Tien ergste dingen die je vanavond en morgen kunnen overkomen

0
180

y2k
Er zijn natuurlijk heel wat dingen die kunnen misgaan op 1 januari 2000 die wel vervelend zijn maar niet zo heel erg. Zo zou het kunnen dat je koffiezetapparaat ’s morgens geen koffie meer klaar heeft staan omdat zijn timer niet meer behoorlijk werkt. Je microgolf stopt met het automatisch verhitten van kant-en-klaarmaaltijden tegen de tijd dat je uitgeput van je werk thuiskomt en je videorecorder maakt geen automatische opnames van tv-programma’s meer. Als je naar de bioscoop wil gaan, kan men aan de kassa geen tickets meer afdrukken. Zelfs als men iets verzint om het publiek binnen te laten, werkt de computer die de film versus reclame automatisch moet starten en stoppen niet meer en is het een heel gedoe om de film manueel te starten. De airconditioning is ook al uitgevallen. De film begint uiteindelijk meer dan een uur te laat en het wordt steeds heter in de zaal…

Of je blijft thuis en wil tv kijken. Helaas werken de computers die de tv-programmatie van de verschillende zenders regelen ook niet en kijk je ofwel naar een verkeerd programma, ofwel naar een zwart scherm. Dingen die echt érg zijn, hebben meestal te maken met geld, met noodsituaties, met wapens, met je gezondheid of – erger nog – je leven.

-10- Geld uit de muur halen lukt niet meer
Zowat iedereen is tegenwoordig gewend met Bancontact te betalen of geld uit de muur te halen. Mensen die er niet aan gedacht hadden voor nieuwjaar voldoende cash in te slaan, zitten nu met de gebakken peren en zullen moeten wachten tot de banken opnieuw open gaan op maandag 3 januari. Als er dan nog geld is, natuurlijk (zie punt 9).

-9- Geld van de bank halen lukt niet meer
Helaas komt men er op maandag 3 januari achter dat de banken ook geen geld kunnen uitbetalen: alle automatische sloten en vergrendelingen hangen vast. Daardoor kan men geen kassa’s of kluizen openen. Laat de snijbranders maar aanrukken!

-8- Bedrijven verliezen hun hele administratie
Zonder deze noodzakelijke gegevens kunnen bedrijven hun werknemers geen loon meer uitbetalen of achterstallige betalingen van klanten achterhalen. De software heeft immers de hele administratie geherinitialiseerd en dus op nul gezet. Een back-up terugzetten helpt niet: het back-upprogramma meldt dat de gevonden back-up ouder is dan de opgegeven vervaldatum en wist die vrolijk. Zelfs als de back-up wel teruggezet kan worden, treedt onmiddellijk hetzelfde probleem op en herinitialiseert de computer de volledige administratie. Wég bedrijfsgegevens…

-7- Liften blijven hangen
De lift waar je toevallig in zit, blijft bij de intrede van het jaar 2000 tussen twee verdiepingen hangen. Omdat de automatische alarmsystemen ook niet goed werken, duurt het verscheidene dagen voordat men daar per toeval achter komt. Of je dan gered wordt voor je van honger en dorst omkomt, is nog maar de vraag. Kijk maar eens naar punt 5.

-6- Liften vallen naar beneden
Sommige liften blijven niet hangen, maar donderen naar beneden. De inzittenden zijn zwaargewond of komen om. Voor de zwaargewonden is punt 5 van belang…

-5- Hulpdiensten onbereikbaar
Geen enkele hulpdienst kan nog bereikt worden nadat hun aan computers gekoppelde telefooncentrales uitvallen. De mooi uitgekiende noodplannen vallen in het water: niemand kan om hulp vragen en zelfs als dat zou lukken, weten de hulpverleners niet waar naartoe.

-4- Rellen!
Omdat er geen voldoende cash geld beschikbaar is en de kassa’s niet meer behoorlijk werken, sluiten de grootwarenhuizen hun deuren. Als mensen die niets gehamsterd hadden in de warenhuizen proberen in te breken, komt het tot gevechten: zowel onderling als met de politie. Niet veel later ontstaan overal in het land rellen.

-3- Koude-oorlogswapens niet Y2K-klaar
Verschillende kernraketten worden volautomatisch afgevuurd vanuit Rusland, China, India en Pakistan. In Amerika, Europa en in Israël is alles goed beveiligd en kan men niet terugschieten. Ai!

-2- De wereldeconomie stuikt in elkaar
In de meeste landen is de handel tot stilstand gekomen. Tot overmaat van ramp zijn de beurscomputers volop bezig allerlei verkeerde transacties uit te voeren. De grote crash van 1929 is er niks bij en de wereld glijdt weg in complete chaos. De wereldeconomie stuikt in elkaar. Bill Gates is weer net zo arm als jij en ik.

-1- Verlies van mensenlevens
De kernraketten van punt 3 veroorzaken natuurlijk massaal verlies van mensenlevens. Maar ook elders gaat het nog mis. In ziekenhuizen sterven patiënten omdat de gecomputeriseerde apparatuur hen geen levensnoodzakelijke medicijnen toedient. Fabrieken zijn zo gevaarlijk als een mijnenveld geworden: overal staan machines te draaien, maar ze zijn niet meer keurig op elkaar afgestemd. Dat leidt tot catastrofes met ontploffingen en rondvliegende brokstukken. In tegenstelling tot wat iedereen verwacht had, werken alle vliegtuigen feilloos. Sommige computersystemen vallen wel uit, maar de vliegtuigen zelf blijven in de lucht. Helaas begeven allerlei grondsystemen het, waardoor de verkeerstoren niet meer kan waarschuwen voor nakende botsingen. Boem!

-0- Er gaat helemaal niets mis en we vieren met zijn allen een gelukkig nieuwjaar en – al naargelang aan wie het je vraagt – een nieuwe eeuw en nieuw millennium. Proost!
Lees ook ons ultieme Y2K dossier.

Vorig artikelConsoles zijn dolfijn
Volgend artikelNegen stuurwielen