al bij al biedt het kleurenscherm een verhoogde leesbaarheid en dat is toch heel belangrijk voor een pda (persoonlijke digitale assistent).

Uiterlijk
Uiterlijk vallen er alvast weinig verschillen te noteren tussen de oude Palm III met monochroom scherm en de nieuwe IIIc. Pas als je het ding aanzet zullen fanatieke Palmgebruikers even knipperen met de ogen: een prachtig tft-kleurenscherm dat maximaal 256 kleuren tevoorschijn tovert. Ondanks een duidelijke zichtbaar raster valt er weinig op te merken aan de beeldkwaliteit. Je moet er wel voor zorgen dat de helderheidgraad maximaal staat want pas dan vonden wij het kleurenscherm volledig tot z’n recht komen. Zo’n kleurenscherm is mooi en wel maar hoe zit het met de autonomie? Exacte cijfers hebben we niet maar we kunnen je wel vertellen dat de Palm IIIc sneller nood heeft aan oplaadbeurt dan bijvoorbeeld een Palm V. Een toegeving moet je dus doen maar het blijft binnen de perken. Nieuw is ook dat de Palm IIIc standaard beschikt over 8 MB geheugen. Dat is vooral handig als je van plan bent veel websites binnen te halen via AvantGo.com.

AvantGo.com
Een zeer interessant product dat standaard bij de Palm IIIc zit is AvantGo.com, een soort nieuwsdienst. Eenmaal de AvantGosoftware geïnstalleerd beschikt je Palm over een webbrowser waarmee je off-line webpagina’s kunt bekijken. Telkens je synchroniseert met je pc wordt er een verbinding gemaakt met de channelservers van AvantGo.com. Afhankelijk van de gekozen kanalen worden de laatste updates automatisch naar de Palm geloodst. Je hebt de keuze uit zo’n 350 kanalen waaronder heel wat bekende zoals Bloomberg (financieel nieuws) en CNN. De meeste zijn wel Amerikaans getint maar kanalen met algemeen informaticanieuws zoals CNet en ZDNN zijn altijd de moeite. Je hoeft je echter niet te beperken tot de opgegeven kanalen: zelfs je eigen homepage kan op de Palm! Leukst van al is dat deze software en dienst volledig gratis is en bovendien ook werkt met WindowsCE machines. Op de Palm IIIc lukte het ons evenwel niet om kanalen in kleur weer te geven terwijl dat voor sommige toch beloofd werd.

Conclusie
Met de Palm IIIc gaat Palm Computing (eindelijk) het kleurentijdperk in en hopelijk gebeurt dat ook met de Palm V en VII. Toch zit de ware kracht van de Palm IIIc niet zozeer in het tonen van mooie kleurtjes maar wel in de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden van het PalmOS besturingssysteem. In dat opzicht zijn we met versie 3.5 van PalmOS weer een stapje dichter bij de perfectie.
Systeemvereisten
OVoor synchronisatie van gegevens: Win95/98/NT4, 8 MB RAM, kit voor Mac in optie
Vorig artikelDigitaal kopiëren en archiveren
Volgend artikel1ISPA veroordeelt nieuwe internettarieven Belgacom
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.