Service Pack 1 maakt Vista stabieler en sneller

2
44

Ruim een jaar na de lancering lanceert Microsoft het eerste Service Pack voor Windows Vista. Dat is een belangrijke stap, want traditioneel wachten veel bedrijven op SP1 om een nieuw besturingssysteem van Microsoft ook echt te implementeren.
Microsoft_WindowsVistaSP1
Het is een dooddoener dat je op het eerste service pack moet wachten vooraleer je een nieuw Microsoft-besturingssysteem op grote schaal in gebruik mag nemen. Dat hebben ze bij de marketingafdeling van Microsoft ook goed begrepen, want Windows Server 2008, dat gebaseerd is op dezelfde kerncode als Windows Vista, wordt direct gelanceerd als Windows Server 2008 SP1. De hoop is dat bedrijven Microsoft’s nieuwe serverbesturingssysteem direct als volwaardig en “af” zullen beschouwen. Daar zijn ook wel gegronde redenen voor, want de vele patches, bug fixes en verbeteringen van het eerste service pack voor Vista zitten al standaard verwerkt in Windows Server 2008. De kinderziekten zijn er met andere woorden uit.
Hoewel Vista SP1 pas sinds midden maart officieel (en gratis) verkrijgbaar is, werd de definitieve versie al op 4 februari naar de fabriek gestuurd waar de Vista-cd’s worden geperst. Versies van Vista die sinds midden maart vooraf worden geïnstalleerd op laptops en pc’s, of die te koop liggen in de winkel, of die in licentie worden gegeven aan grote bedrijven via Volume Lincensing zullen SP1 binnenkort geïntegreerd hebben. Andere gebruikers zullen de update vanaf midden maart op cd kunnen bestellen, of via Windows Update of Microsoft Download kunnen binnenhalen. Vanaf midden april zal SP1 automatisch worden geïnstalleerd bij gebruikers die hun (Engelse, Franse etc.) Vista aldus hebben ingesteld.

Microsoft Windows Vista Service Pack 1 installatie
Start van de Vista SP1 installatie

Het gaat overigens om een forse download van 400 MB voor de 32-bit versie en iets meer dan 700 MB voor de 64-bit versie. Windows Update verspreidt die gelukkig wel op een intelligente manier. Gebruikers die hun Vista-systemen regelmatig vernieuwden, hebben immers al een groot deel van de verbeteringen binnengehaald; die worden dan natuurlijk niet nog een keer opnieuw via Windows Update geïnstalleerd. Dat is ook op de eerste plaats de bedoeling van SP1: alle updates voor Vista die het afgelopen jaar werden verspreid, verpakken in één eenvoudig te installeren update.

Nederlandse versie
Op 4 februari werden de Engelse, Franse, Spaanse, Duitse en Japanse versies van Vista SP1 ge-RTM’ed, oftewel “released to manufacturing”. De Nederlandse SP1 is vanaf 18 april via Windows Update beschikbaar. 

1
2
3
4
Vorig artikelWeer Aldi pc’s!
Volgend artikelVoor kijkgenot in full HD
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Op 19 april Vista SP1 gedwonload en in een keer probleemloos geïnstalleerd. Na de herstart werkt mijn computer feilloos.

  2. Wat een drama… Service pack 1 geinstalleerd en mijn computer van 3 weken oud loopt al de hele dag vast. Dan toch maar opgraden naar XP?!

Reacties zijn gesloten.