Intel zet er de beuk in

0
15

Als het van Intel afhangt, kunnen de fabrikanten van grafische kaarten inpakken. Maar de grote spelers op de markt van grafische chipsets lachen de plannen van Intel weg.

Het is werkelijk niet bij te houden hoe snel de zaken evolueren in de wereld van games en vooral grafische kaarten. Nieuwe chipsets zoals de TNT2 zijn nog maar net op de markt of de opvolger wordt al aangekondigd. Natuurlijk stukken sneller en met de nieuwste snufjes om de beeldkwaliteit nog maar eens gevoelig te verbeteren. Ook processorgigant Intel draaide een tijdje mee met hun i740 2D/3D-chipset maar heeft daar jammer genoeg een kater aan over gehouden en de productie is inmiddels stopgezet.

Toch lijkt het er op dat Intel zich nog niet gewonnen wil geven: voortaan worden de 2D/3D-functies van de grafische kaart geïntegreerd in de chipset van de pc. Het eerste resultaat daarvan was de 810 chipset die vooral in low-end systemen voorkomt. Intel hoopt daarmee op enkele maanden tijd de grootste aanbieder van 3D-acceleratoren te worden. En dat zou best wel eens kunnen lukken want op dit moment domineert Intel immers de chipsetmarkt voor pc’s.

Andere fabrikanten van geïntegreerde grafische kaarten zoals ATI en S3 zijn natuurlijk niet opgezet met dergelijk agressief gedrag. Grote spelers op de 3D-chipsetmarkt zoals nVidia en 3dfx lachen Intels plannen zelfs weg en vrezen geen concurrentie. Zij geloven namelijk nooit dat Intels oplossing dezelfde verwerkingscapaciteit en visuele kwaliteit kan bieden als de huidige generatie chipsets. En dat is essentieel. Bovendien is het veel gemakkelijker om een grafische kaart te vervangen dan een chipset. Intel zal moeten oppassen wil het zijn merknaam niet geassocieerd zien worden met matige 3D performance.

Afgaande op een voorlopige test die DiskIdee uitvoerde van een Compaq-systeem met een 810 chipset hoeven 3dfx, nVidia en hun gelijken niets te vrezen: de prestaties van Intel’s grafische oplossing blijven ondermaats. De volledig test zal over een week of twee op DiskIdee verschijnen. In afwachting kun je wel terecht bij onze massatest van zestien grafische kaarten.

Vorig artikelEerste Pentium III houdt het voor bekeken.
Volgend artikelAmazon.com minstens 30 minuten plat
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.