Als twee druppels water

2
89

Push e-mail, min of meer volwaardige toetsenborden en snelle internetverbindingen zorgen ervoor dat smartphones onderweg vaker in de plaats van onhandige (sub)notebooks worden gebruikt. Wij testten acht nieuwe smartphones met toetsenbord.
smparthones
Vaak is een min of meer volwaardig toetsenbord bij een smartphone een pluspunt. Dit vergemakkelijkt enorm het gebruik van de steeds populairder wordende "push" e-mail. Fabrikanten van mobieltjes experimenteren met allerlei vormen, maar er lijkt een consensus te groeien rond een viertal ontwerpen: toetsenbord onder het scherm, gesplitst toetsenbord, uitklapbaar toetsenbord en uitschuifbaar toetsenbord.

‘BlackBerry-ontwerp’
Bij wat we voor het gemak het BlackBerry-ontwerp zullen noemen nemen het scherm de bovenste helft en het toetsenbord de onderste helft in beslag van de vrij brede, maar nog net in één hand houdbare smartphone. Zowel de fabrikanten van Windows Mobile– als van Symbian OS-gebaseerde smartphones kopiëren dit BlackBerry-ontwerp schaamteloos in recente modellen.
In deze test lijken de HP iPAQ hw6915 (Windows Mobile) en de Nokia E61 bijna als twee druppels water op de BlackBerry 8700f/g en BlackBerry 8707v. Al deze smartphones hebben gelijkaardige afmetingen en gewicht. Het toetsenbord van de Nokia heeft iets grotere toetsen dan dat van beide BlackBerry’s en de HP iPAQ en is daardoor gemakkelijker te bedienen. Dat van de HP iPAQ hw6915 beviel ons het minst: de ronde toetsjes voelen plasticachtig aan en geven weinig tactiele terugkoppeling.

Schermen
Het BlackBerry-achtige ontwerp biedt genoeg ruimte voor vrij grote schermen, die vooral het componeren van tekstberichten en e-mails vergemakkelijken. Bij al deze smartphones is de schermresolutie identiek: 320 x 240 pixels ofwel QVGA (kwart vga resolutie). De Nokia E61 toont de meeste kleuren (16 miljoen tegenover 65.536 voor de andere drie) en geeft daarom het mooiste beeld. De drie BlackBerry’s hebben echter het helderste scherm. Ze gebruiken ook (afhankelijk van het gekozen thema) een speciaal, zeer scherp en vrij groot lettertype in alle teksttoepassingen zoals de e-mailclient. Het BlackBerry-scherm is misschien niet het mooiste, maar wel het best leesbare van dit viertal.
De schermen van de BlackBerry’s en de Nokia E61 zijn niet aanraakgevoelig. Bij de HP iPAQ hw6915 is het scherm wel aanraakgevoelig en kun je dus alles ook bedienen met behulp van de stylus die in de zijkant van de smartphone schuift.


Nokia E61

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelOKI introduceert compacte en betaalbare A3-kleurenprinter
Volgend artikelDe werelden van Final Fantasy en Walt Disney verenigd
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.