Fujitsu-Siemens LifeBook E8110

0
34

fujitsusiemenslb_e8110
De bouwkwaliteit van de zwart- en zilverkleurige LifeBook E8110 is behoorlijk, al zijn er wel wat plastic onderdelen die minder stevig aanvoelen; dat geldt vooral voor de balk onder het scherm tussen de twee kunststof schermhengels. De plaat achter het 15,1-inch SXGA+-scherm is dan weer wel voldoende stevig. De opgegeven prijs is overigens met inbegrip van een drie jarige carry-in garantie.
Op softwaregebied wordt eigenlijk niets extra’s meegeleverd, buiten het LifeBook Application Panel waarmee de gebruiker taken kan toewijzen aan de vier vrij definieerbare functieknoppen rechts boven het toetsenbord.

Prestaties
Fujitsu-Siemens leverde als enige deelnemer een notebook met de nieuwe Intel Core Duo processor, opvolger van de Pentium M. Die heeft twee uitvoeringskernen, een snellere front side bus, dual channel geheugen, en biedt een efficiënter stroombeheer. Het exemplaar in de LifeBook heeft een kloksnelheid van 2,16 GHz. De voordelen van dit nieuwe platform komen duidelijk tot uiting in de prestaties, waarbij deze LifeBook overigens gehinderd wordt door een eerder zwakke grafische chip die het videogeheugen deelt met het werkgeheugen. In vergelijking met de Acer TravelMate 8106 en Toshiba Tecra S3, die uitgerust zijn met een 2,2 GHz Pentium M, presteert de LifeBook E8110 op een vergelijkbaar niveau, maar met een veel grotere autonomie. (De vergelijking loopt noodgedwongen een beetje mank, omdat de Acer en de Toshiba veel snellere grafische chipsets hebben.) In de productiviteitstest houdt de LifeBook E8110 het 217 minuten uit. De prestatiescore bedraagt 261, het derde beste resultaat van deze test. De minimale autonomie door ons gemeten bedraagt 234 minuten (dvd afspelen); de maximale komt uit op 309 minuten of méér dan vijf uur (leesfunctie).

Adviesprijs
2.499 euro
Vorig artikelDell Latitude D610
Volgend artikelHP Compaq Nx6110 (PY499ET)
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.