Jantje zag eens appels hangen…

0
87

LaCie mini is een externe harde schijf die het uiterlijk heeft van en precies past onder een Apple Mac mini. Je kunt de schijf echter ook met Windows gebruiken. Een test.
lacie_hd_mini1

De Apple Mac mini is een Mac-computer in een bijzonder klein formaat: nauwelijks groter dan een sigarenkistje. LaCie maakte een externe harde schijf met een capaciteit van 80, 160 of 250 GB en een Firewire-aansluiting die er hetzelfde uitziet en even groot is. Het is de bedoeling dat je je Apple Mac mini bovenop de LaCie mini plaatst. De schijf is al voorgeformatteerd in het HFS+-bestandssysteem dat de Apple Mac hanteert.
Het instructieboekje bij de LaCie mini zegt dat aansluiten op een pc ook mogelijk is. Je moet dan wel Firewire-aansluitingen op je pc hebben. Als je die niet hebt, kun je daar een PCI-insteekkaartje voor kopen. Wij kregen overigens de 80 GB-versie ter test binnen. De installatie onder Windows XP is volgens de handleiding erg eenvoudig: gewoon de drive aansluiten op het lichtnet, de Firewire-kabel in de drive en in je pc steken en dan de aan/uit-schakelaar van de drive bedienen. Vervolgens, aldus de handleiding, wordt de LaCie schijf geactiveerd op je desktop.

Lacie_hd_mini_firewire.jpg
PCI-insteekkaartje voor Firewire

Onder Windows
Nee dus. Windows herkent de aangesloten schijf wel, maar er verschijnt niets op je desktop en als je ‘Deze computer’ opent is de drive ook nergens te bekennen. De reden is natuurlijk die HFS+-formattering voor de Mac. Windows kent die niet en beschouwt de hele schijf daarom als niet geïnitialiseerd en niet ingedeeld in partities. Je moet naar het schijfbeheer van Windows. Je kunt rechtsklikken op ‘Deze computer’ in het startmenu en dan in het pop-upmenu klikken op ‘Beheren’. In dat venster kies je voor ‘Schijfbeheer’. Zodra je dat aanklikt, krijg je een wizard om een nieuwe schijf te initialiseren. Doe dat gewoon en aanvullend krijg je de vraag of je een volume op de nieuwe schijf wenst aan te maken. Daar kun je ook op ingaan. Zo kun je een met Windows compatibel NFTS-volume van bijna 80 (of 160 of 250) GB aanmaken en formatteren. Daarna is de schijf klaar voor gebruik met Windows en is ze van een schijfletter voorzien.

Lacie_hd_mini.jpg
Voor- en achterzijde met Apple Mac mini

Prestaties
We hebben een snelle snelheidstest op de LaCie mini uitgevoerd en kwamen aan een gemiddelde testsnelheid van meer dan 34 MB/s. Dat is zelfs sneller dan onze ingebouwde 80 GB IDE-hardeschijf, dus daar hebben we zeer zeker geen klagen over.

Conclusie
De LaCie mini is bloedsnel, dus als je een externe harde schijf zoekt voor je Apple Mac mini hoef je nauwelijks verder te zoeken. Voor Windows is er een extra obstakel omdat je Firewire nodig hebt en de drive is ook duurder dan de veel grotere keus aan USB 2.0-drives.
Adviesprijs
129 euro voor 80 GB-versie;
169 euro voor 160 GB-versie;
250 euro voor 250 GB-versie
Systeemvereisten
Apple Mac mini of pc met Firewire-aansluiting(en)
Vorig artikelStil, het moet een verrassing blijven!
Volgend artikelCadeautje van Microsoft: gratis programmeertools