Drinken, zeven dagen lang

0
32

Bacchus 2000 werd samengesteld door Franse wijnspecialisten van La Revue du vin de France en de wijngids van Bettane et Dessauve. Het wekt dan ook geen verwondering dat de informatie vooral gericht is op Frankrijk, hoewel ook andere wijnproducerende landen zoals Australië, Duitsland, Italië en de V.S. aan bod komen. Maar de informatie over niet-Franse wijnen is veel minder compleet dan over de Franse wijnen.
bacchus1
Op de individuele wijnfiches (in totaal 25.000) staat alleen maar technische informatie (streek, herkomstbenaming, classificatie, belangrijkste druivenvariëteiten, soms een afbeelding van het etiket), geen commentaar of nadere informatie over bijvoorbeeld de wijnmaker of de geschiedenis van de die specifieke wijn. Wel kun je aan elke wijnfiche eigen commentaar- en degustatiefiches verbinden. Een millésimeskaart geeft aan welke jaargangen verouderd, te jong of (bijna) op dronk zijn. Deze informatie is bijgewerkt tot in 1998, maar ze is wel generiek voor een streek, dus niet specifiek afgestemd op een individuele wijn. Je kunt zelf nieuwe wijnfiches creëren of een wijn uit de encyclopedie in het kelderbeheerprogramma invoeren. Dat lijkt handig, maar zoals we straks nog zullen zien gebeurt dit zo traag dat er in de praktijk niet mee te werken valt.

Producenten
De producentendatabase geeft informatie over bijna achtduizend wijnproducenten. De informatie is beperkt tot de naw-gegevens van het wijnhuis, de naam van de eigenaar (hoewel die lang niet op alle fiches staat vermeld) en of er bezoek en aankoop ter plaatse mogelijk is. Je kunt ook een kaart opvragen van de streek waarin het wijnhuis is gevestigd, maar op de kaart wordt dan weer niet aangeduid waar het wijnhuis precies ligt, tenzij voor de allerbekendste huizen (genre Ch. Margaux). Net zoals bij de wijnfiches kun je je eigen commentaar toevoegen aan de informatie in de database. Bij sommige wijnhuizen vind je ook informatie terug over restaurants en hotels in de streek. Dat is meestal alleen voor de Franse huizen het geval.

Kelderbeheer
De kelderbeheersoftware laat toe om naam, hoeveelheid, ligging in de kelder, huidige en aankoopwaarde, optimale drinkperiode en aankoopplaats van jouw wijnen in te voeren. Als de wijn in de database steekt dan kun je die fiche onmiddellijk oproepen. Je kunt ook je persoonlijke commentaar kwijt of een waarderingsnummer van een bekend wijntijdschrift toevoegen. Op de degustatiefiche kun je per jaargang een gedetailleerde beoordeling van de wijn kwijt. Handig zijn de verslagen en de samenvatting die je van je kelder kunt opvragen. Op die manier kom je te weten hoeveel geld je al in je hobby hebt gestoken, welke flessen dringend moeten worden opgedronken of van welke wijnen er flessen moeten worden bijbesteld. Deze informatie kun je ook afdrukken, maar helaas niet exporteren (exporteren van individuele fiches naar Windows Write formaat is wel mogelijk).De cd is gemaakt met de auteurssoftware van MacroMedia. Helaas brengt dat een aantal problemen met zich mee. Om te beginnen is de resolutie vast ingesteld op 640 bij 480 beeldpunten. Op een modern computerscherm is de informatie daarom soms moeilijk te lezen, tenzij je speciaal voor dit programma de resolutie van je scherm anders instelt. De interface is weliswaar “flashy” maar ontzettend traag. Het durt gewoon te lang om informatie op te roepen, ondanks het feit dat wij de cd testen op een snelle Compaq 7800 notebook met Pentium II processor en 64MB geheugen.Ook de beheersoftware zit in dit keurslijf gevangen. Invoeren van informatie gaat daarom erg omslachtig en traag, ook al omdat de cd-rom steeds aanwezig moet zijn om het beheerprogramma te kunnen gebruiken. De beheersoftware start samen met de rest van de wijnencyclopedie en dat gaat té traag. Als je meer dan een handvol wijnen moet invoeren, ben je daar veel te lang mee bezig. Hoe interessant het beheerprogramma ook is, na een tijdje kun je het niet meer opbrengen om er nog mee aan de slag te gaan. Het ware beter geweest dit beheerprogramma los te koppelen van het multimediagedeelte van de cd-rom, zodat je een snel een efficiënt programma krijgt waarmee het wél vlot werken is.

Conclusie
Bacchus steekt gedegen in elkaar, maar is toch vooral interessant voor mensen die intensief met wijn bezig zijn. Beginners zullen aan deze “encyclopedie” weinig hebben, want informatie over bijvoorbeeld druivenrassen, types van wijnen, hoe wijn degusteren en dergelijke meer ontbreken. Voor de gevorderde wijngebruiker is er dan weer het probleem dat Bacchus zo ontzettend traag is. De erg goede beheersoftware ga je in de praktijk waarschijnlijk niet gebruiken omdat het veel te lang duur om hem te starten en het veel te omslachtig werkt om er informatie aan toe te voegen. Met een andere, vooral snellere en meer “klassieke” computerinterface zou Bacchus waarschijnlijk meer succes kennen.
Systeemvereisten
>Pentium-133 of hoger, 16MB Ram, 4x cd-romlezer, Windows 95/98.
Vorig artikelIt’s so Easy…
Volgend artikelKoele koffie, heet geschonken
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.